Berlingske Business

Dansk økonomi halter langt efter nabolande

Forbrug, indkøb, butik, penge, Opsving.
Forbrug og opsvinget så småt på vej. Foto:

Der er bedre tider på vej herhjemme, men formentlig bliver det et mere forsigtigt opsving.

Dansk økonomi stimuleres for tiden på nærmest helt enestående vis.

Renten er historisk lav, aktiekurserne brager i vejret, boligpriserne stiger i det meste af landet, olieprisen er faldet, inflationen er tæt på nul, og der er udsigt til de højeste stigninger i reallønnen i otte år.

Men trods alle disse gunstige forhold, så har dansk økonomi så mange lig i lasten fra sidste opsving, at væksten fremover sandsynligvis kun vil blive ganske beskeden.

BRAZIL-ECO-DOLLAR-RISE

Det konkluderer Nykredit i en ny analyse af dansk økonomi, som forudser en vækst på 1,7 procent i år og 2,1 procent til næste år. Det lyder umiddelbart ganske pænt, men det er bare ikke ret meget efter snart otte år med stilstand eller faldende velstand.

»De største lig i lasten er, at mange danskere fortsat slæber rundt på en meget stor gæld. Det betyder, at de fleste herhjemme hellere vil spare op og nedbringe gæld end at bruge penge,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Spareiver i fokus

Han tilføjer, at rigtigt mange boligejere netop for at spare mere op inden for det sidste halve års tid har skiftet gamle boliglån med variabel rente ud med nye lån, som har en fast rente og er med afdrag.

»Det er noget, som er sundt på længere sigt, men som koster på væksten på kort sigt, da fornuften træder i stedet for forbrug,« siger Tore Stramer.

Samtidig skal finanspolitikken strammes over de kommende år for at undgå store offentlige underskud.

Nordea

Derfor vil væksten sandsynligvis blive lavere i de kommende år, end set under tidligere opsving og også lavere end i lande, vi normalt sammenligner os med. Både Tyskland og Sverige har i dag en velstand, som er pænt højere end før krisen startede, men Danmark er fortsat omkring tre procent under det niveau.

»Dansk økonomi er blevet kørt agterud i forhold til vores nabolande, hvad angår vækstrater, og det ser ikke ud til, at vi kan hente det tabte terræn ind, selv om opsvinget er i sigte. Vi har udsigt til det svageste opsving,« siger Tore Stramer.

Beskæftigelsen, som siden 2013 er steget med 32.000 personer, er dog lidt af en solstrålehistorie. Fremgangen er bredt funderet på tværs af brancher, men industrien og servicefag bidrager mest.

28BUSUdsalg.jpg

De mange nye job kan sætte gang i en mere positiv økonomisk spiral, hvor stigende beskæftigelse øger forbruget og virksomhederne derfor får lyst til at ansætte endnu flere nye medarbejdere.

Også eksporten ser ud til at klare sig bedre, især fordi det går bedre i Tyskland, som er vores største eksportmarked.

Samtidig nyder eksporten godt af, at den danske krone er svækket betydeligt på det sidste. Det gør danske varer billigere i udlandet og har trukket eksporten til USA op med 15 procent over det seneste år.

pix-eu

Nykredit venter også, at underskuddet på de offentlige finanser både i år og i 2016 holder sig under EUs tre-procents grænse.

Årsagen er især den fremrykkede beskatningen af LD-pensionen, som ventes at forbedre den offentlige saldo med 15 milliarder kroner i år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen