Berlingske Business

Danske Bank: Opsvinget mangler det sidste fart

Las Olsen
Cheføkonom hos Danske Bank, Las Olsen, ser en dansk økonomi med potentiale til mere. Foto:

Der er mærkbar fremgang i dansk økonomi, men der mangler lige det sidste.

Det vurderer Danske Bank, som peger på, at beskæftigelsen har været stigende siden 2013, husholdningerne har fået flere mellem hænderne, og virksomhederne øger salget markant mere, end inflationen stiger.

Samtidig er både forbrugere og virksomheder positive, og væksten ser ud til at fortsætte i de kommende år. Alligevel er der flere mangler ved opsvinget.

Dels faldt eksporten i de sidste tre måneder af 2017, virksomhedernes investeringer dykkede en smule, og privatforbruget steg kun 0,8 pct.

»Man skal ikke hæfte sig for meget ved et enkelt kvartal, men det er i hvert fald ikke et billede af entydig fremgang, der præger nogle af de vigtigste dele af efterspørgslen,« skriver Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, i bankens kvartalsvise prognose for dansk økonomi.

»Vores forventning er, at vi på alle tre områder kommer til at se mere vækst de kommende år, for forudsætningerne for det er til stede, men det er selvfølgelig også en reel mulighed, at udviklingen fortsætter med at skuffe, og det vil i sidste ende kunne mærkes også i virksomheder og husholdninger,« skriver han.

09BUSPix-Kristian-Jensen-16.jpg

Danske Bank har skruet ned for sin vækstprognose for dansk økonomi, så den sigter efter en vækst på 1,8 pct. i bruttonationalproduktet, BNP, i år og 1,9 pct. næste år. Ved bankens seneste prognose i januar var forventningen 2,0 pct. og 1,9 pct.

Banken vurderer - trods flere svagheder i økonomien i slutningen af sidste år - at risikomomenterne i økonomien primært er overophedning frem for krise.

»Der er ingen tvivl om, at væksten er over det trendmæssige niveau. Det er dog også vigtigt at understrege, at der indtil videre ikke er mange tegn på overophedning, hverken på arbejds- eller boligmarkedet. Det er en risiko, ikke en realitet,« skriver Las Olsen.

31BUSThorning-Regeringen-vi.jpg

Han nævner også, at en potentiel lockout i den offentlige sektor, som kan blive en realitet 10. april, vil kunne få en markant effekt på den danske økonomi.

»Men det vil i sagens natur være midlertidigt, og en del af den tabte produktion vil komme tilbage i de følgende kvartaler. Private virksomheder kan også blive berørt, hvis konflikten for eksempel rammer den offentlige transport,« skriver Las Olsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen