Berlingske Business

Cepos: Det er meget billigere at fjerne topskatten end regeringen regner med

BM
I anledningen af Cepos' 10 års fødselsdag. Foto:

Den liberale tænketank Cepos skal torsdag i Folketingets Skatteudvalg fremlægge en analyse, der viser, at det er langt billigere at fjerne topskatten, end regeringen regner med. Tidligere overvismand siger, at det er muligt, at det er gratis at afskaffe topskatten, men beregningerne er meget usikre.

Det er langt billigere at sænke topskatten, end regeringen hidtil har regnet med. De positive effekter ved at sætte topskatten ned er tre gange større, end regeringens beregninger viser. Og en fjernelse af topskatten kan vise sig at være selvfinansierende.

Sådan lyder det i en ny analyse fra den liberale tænketank Cepos. Analysechef hos Cepos, Otto Brøns-Petersen, skal torsdag til møde i Folketingets Skatteudvalg, hvor han skal ­redegøre for resultaterne i analysen. Otto Brøns-Petersen vil anbefale regeringen og Folke­tinget, at en lettelse og helst en fjernelse af topskatten igen kommer på dagsordenen, når regeringen i løbet af foråret fremlægger en ny 2025-plan for dansk økonomi.

Den tidligere Venstre-regering har beregnet, at det i mistet provenu netto vil koste omkring 8,2 mia. kr. at fjerne topskatten. Det tab kan blive mindre, hvis man indregner flere af de positive effekter ved at afskaffe topskatten. Otto Brøns-Petersen mener, at regeringen undervurderer de positive effekter, fordi regeringens beregninger bygger på en 20 år gammel undersøgelse.

Den eneste positive effekt, regeringen regner med lige nu, er, at den lavere skat vil få danskerne til at arbejde mere. Men der kan også være en positiv effekt ved, at flere begynder at tage en højere uddannelse for at få et bedre job eller flere kæmper hårdere for at blive forfremmet.

Otto Brøns-Petersen henviser blandt andet til en undersøgelse, som tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner og professor ved Københavns Universitet Jakob Roland Munch har udarbejdet. Den viser, at det er muligt, at en fjernelse af topskatten kan være gratis.

»Det er vigtigt, at man regner alle adfærdsændringer med, når man ser på, hvad der sker ved at sætte skatten på arbejde ned. Hvis man gør det, er det meget sandsynligt, at det slet ikke vil koste noget for regeringen helt at fjerne topskatten,« siger Otto Brøns-Petersen.

Nyt regeringsgrundlag

Det er muligt

Debatten om topskatten var meget hed sidste efterår. En sænkelse var med i den oprindelige 2025-plan fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), men Liberal Alliance ville have mere end det. Socialdemokratiet og Dansk Folkep­arti afviste at sætte topskatten ned, og det hele endte som bekendt noget overraskende med en ny borgerlig regering.

Professor i økonomi på Københavns Universitet Claus Thustrup Kreiner stiller sig noget tvivlende over for den nye analyse fra Cepos. Han fremhæver, at det er helt korrekt, at alle effekter ved at sænke skatten på arbejde ikke er med i regeringens beregninger. Som ekstra effekt har Claus Thustrup Kreiner været med til at se på, i hvilket omfang danskerne bliver mere mobile, hvis man sætter skatten ned.

»Vil du eksempelvis køre til Køge for et job, hvis det betyder, at du tjener 100.000 kr. før skat, men under 50.000 kr. efter skat. Det er ikke indeholdt i de eksisterende analyser, men problemet er, at den slags adfærd er meget svær at måle,« siger Claus Thustrup Kreiner, der fremhæver, at regeringens beregninger af virkningerne ved at sænke topskatten er meget usikre, og resultaterne i hans analyse mindst lige så usikre.

»Vores analyser viser, at det er inden for mulig­hedernes ramme, at en fjernelse af topskatten er selvfinansierende, men det er langt fra sikkert. Måske er det kun 25 pct. selvfinansierende, og så mangler der 75 pct.,« siger Claus Thustrup Kreiner.

kontor

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen