Berlingske Business

Billig olie så langt øjet rækker

22BUSGas-flares-from-an-oil.jpg
Gasflammerne vil igen blusse kraftigt fra de iranske olieproduktionsplatforme, som her ved Soroush-oliefeltet i Den Persiske Golf ca. 1.250 km syd for Teheran. ?Arkivfoto: Raheb Homavandi/Reuters

Stigende produktion men aftagende efterspørgsel. Det er en cocktail, der giver faldende priser på stort set alle frie markeder, og sådan er det for tiden også på markedet for handel med olie og andre råvarer.

Prisen på olie og stribevis af andre råvarer rasler ned. Det er alt lige fra kobber, stål og guld til sukker og hvede, der samlet set nu er nede på det laveste niveau i tæt ved 14 år. Nedturen har også sendt prisen for én tønde af den amerikanske West Texas Intermediate-olie ned under 50 dollar, mens der skal betales omkring fem dollar mere for den særlige Brent-olie fra Nordsøen. Det er det laveste niveau i flere uger og markant under de mere end 100 dollar, der skulle betales for én tønde olie så sent som sidste efterår.

Men sandsynligvis vil prisen på olie falde yderligere eller holde sig nede på det aktuelle niveau året ud og også gennem det meste af 2016, vurderer Thina Margrethe Saltvedt, der er chefanalytiker og olieekspert hos Nordea i Oslo.

»Verden svømmer nærmest i olie. Det skyldes, at de økonomiske sanktioner mod Iran er ved at blive hævet, og der derfor kommer ganske meget ekstra olie på markedet. Men der er også bekymring for, at efterspørgslen er på vej ned, fordi væksten især i Kina er aftagende,« siger hun.

Olieanalytiker Peter Rasmussen fra Stat-oil er enig:

»Der er nok skruet lidt ned for forventningerne til priserne på det seneste. Hvor vi tidligere snakkede om en sandsynlig pris på mellem 55 til 80 dollar det næste år, hedder det nu nok mere 50 til 70 dollar. Men den store joker er, hvad der kommer til at ske på næste OPEC-møde,« siger han.

Krig om oliekunder

Iran er allerede godt i gang med at presse olieprisen ned. Det sker ved at tilbyde især Indien, Sydkorea, Japan og andre store kunder i Asien olie til så lave priser, at Iran kan genvinde sine gamle markedsandele.

Men Saudi-Arabien har også øget sin daglige produktion til 10,6 millioner tønder, hvilket er det højeste niveau i nyere tid, og Rusland er også med i kapløbet om at tilbyde olie til stadig lavere priser.

15busthomas.jpg

Det er så meget som 800.000 tønder olie om dagen, at Iran ventes at øge sin produktion i takt med, at gamle oliefelter genåbnes over de kommende måneder. Dermed vil produktionen komme op på 4,8 millioner tønder om dagen i Iran, der er verdens 18. største økonomi med en befolkning på 78 millioner.

Salgsklar olie

Men Iran har også enorme lagre af salgsklar olie liggende på store tankskibe ude i Den Persiske Golf, som meget hurtigt kan komme på markedet. Lagrene skønnes at være på flere end 40 millioner tønder, eller op mod halvdelen af det daglige forbrug af olie på globalt plan.

»Det presser priserne ned og er hverken godt for Norge eller danske producenter af olie. Men Iran vil gerne have en bedre teknologi, som kan gøre deres olieproduktion mere effektiv. Så danske og norske olieselskaber, der er langt fremme rent teknologisk, kan sandsynligvis øge sin eksport til Iran,« siger Thina Margrethe Saltvedt.

ENERGY-OIL/

Den internationale olieguru Gary Ross, der ejer konsulentfirmaet PIRA Energy Group, afviser dog, at oliemarkedet er overforsynet. Han siger således, at Saudi-Arabien pumper al den olie op, de overhovedet kan. Han forudser derfor, at prisen på olie igen kommer op over 100 dollar per tønde, men først i løbet af de næste fem år.

Aldrig over 100 dollar

Saudi-Arabiens olieminister, Ali Al Naimi, udtalte ellers i december sidste år, at olieprisen aldrig vil komme op over 100 dollar per tønde igen, mens det Internationale Energiagentur (IEA) flere gange har betegnet markedet som »overforsynet.«

Men Gary Ross peger på, at de aktuelle priser gør store dele af den amerikanske produktion af olie- og skifergas urentabel. Samtidig vil der sandsynligvis komme nye afbrydelser af produktionen i et eller flere OPEC-lande i de kommende år, lige som forbruget af olie fortsat er stigende. Også i Nordsøen, Australien, Colombia og Argentina er produktionen på vej ned, og den udvikling vil fortsætte, medmindre der gøres nye fund. Det peger på højere priser, men altså først et par år ude i fremtiden, vurderer Gary Ross.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen