Berlingske Business

Danmark nyder godt af lave priser på råvarer

14BUSROSNEFT.jpg
Russiske råvareproducenter døjer med lave priser, som her hos landets største olieselskab Rosneft. Foto: Sergei Karpukhin/Reuters

Der er både fordele og ulemper ved de faldende priser på mange råvarer, men samlet set er udviklingen til gavn for dansk økonomi, viser ny analyse.

Prisen på olie, metal, fødevarer og mange andre råvarer er raslet ned i pris over det seneste års tid, og det øger forbrugernes købekraft og stimulerer det private forbrug. Til gengæld falder indtægterne dog i de råvareproducerende lande, hvilket kan dæmpe den danske eksport til disse lande. Men langt de fleste og største danske eksportmarkeder importerer råvarer, hvorfor lavere råvarepriser øger væksten i Danmark.

Det vurderer cheføkonom Klaus Rasmussen fra interesseorganisationen DI (Dansk Industri) i en ny analyse, og han siger, at stimulansen til dansk økonomi er så stor, at den vil skabe »tusindvis af nye job«.

Dankort

De kraftigt faldende priser på olie har allerede ført til meget lav eller direkte negativ inflation i Danmark og de fleste eurolande tidligere i 2015. Siden har oliepriserne rettet sig lidt igen, men i de seneste måneder er de faldet tilbage til samme lave niveau igen.

Men det er ikke kun oliepriserne, der har været vigende de senere måneder. Også prisen på en række metaller, basisfødevarer og andre råvarer har været faldende, så det samlede råvareprisindeks er faldet en del i august og september i år.

Faldet i råvarepriserne kan også aflæses i den samlede inflation, der er aftaget i de seneste måneder. Den årlige stigningstakt i forbrugerpriserne er nede på bare 0,5 procent.

»Det er meget beskedent i lyset af, at euroen og den danske krone er blevet svækket, hvilket har betydet, at forbrugsgoder, der ikke kommer fra euroområdet, er blevet dyrere,« siger Klaus Rasmussen.

pix-julegaver

Den samme udvikling kan ses for hele EU, hvor inflationen er på sølle 0,1 procent – trods den seneste svækkelse af euroen, som betyder højere inflation på importerede færdigvarer.

Den lave inflation betyder, at reallønnen stiger ganske kraftigt, hvilket sætter forbrugerne i stand til at købe mere. Samtidig er beskæftigelsen stigende både herhjemme og i EU-landene. Dermed stimuleres det private forbrug ganske betydeligt.

BM Indland

Lavere råvarepriser er dog ikke en fordel for alle. Råvareproducerende lande taber på udviklingen, så den seneste udvikling er klart til ulempe for eksempelvis Rusland, der befinder sig i dyb krise drevet af både sanktioner og faldende eksportindtægter afledt af de faldende råvarepriser.

»Set med danske briller er de faldende råvarepriser dog godt nyt. Både vi og vores vigtigste markeder er importører af de fleste råvarer. Så her øges det private forbrug og den samlede vækst, når råvarepriserne falder,« siger Klaus Rasmussen.

Baggrunden for de faldende råvarepriser er, at væksten er aftaget især i Kina, men også i andre udviklingsøkonomier, hvilket trækker i en negativ retning for eksporten og dansk økonomi som helhed.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen