Berlingske Business

Danmark balancerer på kanten af EUs budgetkrav

Claus Hjort
Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger Økonomisk Redegørelse og regeringens kasseeftersyn. Foto:

Staten regner med et underskud på godt 9.500 kroner per person i Danmark, og budgetunderskuddet bliver større næste år.

Statskassen kan se fremtil et underskud på 54 milliarder kroner i år, hvilket svarer til godt 9.500 kroner per person i landet, og underskuddet ser ud til at vokse næste år til 57 milliarder kroner.

Dermed er underskuddet på den faktiske saldo vokset fra 1,3 procent af bruttonationalproduktet i maj til 2,7 procent i august. Ifølge den økonomiske redegørelse skyldes det overvejende en nedjustering af indtægterne fra pensionsafkastskatten på grund af udviklingen på de finansielle markedet. Nedjusteringen lyder i alt på 27,6 milliarder kroner.

Med et underskud på 57 milliarder kroner i 2016, vil underskuddet være på 2,8 procent. Dermed nærmer Danmark sig således EUs smertegrænse på maksimum 3 procent af BNP.

Udviklingen får nu både CEPOS og Arbejdernes Erhvervsråd til at røre på sig.

»Det er en markant forværring sammenlignet med tidligere. Det er med den nye vurdering meget svært at få øje på den underliggende forbedring af saldoen, som man ellers kunne forvente i lyset af de bedre konjunkturer. I lyset af de nyeste oplysninger virker saldoen ekstremt pessimistisk. Står den til troende, må man dog gå ud fra at regeringen annullerer Boligjobordningen som koster over 1 mia.kr. Hvis ikke klinger det såkaldte ”kasseeftersyn” hult,« lyder det fra AEs chefanalytiker Frederik I. Pedersen.

Fra CEPOS side påpeger man, at regeringens redegørelse udelukkende overholder budgetgrænsen, fordi den tidligere regering fremrykkede pensionsbeskatningen. Den liberale tænketank frygter, at en overskridelse af EUs budgetgrænse kan føre til skattestigninger i fremtiden, og argumenterer derfor for besparelser på de offentlige udgifter.

»Hvis Corydon ikke havde fremrykket pensionsbeskatningen i 2015, ville underskuddet ligge på 3,5 procent af BNP i 2015, og dermed ville EU's budgetregler være blevet brudt,« skriver cheføkonom Mads Lundby Hansen i en kommentar til den økonomiske redegørelse og fortsætter:

»Det store spørgsmål er, hvad der regeringen vil gøre, hvis det skønnede underskud for 2016 bliver større end budgetteret og dermed tipper over EU's 3 procentsgrænse. Jeg vil kraftigt fraråde, at man igen fremrykker pensionsbeskatning. Det skaber blandt andet mistillid til pensionssystemet. I stedet vil jeg anbefale at man nedjusterer de offentlige udgifter. I de forgangne år har man udsat tilpasningen ved at man gang på gang har fremrykket pensionsbeskatning. Nu bør tilpasningen af de offentlige udgifter komme.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen