Berlingske Business

Chikane mod dansk topembedsmand: Hængt ud for skattesnyd

17BUS20161014-165650-4-1914.jpg
Anonyme internetaktivister og utilfredse ansatte jagter den danske embedsmand Jesper Kongstad, der forsøger at rydde op i voldsomt lukrative ordninger i den europæiske patentorganisation, EPO. »Jeg mindes ikke at have set lignende personangreb fra NGOer eller andre herhjemme,« siger han. Foto: Linda Kastrup

Direktøren for Patent- og Varemærke­styrelsen, der også er formand for det europæiske patentkontor EPO, tæppe­bombes med beskyldninger om smarte investeringer og dyremishandling.

Den danske topembedsmand Jesper Kongstad, der er direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen, udsættes for omfattende anonym chikane på internettet vedrørende hans familieforhold, skat og økonomi. Jesper Kongstad er bestyrelsesformand for den europæiske ­patentorganisation, EPO, og han gætter selv på, at chikanen skyldes konflikter i denne ­organisation.

Han pointerer, at det ikke kan dokumenteres, da alt foregår anonymt, men meget tyder på, at kredse med tilknytning til personalet har allieret sig med repræsentanter for anti-softwarepatent-miljøet i Europa, herunder blogsitet Techrights.com, som kæmper for at forbyde softwarepatenter.

»I de seneste år har bloggen været dybt ­involveret med kræfter, der angriber den europæiske patentorganisation og ledelsens ­bestræbelser på at reformere organisationen,« siger han.

Patent- og Varemærkestyrelsen.

Jesper Kongstad er vred over beskyldningerne og stiller nu op til et interview med ­Berlingske og fortæller om sagen:

»Det er meget udansk, hvad jeg som ­embedsmand har været udsat for. Jeg mindes ikke at have set lignende personangreb fra NGOer eller andre herhjemme,« siger han.

Bagtalt og intimideret

Jesper Kongstad mener, at chikanen hænger sammen med en årelang krig i EPO, hvor han har været ulønnet formand de seneste seks år og arbejdet aktivt for en række reformer i organisationen. Ifølge ham er EPO præget af skyhøje og skattefri lønninger, stærke fagforeninger og attraktive rettigheder.

Angrebene mod Jesper Kongstad indeholder beskyldninger om misbrug af politiske kontakter, økonomisk vinding og dubiøs pelsfarmvirksomhed. Internetaktivister under navne som »Professor Gadget« og »Freiherr von Bimbes« har sendt mails til bl.a. Berlingske med påstande om interessekonflikter i forbindelse med en gennemgang af Jesper Kongstads ­private virksomheder og sendt artikler under overskrifter som »The Secret Life of Jesper Kongstad«.

Anmeldt til Skat

I august blev Jesper Kongstad endvidere anmeldt til Skat af »van Steekpenning« (bestikkelse på hollandsk) for angiveligt at unddrage sig beskatning af sit formandshonorar i EPO. Men Jesper Kongstad modtager intet ­honorar fra hverken EPO eller andre steder i udlandet, hvilket han har meddelt Skat og ­Erhvervs- og Vækstministeriet i en redegørelse, hvor han reagerer på de beskyldninger, han har været udsat for de seneste måneder.

»En række personer hos EPO er blevet bagtalt og intimideret i en grad, der er helt uantagelig og helt uforeneligt med, hvordan vi forholder os til hinanden i Danmark. Anonyme artikler med et perfidt og ærekrænkende indhold spredes med henblik på at nå pressen i de lande, hvor ledelsesrepræsentanterne kommer fra.«

Bloggen Techrights.com har bombarderet sine læsere med artikler om bl.a. Jesper Kongstads hustrus »kontroversielle« chinchillafarm på parrets gård ved Helsinge. Jesper Kongstad beskyldes også for at have fået jobbet som ­direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen i 2003 på grund af et medlemskab af Venstre.

»Det er korrekt, at jeg er medlem af Venstre, men det blev jeg først i 2015,« siger han.

Jesper Kongstad, direktør for Patent- og Varemærkestyrelsen.

Techrights gennemgår og mistænkeliggør i flere artikler også Jesper Kongstads investering i medicovirksomheden Fjordblink Medical. Jesper Kongstad forklarer, at han har arvet en mindre formue fra sin mor og blandt andet har investeret i den lille medicovirksomhed samt sin brors VVS-virksomhed. Han har intet at gøre med hverken drift eller ledelse i de to virksomheder.

Jesper Kongstad oplyser, at han, da han i 2013 blev gjort bekendt med, at Fjordblink skulle søge IP-rettigheder i udlandet, omgående bad sin vice­direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen om at agere direktør i sager vedrørende Fjordblink.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen