Berlingske Business

Bogstavleg om økonomisk opsving

Bogstavleg om økonomisk opsving - 1
En hel bogstavleg har udviklet sig, når økonomer skal komme med bud på, hvordan økonomien vil udvikle sig efter den aktuelle økonomiske krise. Foto:

Er det en V, L, W eller U-vending, som venter forude? Der er mange fantasifulde bud på, om den fremgang, som nok kommer på et tidspunkt, vil ligne det ene bogstav mere end det andet. Læs her hvad bogstavlegen handler om.

En hel bogstavleg har udviklet sig, når økonomer skal komme med bud på, hvordan økonomien vil udvikle sig efter den aktuelle økonomiske krise.

Der snakkes eksempelvis om en kommende og mulig lynhurtig »V-vending,« hvor krisen overvindes på rekordtid, og mere normale tilstande med vækst og fremgang er tilbage for fuld styrke, måske allerede før dette år er omme. Fortalerne for denne nemme og kvikke udgang på den alvorlige modgang, der har præget verdensøkonomien siden efteråret 2007, peger løbende på alle de små grønne skud og spirer, som pibler frem alle vegne.

De regner med, at de små sarte skud, snart vil vokse sig til store og mere sunde planter, der ikke uden videre kan slås ned igen af hverken et kæmpe regnskyl eller en pludselig og overraskende omgang nattefrost.

Langsom »U-vending«
Andre er mere forsigtige. De spår en mere langsom »U-vending,« hvor krisen trækker ud i en rum tid, måske frem til 2012. De peger på, at boligpriserne fortsat falder mange steder, og at optimismen først for alvor kan få fodfæste, når arbejdsløsheden holder op med at vokse. Det er nemlig først, når folk ikke længere skal frygte for at miste deres arbejde, og igen begynder at føle sig så tilpas trygge, at de igen tør bruge penge på nye biler, rejser, tøj og andre forbrugsvarer, at fremgangen kan sætte ind, siger de.

»Den japanske syge«
Der er også enkelte, som forudser den frygtede »L-udvikling,« hvor økonomien i årevis fremover låses fast i en fælde med vækst i sneglefart eller ligefrem faldende økonomisk aktivitet. Denne meget dystre udvikling betegnes ofte også som »den japanske syge,« med henvisning til, at Japan, der er verdens næststørste økonomi, har været ude på en økonomisk ørkenvandring med faldende priser, enorme offentlige underskud, renter nede omkring nul procent og faldende velstand stort set lige siden slutningen af 1980erne.

Måske ny nedtur
Enkelte taler også om, at der lige nu er gang i en falsk økonomisk optur, og at et »W« er det bedste bud på fremtiden, sådan at de små aktuelle tegn på bedre tider snart afløses af et nyt alvorligt dyk mod dårligere tider.

Denne fremtid med en »W-vending« har også langt navn til et andet økonomisk modeord – måske fy-ord – som for tiden er på mange aktiefolks og økonomers læber. »Double dip« hedder denne nye advarende formulering, som dækker over faren for, at der sandsynligvis kommer en ny nedtur i amerikansk økonomi inden længe.

Den kan sætte ind, når de nuværende økonomiske stimulanser i form af lavere skatter og større offentlige udgifter ebber ud, og renten måske endda begynder at blive sat op fra det nuværende historisk lave niveau.

Spoles de lave renter og finanspolitiske lempelser ikke tilbage på den rette måde, og hverken for sent eller tidligt, kan det let skabe store vanskeligheder. Endda så store, at enkelte forudser, at den recession, som har plaget mange lande gennem 2009, afløses af en egentlig depression.

Peger på langsom optur
Om det så bliver det ene eller andet bogstav, der vinder bogstavlegen, kan kun tiden vise, men i går kom der dog et lidt opløftende tal fra Tyskland. Det var det særlige Ifo-indeks, som bygger på svar fra 7.000 tyske virksomheder, der løbende spørges om deres forventninger til fremtiden, der steg til 90,5 i august fra indeks 87,3 i juli. Økonomerne havde kun ventet en fremgang til indeks 89. Dette indeks går for at være én af de vigtigste strømpile, når stemningen i den store tyske økonomi skal loddes. Men selv om tallet er lidt bedre end ventet, så peger det mere på en langsom end lynhurtig optur for europæisk økonomi.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen