Berlingske Business

Cepos: Nødvendigt at skaffe ledige hænder allerede nu

Mads Lundby Hansen - 201705301
Mads Lundby Hansen fra Cepos har en række forslag til, hvordan man kan øge arbejdsudbuddet herhjemme, så man ikke pludselig står i en situation som før finanskrisen. Scanpix/Liselotte Sabroe

Cheføkonomen hos Cepos mener ikke, at der er grund til at vente med at løse fremtidens mangel på arbejdskraft.

København. Det Økonomiske Råds formandskab med overvismand Michael Svarer i spidsen er ret klar i mælet, når det gælder dansk økonomi.

Det går strålende, og selv hvis man ikke gennemfører nye arbejdsmarkedsreformer her og nu, ser økonomien solid ud de næste mange år.

Det bør dog ikke afholde regeringen fra at kigge nogle år ud i fremtiden, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen fra Cepos.

- Det handler om at udvise rettidig omhu. Vismændene peger jo også på, at der er en risiko for, at efterspørgslen vil stige hurtigere end forventet.

indu

- Det vil i givet fald give større pres på arbejdsmarkedet, og det kan man lige så godt komme i forkøbet.

- På den måde vil arbejdskraften være på plads, når der er brug for den, siger han.

Cheføkonomen har selv nogle bud på, hvordan man kan skaffe de op mod 60.000 nye arbejdspladser, som regeringen selv har sat som mål i sin 2025-plan.

Et stop for efterlønnen vil eksempelvis ifølge Mads Lundby Hansen øge beskæftigelsen med 40.000 frem mod 2025.

- Efterlønsalderen er allerede blevet hævet over flere omgange, og det har været en bragende succes. Seniorerne er fortsat på arbejdsmarkedet i stor sti, siger han.

Afslutning varsler svært efterår for Løkke Vismandsrapport

Andre muligheder kunne være at sænke dagpengesatserne, herunder dimittendsatserne for nyuddannede fra universiteterne.

Endelige foreslår vismændene selv at øge indsatsen for at trække flere højtuddannede udlændinge til.

Det er også en god idé, mener Cepos-økonomen, selv om det er bedre at få ledige danskere i job.

- Gevinsten bliver større, når det er danskere, der kommer i arbejde, fordi man samtidig skal udbetale færre overførselsindkomster.

- Men de offentlige finanser er kernesunde, og derfor er det ikke længere førsteprioritet.

- Den største udfordring består i at øge antallet af hænder på arbejdsmarkedet, siger han.

VESTERHAVET redningskrans Udka

Mads Lundby Hansen noterer sig også, at vismændene har regnet sig frem til, at statens finanser på den lange bane kan tåle at få 22 milliarder kroner færre ind årligt, uden at det går ud over holdbarheden.

Det bør man efter hans mening udnytte til at sænke personskatterne, så alle betaler 39 procent af den sidste tjente krone fremover.

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen