Berlingske Business

Danmark sagde farvel til rollen som EUs duks – det skæpper i kassen

17BUSTroels-Lund-Poulsen-14.jpg
Vi er kommet overimplementeringen til livs, siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund-Poulsen (V). Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Regeringen er nu klar med den første status på sit højt profilerede arbejde med at sikre, at regler fra EU ikke rammer danskerne unødvendigt hårdt. Vi er kommet overimplementeringen til livs, lyder det fra erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V).

Det koster Danmark milliarder af kroner at være EUs duks, har det i årevis lydt fra dansk erhvervsliv. Men meget tyder nu på, at erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har taget duksedrengen i buksen og smidt ham på porten.

Troels Lund Poulsen har siden september stået i spidsen for regeringens højtprofilerede EU-implementeringsudvalg, som stats­minister Lars Løkke Rasmussen (V) satte i verden umiddelbart efter valgsejren sidste år. Udvalget opgave er at sikre, at danske virksomheder ikke udsættes for unødvendige og fordyrende erhvervs­rettet lovgivning, når EU-love siver igennem ministerierne og implementeres i dansk lov.

I dag skal man i ministerierne overholde fem principper, når regler fra EU passerer igennem ministerierne. Et af principperne lyder for eksempel, at den nationale lovgivning som udgangspunkt ikke bør gå videre end minimums­kravene i EU-reguleringen.

Erhvervs- og Vækstministeriet kan nu give det første indblik i udvalgets arbejde. Siden 1. oktober 2015 har ministeriet screenet de 93 love eller udkast til bekendtgørelser, der implementerer erhvervsrettet EU-regulering i Danmark. 87 af dem strider ikke mod regeringens fem principper. Blot seks gange har regeringen dog valgt at gå længere, end EU kræver.

Vi VAR klassens duks

Troels Lund Poulsen tvivler ikke på, at fra­været af overimplementering skæpper i kassen hos danske virksomheder.

»Det er svært at sætte et endeligt beløb på. Men det her viser sort på hvidt, at hvis man bare holder sig til de direktiver, der er ved­taget, så er det ikke noget der hæmmer dansk konkurrence­evne,« siger han.

For at have et sammenligningsgrundlag har Troels Lund Poulsen undersøgt, hvor mange love man har overimplementeret i hans eget ministerium. Tallene antyder et kraftigt fald af overimplementering. I den foregående regeringsperiode var der på Erhvervs- og Vækstministeriets område 15 vedtagne lovforslag, der implementerede EU-regulering. Deraf gik 12 af dem længere end de principper, man altså arbejder efter i dag.

Et direktiv fra EU, der foreskriver, at alle små virksomheder med omsætning op til 89 mio. kr. kan fritages fra pligt til at få års­regnskab revideret, er i Danmark for eksempel blevet til virksomheder op til otte mio. kr. i omsætning. Det er både dyrere og mere besværligt for de små virksomheder.

»Det er helt tydeligt for mig, at vi alle sammen skylder en forklaring. Overimplementeringen kommer fra danske politikere, der er meget ivrige, og når de skal forklare det, giver de altid EU-skylden. Mange af de tåbelig­heder, som mange har beskyldt EU for, er faktisk blevet på Christiansborg eller i ministerierne. Der er ingen tvivl om, at vi har været blandt duksene i EU,« siger Troels Lund Poulsen.

Tilfredshed i erhvervslivet

Hos Dansk Erhverv er Kasper Ernst, chef for EU og international afdeling i Bruxelles, mere end tilfreds med arbejdet i udvalget. Både fordi arbejdet sparer virksomheder penge, men også fordi det i dag er mere tydeligt, hvornår og hvorfor der overimplementeres i enkelte tilfælde.

»Værdien er svært at gøre op i kroner og ører. Men hver gang man undgår overimplementering, så bliver vi mere konkurrencedygtige over for vores konkurrenter i udlandet,« siger Kasper Ernst.

Hos Socialdemokraterne bakker erhvervsordfører Thomas Jensen op om at sikre, at EU-regler ikke rammer danske virksomheder hårdere end nødvendigt, men understreger:

»Nogle gange skyldes overimplementering også, at man vil mere fra danske side, end man vil fra EUs side. Det kunne være, hvad angår farlige tilsætningsstoffer eller andet. Vi vil følge det her arbejde tæt i den kommende tid.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen