Berlingske Business

Dansk økonomi på vågeblus

Danmarks Nationalbank på Havnegade i København.
Danmarks Nationalbank på Havnegade i København. Foto:

Ligesom det er sket de seneste to-tre år, begynder de professionelle prognosemagere for alvor at nedjustere deres vækstskøn for dansk økonomi, når vi nærmer os sommerferien.

I år er ingen undtagelse, og ifølge den seneste prognoseoversigt ligger prognoserne nu klart på under 1 pct. for BNP-vækst i 2016.

Nykredit forventer nu en BNP-vækst i år på 0,7 pct., og Danske Bank ser 0,9 pct. vækst. Som det traditionelle billede plejer at være, ligger blandt andet Nationalbanken og regeringen en del højere, selv efter de seneste nedjusteringer.

Det matte billede af dansk økonomi bliver i den grad bekræftet af de seneste data fra OECD’s ledende indikator for enkeltlande. OECDs historisk meget pålidelige indikator viser, at opbremsningen i dansk økonomi – sammen med Polen – uden sidestykke er stærkest i Europa. Med til at forvirre billedet er naturligvis, at beskæftigelsen fortsat er stigende, hvilket normalt ikke sammenkobles med en økonomisk afmatning.

folk

I den seneste kvartalsoversigt (side 39) fra Nationalbanken søges forklaringer på denne udvikling. Nationalbanken skriver blandt andet, at »enkelte brancher, særligt blandt serviceerhvervene, har i større grad bidraget til et øget antal præsterede timer (...) Det drejer sig bl.a. om arbejdsformidling og vikarbureauer, rengøring og anden operationel service, hoteller og restauranter, post- og kurertjenester, engroshandel, samt mere uddannelsestunge erhverv som advokater, revisorer, arkitekter og ingeniører. I byggeriet og medicinalindustrien er de præsterede timer også steget betydeligt«.

OVERBLIK: Her er reaktionerne på kommuneaftalen Finansministere

Videre hedder det, at »for enkelte erhverv kan beskæftigelsesudviklingen være særligt præget af politiske tiltag. For eksempel har bolig-job-ordningen formentlig bidraget til at flytte efterspørgsel over mod byggeri og rengøring, der begge har en forholdsvis lav BVT pr. time. Stigende handel over internettet kan ligeledes have øget beskæftigelsen i post- og kurertjenester«.

Få ventes i job med nyt kontanthjælpsloft Flere ledige på dag

Der synes endnu ikke at være indikationer på, at danskerne hiver flere penge op af lommen til privatforbrug. De seneste data for dankortomsætningen indikerer igen et fladt privatforbrug. Seneste data for BNP-væksten viste en overraskende flot vækst på 0,5 %, blandt andet drevet af stigende industriproduktion og eksport. Som vi tidligere har skrevet om er væksten drevet af øget eksport i faste priser. Og da der har været massive enhedsprisfald på eksporten, har indtægterne i løbende priser faktisk været faldende. Det kommer blot ikke frem i de statistikker for væksten, der er mest fokus på blandt økonomer og i offentligheden.

Lav oliepris koster 1250 stillinger hos Maersk Oil

Meget afgørende for udviklingen i dansk økonomi herfra bliver antageligt den økonomiske udvikling i europæisk økonomi. Billedet er aktuelt mudret, hvor negative effekter af en højere oliepris og en styrket euro næppe er slået igennem endnu.

Morten W. Langer

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen