Berlingske Business

Dansk eksportvirksomhed: »Usikkerheden er det værste«

01BUSAnders-Heine-Jensen-ad.jpg
Anders Heine Jensen er adm. direktør i Burmeister Wain Scandinavian Contractors, der henter 60 procent af den samlede omsætning på det britiske marked. Selskabet bygger, udvikler og vedligeholder kraftværker. Arkivfoto: Erik Refner

Vores fremtidige investeringer i Storbritannien vil falde, lyder det fra direktør i Burmeister & Wain Scandinavian Contractors, Anders Heine. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har fredag eftermiddag indkaldt en bred kreds af erhvervsorganisationer for at høre, hvor skoen kommer til at trykke efter briternes nej.

Nu må politikerne trække i arbejdstøjet og komme i gang med at lave en aftale omkring briternes fremtidige tilknytning til EU.

Sådan lyder det groft sagt fra direktør hos Burmeister & Wain Scandinavian Contractors, Anders Heine. Burmeister & Wain omsatte sidste år for 2,2 mia. kr. og heraf stammer omkring 60 pct. af forretningen fra det britiske marked.

Anders Heine fremhæver, at efter briternes nej er virksomheden løbet ind i tre problemer. Det er dels usikkerheden om, hvad briternes forhold til EU bliver fremover, og derudover er det pundets fald over for euro. Sidste problem er spørgsmålet om eventuelle handelsbarrierer i fremtiden.

Pundets rutschetur har virksomheden i første omgang forsikret sig mod via såkaldte terminskontrakter. Og det største problem her i dagene efter afstemningen er afgjort usikkerheden, påpeger Anders Heine.

Soros

Burmeister & Wain har to forretninger i Storbritannien. Det ene ben er at udvikle og bygge kraftværksprojekter. Her er der tale om store investeringer. Det andet ben er kontrakter med drift og vedligeholdelse af de kraftværker, virksomheden har været med til at udvikle.

»Vi risikerer ikke at miste nogen af de kontrakter, vi allerede har i Storbritannien. Men det er sikkert, at fremtidige investeringer vil falde af den simple årsag, at det bliver dyrere for briterne at få kraftværker. Briterne kommer til at leve med manglende kapacitet eller betale en overpris for at få kraftværker opført,« siger Anders Heine.

»Når det gælder nye kunder, vil de vente nogle år for at se, hvordan det går med briternes aftaler med EU. Vi vil nok opleve et fald i omsætningen på grund af briternes nej. Medmindre vi får skabt noget mere omsætning på et andet marked, hvilket vi har arbejdet hårdt på de seneste et til to år,« siger Anders Heine.

På den lange bane tror han ikke, at briternes nej får de helt store konsekvenser.

»Briterne får nok en samarbejdsaftale på længere sigt. Den bliver næppe bedre end den, de har med EU i dag, men det kommer til at fungere. Der kan godt komme til at gå nogle år, og det er ikke rart at vente på. Derfor må der meget gerne ske noget fra politisk hold,« siger Anders Heine.

brexit

Herhjemme har briternes nej skabt travlhed i diverse ministerier og interesseorganisationer. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har fredag indkaldt en række organisationer til møde for at få deres bud på, hvilke kvaler afstemningen kan give for det danske erhvervsliv. Som kommentar til mødet skriver Troels Lund Poulsen i en mail, at den britiske udtræden af EU har skabt stor usikkerhed for de danske virksomheder.

»Jeg har derfor indbudt en bred kreds af erhvervsorganisationer til et møde fredag, hvor jeg gerne vil høre deres input til, hvor de største udfordringer ligger, og til en drøftelse af, hvordan regeringen bedst muligt kan varetage danske virksomheders interesser i den kommende tid,« skriver Troels Lund Poulsen.

»Jeg vil så følge op med et nyt møde allerede kort efter sommerferien, så vi hele tiden kan være i tæt dialog med virksomhederne og høre om deres udfordringer,« skriver Troels Lund Poulsen.

I Miljø- og Fødevareministeriet var der i går et tilsvarende møde, hvor fødevarebranchen og fiskeriet deltog.

CANADA-US-MEXICO-DIPLOMACY-SUMMIT

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen