Berlingske Business

Danske Bank: Det går den rigtige vej for økonomien

Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk BM
Der er både vækst, højere forbrug og inflation på vej, vurderer Danske Bank. Og så vil 37.000 flere komme i arbejde i den nærmeste fremtid. ARKIVFOTO. Foto:

Der er både vækst, højere forbrug og inflation på vej, vurderer Danske Bank. Og så vil 37.000 flere komme i arbejde i den nærmeste fremtid.

Det går den rigtige vej for dansk økonomi, konstaterer Danske Bank i sin seneste prognose for dansk økonomi.

- Vi har nu haft positiv vækst seks kvartaler i træk, beskæftigelsen er stigende, og boligmarkedet er i bedring, understreger banken.

Selvom væksten stadig er lidt lavere end i de lande, vi normalt sammenligner os med, finder banken, at der er noget at glæde sig over på vegne af dansk økonomi.

- Dansk økonomi bliver ikke blot understøttet af den lave rente, men også af den lave oliepris og en markant svækkelse af den effektive kronekurs. De øgede stimuli af dansk økonomi fra udefrakommende faktorer understøtter vores moderat optimistiske syn på væksten, men ændringerne har ikke givet anledning til en større opjustering af vækstudsigterne siden vores januar-prognose. Vores forventning om fremgang har dog fået mere fast grund under fødderne, skriver banken.

Danske Bank ser en BNP vækst på 1,7 pct. i år stigende til 2,1 pct. næste år. Begge tal er 0,1 pct.point større end i januarprognosen.

Privatforbruget holdes nede af gælden.

Den forholdsvis lave forbrugsvækst, der har været i 2014 på blot 0,4 pct., vurderer Danske Bank, skyldes husholdingernes gæld, der stadig er større end før finanskrisen. Danske Bank venter dog privatforbruget vil stige 2,0 pct. næste år, hvilket skyldes, at stigningen i husstandsindkomster ventes at slå igennem på forbruget.

Men der er usikkerhed, anfører banken, der ikke vil afvise, at stigende indkomst måske vil gå til stigende opsparing i stedet for forbrug.

Danske Bank venter, at priserne og inflationen vil stige ganske meget.

- Den kraftige svækkelse af euroen og dermed kronen over de seneste måneder vil betyde højere importpriser og dermed højere inflation, der gradvist slår igennem. År-til-år inflationen bliver også lige nu trukket ned af, at fødevarepriserne faldt de første fire måneder af 2014, og den effekt vil gradvis aftage. Afgiftslettelser er også med til at trække inflationen ned i 2015, men i mindre grad i andet halvår, og effekten forsvinder helt i 2016, forklarer banken.

Konkret ser Danske Bank en inflation i år på 0,7 pct. stigende til 1,7 pct. - begge år marginalt højere end skønnet i januar.

Danske Bank har har opjusteret synet på beskæftigelsesudviklingen siden prognosen i januar. Banken forklarer det primært med en større optimisme på vegne af dansk økonomi.

Den venter nu, at beskæftigelsen vil stige med godt 37.000 personer fra 4. kvartal 2014 til 4. kvartal 2016.

- Den samlede beskæftigelse vil dermed komme op på knap 2.814.000 personer. Vi forudsætter, at fremgangen hovedsagelig finder sted inden for det private, men regner også med, at den offentlige beskæftigelse vil begynde at stige svagt, da det er forudsat i den økonomiske politik, fremhæver banken.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen