Berlingske Business

Dansk biofilter skal rense spildevand i rummet

02BUSAquaporin.jpg
Overskrift
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) var tirsdag på virksomhedsbesøg hos Aquaporin for at se den pumpe, der skal sendes med astronaut Andreas Mogensen ud i rummet onsdag morgen. Hun blev vist rundt af Aquaporins administrerende direktør, Peter Holme Jensen. Foto: Thomas Lekfeldt
02BUSAquaporin-Pumpen.jpg
Overskrift
Det er en pumpe som denne, der skal testes på rumstationen ISS sidst på ugen. Udover teknologien er vægten også afgørende – ét kilo koster nemlig 20.000 dollar i brændstof. Foto: Thomas Lekfeldt
 
 

Astronaut Andreas Mogensen skal teste Aquaporins vandrensningsmembran, når han ankommer til rumstationen ISS. Men det er ikke kun blandt stjernerne, der er stort potentiale for den danske vandrensningsteknologi.

Det er ikke kun Søren Kierkegaards skrifter, som den danske astronaut Andreas Mogensen skal have med på sin rumrejse, der begynder onsdag. Han medbringer også en nyudviklet vandrensningsmembran, der skal rense vandet på rumstationen ISS.

Det er den danske virksomhed Aquaporin, der står bag vandrensningssystemet, der er på størrelse med en akvariepumpe, og Andreas Mogensen medbringer i alt tre prototyper, som han skal teste i rummet. På rumstationen har de nemlig problemer med forurenet spildevand, fortæller Aquaporins administrerende direktør, Peter Holme Jensen.

»På grund af vakuummet på rumstationen er der et giftigt stof, der samler sig og forurener vandet. Vores teknologi er indtil videre den eneste, der kan filtrere stoffet fra og rense vandet. Vi har testet det i vores eget laboratorium, og nu skal vi se, om det også virker i rummet,« siger Peter Holme Jensen.

Aquaporin har indgået et samarbejde med NASA og skal gennemføre tre runder af eksperimenter. De første prøver forventes at være tilbage på jorden om tre til fire måneder, og hvis teknologien virker, kan den potentielt være med til at forlænge rumstationens levetid, forklarer Peter Holme Jensen.

Filtreringen består af en membran af protein, der kan kodes til at rense alle typer vand. Proteinerne udvælges og sammensættes til et filter alt efter, hvilke stoffer de skal frasorterer.

»Vi er en slags Novozymes inden for vand. Vi udnytter bare naturens opfindelser i et industrielt samfund,« forklarer Peter Holme Jensen med henvisning til den børsnoterede enzymgigant.

Aquaporin

Potentiale på land

Det er således ikke kun i det ydre rum, at der er et spirende potentiale for den danske miljøteknologi, og eksporten af pumper, membraner og ventiler har de seneste år skabt flere end 1.000 arbejdspladser i Danmark.

I anledning af rummissionen har miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) været på besøg i Aquaporins 300 kvadratmeter store laboratorier i virksomhedshotellet Cobis på Nørrebro. Hun spår især miljøteknologien til at slå igennem i tredjeverdenslande.

»Sidst i september mødes verdens statsoverhoveder i New York for at vedtage nye, globale bæredygtighedsmål. Et særskilt mål bliver, at der inden 2030 skal være adgang til rent vand for alle, og så er det jo rigtig lækkert at have en praktisk løsning med i kufferten,« siger Eva Kjer Hansen.

26BUSrumteknologitop.jpg

Udtalelsen kommer dog samme dag, som lækkede finanslovsnotater, ifølge dagbladet Information, peger på en sammenlagt besparelse på det grønne område på knap 340 millioner kroner for 2016 til 2019.

Det er dog ikke kun en global samfunds- og klimamæssig gevinst, der kan vise sig at være i vandrensning. Netop offentliggjorte tal fra konsulentfirmaet Damvad viser, at eksport af vandteknologi siden 2009 er steget med godt 3,6 milliarder kroner til 15,9 milliarder kroner i 2014. Det er en stigning på godt 30 procent.

Det er investoren, rigmand Mikael Goldschmidts holdingselskab, der ejer størstedelen af Aquaporin. Han har tjent sin formue på ejendomme og planlægger at få Aquaporin børsnoteret på København Fondsbørs i løbet af 2016 eller 2017.

I dag har Aquaporin 50 ansatte, hvoraf 30 er i Danmark. I løbet af det kommende år flytter de ud i et nybygget laboratorium i Lundtofte, hvor de i øjeblikket er ved at bygge en storskala-produktion. Her vil der bliver opstillet membraner på 16 og 42 meter, men det er ikke kun inden for landets grænser, at virksomheden vokser.

26BUSrumsvejser.jpg

Aquaporin har i år indledt et jointventure-eventyr med to kinesiske virksomheder på i alt 26 millioner dollar. De kinesiske virksomheder har købt en lille aktieandel og i fællesskab har de oprettet selskabet Aquapoten, som skal stå for at rense husholdningsvand til de kinesiske storbyer.

»Vi tror på denne type forretningsmodel. Vores teknologi bliver også deres teknologi. De opnår en grad af ejerskab og er også med til sponsorering af specifik udvikling. Det er meget skalerbart,« siger Peter Holme Jensen.

Han tror på eksklusive partnerskabs-aftale, da vandindustrien er meget segmenteret og Aquaporins teknologi kan bruges i mange forskellige sammenhænge.

»Vandindustrien er ikke bare segmenteret, den er også ekstrem konservativ. Det svarer lidt til, at der ikke er opfundet ny medicin i 20 år,« siger Peter Holme Jensen.

TV: Dansker tager dansk miljøteknologi med i rummet

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen