Berlingske Business

Bendtsen-plan lammer virksomhedshandler

Spredehagl. Bendt Bendtsens stramning af reglerne overfor kapitalfonde vil også ramme helt almindelige virksomheder, der gerne vil sælges eller købe en konkurrent.

Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsens (K) forsøg på at stække de store kapitalfonde vil få alvorlige konsekvenser for det danske erhvervsliv.

Ministerens initiativer kan lamme og umuliggøre masser af virksomhedshandler, hvor fonde slet ikke er involverede.

- Hvis disse initiativer gennemføres, risikerer man den utilsigtede negative effekt, at mange virksomhedsovertagelser, som ville skabe værdi for aktionærerne, blokeres og må opgives, siger Kasper Meisner Nielsen, adjunkt ved Handelshøjskolen i København.

Problemet er Bendt Bendtsens forslag om at forbyde kapitalfonde at stille ledelsen i en virksomhed bonusser i udsigt forud for en overtagelse af virksomheden. I praksis kan forbuddet ikke begrænses til at gælde kapitalfonde, hvorfor alle købere af virksomheder vil blive underlagt det.

Dermed fjernes et meget brugt incitament til at få virksomhedshandler til at glide igennem.

- Sådanne bonusser er ofte helt nødvendige, da de giver ledelsen et incitament til ikke at blokere handlen til skade for aktionærerne, konstaterer Kasper Meisner Nielsen.

Umulige at sælge

Ud over at kunne få ledelser til at blokere for virksomhedshandler, risikerer Bendt Bendtsens bonusforbud at gøre mange virksomheder umulige at sælge.

I dag stiller virksomhedskøbere ofte ledelsen i et opkøbsemne en såkaldt stay on-bonus i udsigt efter et køb. Den skal sikre, at nøglepersoner bliver i virksomheden, så de kan drive den videre under de nye ejere.

Uden bonussen kan køberne ikke sikre, at de får ledelsen med i handlen. Det kan kølne deres interesse.

- De eksisterende ejere kan ikke garantere en køber, at den eksisterende ledelse fortsætter. Derfor har køber brug for at overbevise ledelsen med en bonus, forklarer partner Christian Aarosin fra revisionsfirmaet Ernst & Young.

Bendt Bendtsen medgiver, at et forbud som udgangspunkt vil dække alle virksomheder. Han understreger dog, at det ikke er hans intention at hindre almindelige virksomheders køb af konkurrenter.

- Kapitalfonde ikke er en specifik juridisk konstruktion, som der kan lovgives særligt om, og derfor bliver reglerne generelle. Men vi skal se på, om reglerne kan laves, så de ikke rammer eksempelvis mindre virksomheder, der vil købe andre, siger Bendt Bendtsen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen