Berlingske Business

Bonusforbud skydes ned

Dur ikke. Eksperter mener, at et krav om offentliggørelse af kapitalfondenes bonusser til virksomhedsledere vil virke bedre end et forbud.

Med forslaget om at forbyde kapitalfondenes store bonusser er økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) gået helt galt i byen. Forbuddet vil ikke løse det problem, som det sigter mod, men kan tværtimod afstedkomme nye problemer for en masse danske virksomheder.

Sådan lyder kritikken fra to eksperter i virksomhedsoverdragelser, som opfordrer ministeren til at droppe tanken om et bonusforbud. I stedet vil et krav om fuld offentlig indsigt i de enkelte bonusser bedre kunne løse det problem, som Bendt Bendtsen adresserer med sit kontroversielle forslag.

Med forbuddet vil ministeren fjerne den tvivl om ledelsens loyalitet overfor de eksisterende aktionærer, som fondenes typisk enorme bonustilbud afføder. Dermed skal forbuddet altså styrke og beskytte aktionærerne.

Effekten kan dog meget vel blive den modsatte, fordi forbuddet vil ramme alle danske virksomheder og kunne hindre en masse almindelige virksomhedshandler, hvor kapitalfonde slet ikke er involveret. Dermed vil aktionærer gå glip af de gevinster, som handlerne kunne skabe.

- Det er ikke hensigtsmæssigt at indføre et forbud, fordi det vil kunne besværliggøre og bremse mange virksomhedshandler. Forbuddet vil ramme bredt og dermed få stor betydning for mange andre end lige netop kapitalfondene, konstaterer partner Christian Aarosin fra revisionsfirmaet Ernst & Young.

Svært at håndhæve

I stedet for et forbud foreslår Christian Aarosin at indføre et krav om, at en kapitalfond skal offentliggøre indholdet af de bonusser, som den eksisterende ledelse stilles i udsigt i forbindelse med et købstilbud på en virksomhed.

Forslaget bakkes op af Kasper Meisner Nielsen, adjunkt ved Handelshøjskolen i København. Han påpeger, at fuld offentlighed om bonusserne vil give alle mulighed for at vurdere, hvorvidt ledelsens loyalitet er sat på spil.

- Et offentlighedskrav vil sikre loyaliteten og derfor virke bedre end et forbud, som bliver meget svært at håndhæve i praksis. Man kan ikke regulere, hvis en fond eksempelvis laver en mundtlig aftale med ledelsen om en lukrativ genforhandling af ansættelsesvilkårene efter en overtagelse, påpeger Kasper Meisner Nielsen.

Bendt Bendtsen er med sit andet initiativ overfor kapitalfondene allerede inde på at stramme kravene til de oplysninger, som kapitalfondene skal afgive i deres købstilbud. Således vil han pålægge fondene at oplyse om, hvor store udbytter de vil trække ud af opkøbte virksomheder i det første år efter overtagelsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen