Berlingske Business

Brexit bliver et jordskælv, og erhvervseliten frygter tsunamien

09BUSJesper-Brandgaard-1423.jpg
Overskrift
CFO NOVO Nordisk, Jesper Brandgaard
split2
Overskrift
Om halvanden måned stemmer briterne om deres fortsatte medlemskab af EU, og topcheferne for Danmarks absolut største virksomheder følger med i spænding. Et britisk farvel vil nemlig få store konsekvenser for Europas og verdens økonomi, vurderer de. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2015)

Om halvanden måned stemmer briterne om deres fortsatte medlemskab af EU, og topcheferne for Danmarks absolut største virksomheder følger med i spænding. Et britisk farvel vil nemlig få store konsekvenser for Europas og verdens økonomi, vurderer de.

Det var en af de mest dødelige naturkata­strofer nogensinde, da en tsunami i jule­dagene 2004 skyllede ind over en række lande i Sydøstasien. De meterhøje bølger var forårsaget af et jordskælv, der i sig selv ikke gjorde væsentlig skade, men det gjorde de efterfølgende bølger i den grad. Nu er det begrænset, hvor meget økonomi og ­seismologi har tilfælles, men når det drejer sig om frygten for Storbritanniens udtræden af EU, er der dog nogle lighedspunkter. For en række af Danmarks absolut tungeste erhvervsprofiler overskygges frygten for de direkte effekter af et »Brexit« nemlig af de voldsomme følgevirkninger, som et britisk farvel til unionen kan have.

Artiklen fortsætter under billedet
09BUSNiels-B--Christiansen-.jpg
ARKIVFOTO. Energikommissionen skal se på at bringe omkostningerne ned og sikre gode vilkår for erhvervslivet. (se Ritzau historie 310724) ARKIVFOTO 2011 af Danfoss’ administrerende direktør Niels B. Christiansen.Se RB 6/4 2015 03.00. Formuerne når nye højder i flere af de hæderkronede virksomheder, der er under kontrol af velhavende danske erhvervsfamilier. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2015)

»Brexit står bestemt ikke på vores ønskeseddel. Det skaber usikkerhed i systemet og er en potentiel udløser for økonomisk uro,« siger adm. direktør i industrigiganten Danfoss, Niels B. Christiansen. »Det er svært at sige, hvad effekten vil være for vores forretning i Storbritannien, men der er ingen tvivl om, at det vil have stor effekt ikke kun for økonomien i Europa, men verdens­omspændende, hvis Storbritannien forlader EU. Det vil ikke være godt for en global økonomi, som i forvejen er præget af lav vækst og usikkerhed. For en stor industrivirksomhed som vores vil det have negativ betydning.«

BRITAIN POLITICS EU REFERENDUM

Skidt for Europa

Hos Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Maersk, holder topchef Nils Smedegaard Andersen også et øje på udviklingen i Storbritannien. Koncernen er i øjeblikket ved at udvikle sit store Culzean-gasfelt i den britiske del af Nordsøen, og Maersk Lines skibe sejler naturligvis også varer til de britiske øer, men på trods af det er det mest følgevirkningerne fra et »Brexit«, der kan bekymre Nils Smedegaard Andersen.

»Det vil ikke ramme vores forretning direkte. Men Europas fordel er det store indre marked, og det er klart, at hvis Storbritannien forlader dette marked, så vil det ikke være godt for Europa, der i forvejen kæmper med væksten, og Europa er meget vigtig for verdens vækst,« siger A.P. Møller-direktøren.

Artiklen fortsætter under billedet
09BUS-Nils-Smedegaard-Ander.jpg
ARKIVFOTO af Nils Smedegaard Andersen- - Topchefen i A.P. Møller-Mærsk, Nils Smedegaard Andersen fylder 50 år den 22. juni 2012 (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012)

Nogenlunde samme bekymring har adm. direktør i Danske Bank, Thomas Borgen.

Artiklen fortsætter under billedet
09BUSThomas-Borgen-142214.jpg
Danske Bank fremlægger årsregnskab anført af topchef Thomas Borgen. (Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2015)

»Vi er afhængige af Europas vækst og ligeså den globale vækst. Vi er forsigtige optimister, men det er klart, at der er ting, som øger risikobilledet. Blandt andet hvis Storbritannien går ud af EU: Det vil have en virkelig negativ indvirkning på europæisk økonomi og på dansk økonomi,« siger Thomas Borgen. »Nu er det jo sådan, at hvis vi læser de seneste meningsmålinger, så synes sandsynlig­heden noget mindre for, at Storbritannien forlader EU. Men hvis de mod forventning forlader EU, så er det vores vurdering, at det vil have en stor negativ påvirkning på engelsk økonomi og også på europæisk økonomi, og det vil også smitte af på dansk økonomi. Det betyder, at man i yderste konsekvens i 2017 kan gå i negativ vækst. Det er for tidligt at ­spekulere i det, men det er klart, at det er frygten for Europa.«

Grækenland

En ting er bankdrift og transport, der traditionelt er konjunkturafhængige, men også i den mere stabile medicinalindustri frygter man følgevirkningerne af et Brexit. Novo Nordisks finansdirektør, Jesper Brandgaard:

»Jeg regner ikke med, at det kommer til at ramme vores forretning i Storbritannien i dag i væsentlig grad, men det er klart, at hvis man ser på pundet og den udvikling, vi har set over de seneste seks måneder, så er pundet kommet under pres,« siger Jesper Brandgaard.

»Værdien af vores forretning hænger direkte sammen med værdien af det britiske pund, så jeg er da bekymret for den situation, der kan opstå, hvis briterne vælger ikke at deltage i EU. Hvis der er noget, markederne ikke kan lide, så er det usikkerhed. Det er klart, at i en situation, hvor de vælger ikke at gå med, vil der være betydelig usikkerhed, for man ved jo ikke, hvad konsekvensen er af et nej.«

Briterne stemmer om deres fortsatte medlemskab af EU den 23. juni.

PANAMA PAPERS

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen