Berlingske Business

Dansk velstand løftet betydeligt med et snuptag

BNPopjuster_Business
Den økonomiske vækst herhjemme har været 0,25 procentpoint bedre om året end hidtil antaget. Foto:

Det står bedre til end hidtil antaget med produktiviteten i den offentlige sektor og derfor også med den samlede økonomiske vækst, som er blevet justeret betydeligt op.

Den økonomiske vækst i Danmark har udviklet sig betydeligt bedre end de officielle tal hidtil har vist. Væksten i bruttonationalproduktet, der viser vores samlede velstand, har siden 2005 været hele 2,1 procentpoint eller tæt ved 40 milliarder kroner bedre, end tidligere beregnet, og vil også fremover bliver større.

Derfor er dansk økonomi måske slet ikke er præget af den alvorlige vækstkrise, som blandt andet OECD flere gange har peget på. Af samme grund lider Danmark måske heller ikke af det store efterslæb i forhold til Tyskland og Sverige, som det ofte fremhæves.

Det er Danmarks Statistik, som med et snuptag har løftet den danske vækst. Det er sket, fordi de er begyndt at gøre produktiviteten i den offentlige sektor op på en helt ny måde.

Det sker ved nu at tage udgangspunkt i værdien af de producerede offentlige ydelser og ikke i omkostningerne i produktionen, som hidtil. Denne opjustering betyder, at den økonomiske vækst herhjemme i snit har været 0,25 procentpoint bedre om året, og at den offentlige sektor i Danmark er langt mere effektiv end hidtil antaget. Produktionen, der viser hvor meget de tæt ved 800.000 offentligt ansatte producerer af værdier, er siden 2005 steget med 1,6 procent årligt og ikke de 0,8 procent, som tidligere optællinger var vist. 

11BUSWillem-Buiter.jpg

Tidligere har Danmarks Statistik sagt, at produktiviteten i den offentlige sektor stort set var nul, fordi de offentlige serviceydelser ikke sælges på et marked, og værdien af dem derfor ikke kan måles og ses på omsætningen. Men nu kigger Danmarks Statistik i stedet på, hvor mange behandlinger, der finder sted på landes sygehuse, hvor mange ældre, der passes på plejehjem, hvor mange børn, der uddannes i folkeskolen og så videre. Dermed fås et mere præcist mål for, hvor meget de offentligt ansatte rent faktisk producerer. 

SWWEDEN-LIFESTYLE

Chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet siger, at de nye tal sætter dansk økonomi i et bedre lys.

»For i andre lande, som ikke har en lige så stor offentlige sektor som herhjemme, er det den private sektor, som står for børnepasning, drift af hospitaler og meget andet, hvor væksten i produktiviteten er talt med. Det vil sige, at Danmark i mange år er halet efter udlandet med vækst i produktivitet, fordi den offentlige sektor er meget stor,« siger han.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos kalder opjusteringen »væsentlig«, fordi den kommer i en periode, hvor dansk økonomi generelt har været præget af lav vækst.

»Men der er et væsentligt potentiale for at øge produktiviteten i den offentlige sektor yderligere,« siger han. 

handel

Kvaliteten af de offentlige ydelser siger den nye opgørelse derimod ikke meget om. Presses der således flere børn ind i landets skoleklasser, kunne det godt tænkes, at kvaliteten faldt. Danmarks Statistik skriver i sin publikation, at de arbejder med at indregne kvalitet i deres opgørelser af den offentlige produktivitet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen