Berlingske Business

Briterne kvæler det danske opsving

25BUSBRITAIN-EU-VOTE-BREXIT.jpg
Storbritanniens farvel til EU kommer til at påvirke dansk økonomi i negativ retning på flere områder, men briterne skal stadig have noget at spise, så der vil fortsat være eksport af danske fødevarer, understreger økonomiske eksperter. ?Foto: Leon Neal/AFP

Briternes nej til EU vil høvle toppen af væksten herhjemme og derved være med til at udskyde opsvinget endnu en gang. Med svag vækst i Danmark og Europa var nej’et det eneste, vi ikke har brug for, fremhæver Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Netop som vi troede, at et dansk opsving var snublende nær, bliver det slået i gulvet af vores britiske venner. Det britiske nej til EU vil sandsynligvis skære toppen af den økonomiske vækst herhjemme de kommende år.

Dermed vil det første danske opsving siden finanskrisen endnu en gang blive udskudt, og vi vil fortsat kravle rundt med en årlig vækst på omkring en procent. Storbritannien er Danmarks femtestørste eksportmarked med en eksport på 70 milliarder kroner årligt og omkring 45.000 arbejdspladser direkte bundet op på den eksport. Derfor kan en svagere britisk økonomi efter Brexit ikke undgå også at ramme Danmark.

Det skyldes først og fremmest, at virksomhederne er urolige for, hvad der nu skal ske. Der venter to års svære politiske forhandlinger om Storbritanniens fremtidige tilknytning til EU, og i den periode vil virksomhederne holde igen med investeringerne. Ikke bare de britiske, men også de danske og europæiske virksomheder vil slå bremserne i.

Pix-Tiger

»De første par år ved vi ikke, hvad der handelsmæssigt kommer til at træde i stedet for. Vi ved hellere ikke, hvad den politiske situation bliver. Det giver usikkerhed, og det er aldrig godt for noget. Ikke at hele den danske økonomi bryder sammen, men vi vil måske miste 10.000 til 15.000 arbejdspladser herhjemme,« siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Steen Bocian, der er ret sikker på, at fortegnet på effekterne af briternes nej vil være negativt. Hvor store effekterne bliver, er det der­imod sværere at spå om. Vi er simpelthen ude i en situation, vi aldrig har set før,« fremhæver Steen Bocian.

»Vi har gennem flere år sagt, at til næste år kommer opsvinget. Det er ikke sket. Om det så er briterne eller noget andet, som udsætter det igen, er svært at sige,« siger Steen Bocian.

Lars Seier

De økonomiske eksperter er enige om, at virkningerne af nej’et naturligt nok vil være størst i Storbritannien. Briterne vil nok komme til at opleve flere måneder med recession, selv om det ikke bliver nogen dybere krise. Mindre vil betydningen være for den europæiske og den danske økonomi.

Mindre efterspørgsel på danske varer

Men i Danmarks tilfælde vil situationen være, at vi ikke kun bliver ramt af en dårligere britisk økonomi. Vi vil også blive ramt af en indirekte effekt, fordi flere af vores store samhandelspartnere i resten af Europa har en stor handel med briterne. Deres eksport vil ligeledes gå ned og så vil de efterspørge mindre fra deres danske underleverandører.

Cheføkonom i Danske Bank Las Olsen vil ikke afvise, at vi i Danmark i lighed med Storbritannien kan ryge ind en kortere periode med negativ vækst.

happy woman exults pumping fists ecstatic celebrates success under a money rain

»Vi kommer nok ikke til at se, at den britiske import af fødevarer fra Danmark vil forsvinde. Briterne vil stadig skulle spise på mandag, men inden virksomhederne går ud og foretager nye investeringer, som afhænger af den kommende eksport af fødevarer, vil de gerne se, hvad resultatet af de politiske forhandlinger bliver,« siger Las Olsen.

»Investeringer vil blive udskudt eller aflyst. Derfor kan vi godt få negativ økonomisk vækst herhjemme et kvartal eller to. Det vil ikke kræve så meget med den vækst, vi har i dag. Jobopsvinget er i gang, men det kan godt komme på pause det kommende års tid,« siger Las Olsen.

Det vil gøre ondt

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Er­hvervs­råd Erik Bjørsted kalder briternes nej det sidste, som vi rent økonomisk ikke har brug for. Han er enig med Las Olsen i, at den gode periode på det danske arbejdsmarked midlertidig kan få en ende.

»Det kommer til at gøre ondt. Briternes nej er med til at udskyde det opsving, der ellers tegnede sig for den danske og den europæiske økonomi. Vi har i forvejen ikke særlig høj vækst hverken i Danmark eller Europa,« siger Erik Bjørsted.

Pix - Karsten Dybvad

»For et år siden talte EU-Kommissionen om, at det var det lyseste forår i Europa i flere år. Her lidt mere end et år efter trækker der mørke skyer sammen om både den danske og europæiske økonomi. Først faldt væksten i Kina, derefter begyndte deflationsspøgelset igen at true Europa, og nu kommer det her oveni i hatten. Vi havde brug for ro og stabilitet omkring vores økonomiske situation i stedet for det britiske nej,« siger Erik Bjørsted.

Økonomerne i Jyske Bank er dem, som er mildest i deres kommentarer efter det britiske nej. Hvis EU-samarbejdet kommer til at bestå nogenlunde som i dag, vil dansk økonomi slippe uden de store skrammer, mener Jyske Bank. Banken understreger dog i lighed med de andre eksperter, at usikkerheden efter det britiske nej er steget, og at det ikke er godt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen