Berlingske Business

Danmark rammes af hårdt pres på dollarkursen

Danmark rammes af hårdt pres på dollarkursen - 1
Dollarkursen er under hårdt pres, og en dollar kan nu købes for blot 5,16 kr. Foto:

Det går bedre for verdensøkonomien. Men det betyder, at det går dårligt for dollaren. Når der er mindre usikkerhed er der mindre grund til at eje dollar, og det svækker valutakursen, hvilket er klart negativt for dansk økonomi.

En dollar kan i dag købes for helt ned til 5,16 kr., mod 5,95 kr. i midten af februar, svarende til et fald på 13 pct. Og i Danske Markets er forventningen, at dollaren kan blive endnu mindre værd i løbet af efteråret.

Det gør ondt på dansk økonomi. Dels betyder det, at danske eksportvirksomheder mister konkurrenceevne, fordi deres varer målt i dollar alt andet lige bliver dyrere, og dels gør det også værdipapirer og andre aktiver i dollar mindre værd set med danske øjne. Fordelen er dog, at energipriser, der handles i dollar, alt andet lige bliver billigere, lige som det naturligvis bliver billigere at tage på en shoppingtur til New York.

Dollarsvækkelse skyldes fremgang og højere oliepris
Dollarsvækkelsen skyldes primært to ting. Den ene er, at investorerne er blevet mere optimistiske med hensyn til udviklingen i verdensøkonomien. Det rammer dollaren, fordi valutaen typisk er en "sikker havn" når der er oprørte økonomiske vande, men nu sælger investorer dollar for at købe aktier og andre aktiver, specielt i de nye markeder.

Den anden forklaring er at olieprisen i år er steget kraftigt, målt i dollar. En høj oliepris rammer næsten altid dollaren, hvilket ifølge senioranalytiker John Hydeskov fra Danske Markets skyldes tre ting: Dels at Den Europæiske Centralbank, ECB, typisk reagerer kraftigt på råvaredrevet inflation ved at hæve renterne, mens amerikanske Fed omvendt fokuserer på at en høj oliepris er negativt for væksten; dels at den typiske amerikanske husholdning simpelthen sviner mere med energien, og derfor har højere energiudgifter, og dels at de olieeksporterende lande, der tjener på en høj oliepris, faktisk importerer mere fra EU end fra USA.

Dollarsvækkelse vil fortsætte
Netop renteforskellen får stigende betydning. Selv om blandt andre Danmark i øjeblikket har rekordlave renter, så får man trods alt mere for at sætte kroner i banken end ved at sætte dollar ind på kontoen, og det i sig selv bidrager også til at få investorerne til at bytte dollar ud med andre valutaer.

John Hydeskov forventer, at dollarsvækkelsen vil fortsætte i løbet af efteråret. I juli sidste år, da olieprisen slog alle rekorder, kostede en dollar knap 4,67 kr., men John Hydeskov fra Danske Markets vurderer, at kursen formentlig vil stabilisere sig et sted mellem 4,96 og 5,05 kr. pr. dollar.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen