Berlingske Business
17:59Business Live er tilbage i morgen kl 7

Danmark tilbydesbagdør i banktilsyn

Vestager
Foto:

Danmark får friheden til at undlade at følge beslutninger truffet i Den Europæiske Centralbank, ECB. Til gengænd kan ECB smide Danmark ud af et fælles banktilsyn.

BRUXELLES/KØBENHAVN: Danmark ser ud til at få et juridisk figenblad, som kan gøre det muligt at gå med i EUs fælles banktilsyn: Groft sagt får vi ret til at blæse på afgørelser truffet centralt - men til gengæld kan vi blive smidt ud af banktilsynet, hvis vi gør det.

Det oplyste økonomiminister Margrethe Vestager (R) i går til Folketingets Europaudvalg. På tirsdag møder hun i Bruxelles EUs finansministre i forsøget på at lave en endelig aftale forud for EU-topmødet om knap to uger. Det har banktilsynet som omdrejningspunkt.

Det nuværende kompromisforslag vil give ikke-eurolandene mulighed for at være med i det nye banktilsyns »bestyrelse«, det særlige styrelsesråd, på lige vilkår med eurolandene. Det fælles banktilsyn hører under Den Europæiske Centralbank, ECB. Afgørelser fra tilsynsrådet kan underkendes af ECBs øverste organ, styrelsesrådet, hvor der kun kan sidde eurolande.

Ifølge kompromisforslaget kan ikke-eurolande få lov at nægte at følge afgørelser fra ECB-hovedkvarteret i Frankfurt. Et eksempel kunne være, at tilsynsrådet vil lade en stor bank overleve, mens ECB-styrelsesrådet bestemmer, at den skal lukkes. Så kan det pågældende ikke-euroland vælge at lade være med at lukke banken.

»Det er jo ret vidtgående, og derfor er der også en parallel til det, nemlig at hvis centralbanken synes, at så holder samarbejdet ikke længere, så kan man opsige det,« forklarede Margrethe Vestager i et samråd i Europaudvalget.

Vestager: Den rigtige vej

Eurolandene har brug for grønt lys til at gå videre i arbejdet, hvor Danmark forhandler om bedst mulige vilkår. En dansk beslutning om deltagelse træffes først senere. Men ifølge Vestager »går forhandlingerne den rigtige vej lige nu«.

Sveriges finansminister, Anders Borg, er langtfra tilfreds. Efter et møde med det svenske EU-udvalg i går oplyste han, at Sverige vil stemme nej til kompromisforslaget. Blandt andet kræver han ens juridisk status til medlemmerne af et tilsyn.

Jesper Berg, chef for Nykredits afdeling for Regulering & Rating, er skeptisk over for den bagdør, ikke-eurolandene tilbydes. Han vurderer, at Danmark i praksis er mere eller mindre tvunget til at rette sig efter ECB.

»Det er et skridt i den rigtige retning for Danmark, men optionen er jo lidt af en atombombe, for man giver ECB en mulighed for at sige, at hvis vi benytter os af optionen, så siger vi samtidig farvel til bankunionen,« siger Jesper Berg.

Ligesom det sådan set er frivilligt, om vi vil implementere EU-direktiver. Vi kan bare melde os ud af EU, hvis vi ikke vil?

»Netop. Selv om dette her adresserer et vigtigt principielt problem, er muligheden ikke rar at benytte. Det er noget, man ultimativt kan benytte sig af, men det har så konsekvenser, som gør, at Danmark formentlig ikke vil benytte muligheden.«

Hvad skulle der til, for at Danmark ville benytte sig af muligheden?

»Du skal virkelig være ude i tovene; vitale danske interesser skulle være truet. Det kunne teoretisk set være, hvis dansk realkredit blev angrebet på noget afgørende, eller hvis ECB ville lukke en stor dansk bank, og vi i Danmark var uenige.«

Ifølge Berlingskes kilder i Bruxelles er der lige nu bred enighed om tilbuddet til ikke-eurolandene om frihed til at sige fra over for ECB-beslutninger. Til gengæld står det endnu ikke klart, om konsekvenserne af et veto udløser et exit eller en suspension. Bagdøren giver ikke-eurolandene en frihed - og for Danmark kan den måske også være en teknisk krabbe-gang uden om suverænitetsafgivelse og hvad deraf følger. Men hele systemets troværdighed afhænger af, om manglende efterlevelse har en konsekvens. Det er omdrejningspunktet i forhandlingerne i Bruxelles.

Ekspert tvivler

Jesper Rangvid, professor i finansiering ved CBS, havde helst set, at Danmark havde fået lempeligere vilkår.

»Dette ligner lidt et figenblad, og det havde været mere ønskeligt, om vi kunne få mulighed for at undlade at følge en afgørelse fra ECB, men så til gengæld forklare vores holdning uden nødvendigvis at måtte forlade samarbejdet. Det kunne for eksempel være i en situation, hvor ECB afgjorde, at en bank skulle lukkes, mens vi ønskede, at den skulle leve videre.«

Han er stadig i tvivl om, hvorvidt Danmark bør gå med i bankunionen.

»Som udgangspunkt er jeg tilhænger af, at bankerne i Europa er under samme tilsyn, så de har samme regler at arbejde under, og der ikke er konkurrenceforvridning,« siger han.

»Men jeg er ikke helt klar til at sige ja endnu, da det ikke er klart for mig, hvad rollefordelingen mellem Århusgade og Frankfurt bliver, altså hvordan arbejdsdelingen mellem Finanstilsynet og ECB skal være. Er det meningen, at ECB også skal føre tilsyn med bittesmå banker i den danske provins? Det har vi brug for at vide mere om.«

I EU-udvalget oplyste Margrethe Vestager at der er lagt op til en model, hvor de nationale tilsyn varetager tilsynet med banker under en vis størrelse, men at de gør det under tilsynsrammer fra ECB, »således at ECB til hver en tid kan overtage tilsynet«.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen