Berlingske Business

Banker undrer sig over lystige toner fra regeringen og Nationalbanken

HJORT
Finansminister Claus Hjort Frederiksen præsenterer økonomisk redegørelse. Foto:

Regeringen og Nationalbanken stemte i nogenlunde enslydende kor, da de torsdag præsenterede hver deres økonomiske redegørelse og prognose for de kommende år. Banker undrer sig over optimismen hos begge parter.

»Er her ikke lidt koldt? Jeg kommer da vist ikke til at svede i dag,« indledte Claus Hjort Frederiksen (V) muntert torsdagens pressemøde i Finansministeriets Rentekammer.  Tidligere har den garvede Venstre-strateg svedt noget så frygteligt ved diverse pressemøder, at det eftersigende skulle være blevet forbudt embedsmænd fra Finansministeriet at troppe op til de samme møder for at undgå, at lokalet bliver for tætpakket.

Torsdag var der ikke meget at svede over, hverken temperaturen i lokalet, det generelle fremmøde eller Finansministeriets økonomiske redegørelse for 2015, der var årsagen til mødet, gav anledning til perler af fugt ved tindingerne på landets finansminister.

BM

»Dansk økonomi er i fremgang,« indledte ministeren.

Og der gik der ikke længe, før han tog ordet »opsving« i sin mund, og det fik selskab af »solidt« og af »stærkt«. Væksten på BNP skønnes at stige fra 1,4 procent i år til 1,9 procent i 2016, og den vil få yderligere et nøk op i 2017, hvor Finansmisteriet venter, at den vil ramme 2,0 procent. Og selvom Claus Hjort Frederiksen svor, at de offentlige udgifter skulle holdes i ro, fik man en fornemmelse af en minister og et ministerium, der trods et halvtørt 2015 anede lunere tider i det kommende år.

Fornemmelsen blev bekræftet lidt senere samme formiddag i Nationalbankens imposante bygning, hvor nationalbankdirektør Lars Rohde stemte i koret, der drister sig til at kalde de nuværende vækstrater for et »opsving«.

bnnbn

»Opsvinget i Danmark fortsætter. Det er ikke brølende, men det er der,« sagde nationalbankdirektøren. Han erkendte, at der havde været »bump på vejen« i 2015, men han mente, der var grund til at være positiv for fremtiden.

»Vi venter fortsat, at væksten vil tiltage de næste par år. Bruttonationalproduktet forventes at vokse mere end den underliggende vækst,« lød det fra nationalbankdirektøren. Nationalbank nedjusterede godt nok sine forventninger: Tidligere forventede man i 2016 en vækst på 2,1 pct., det er nu justeret ned til 1,8, mens prognosen for 2017 er blevet en kende mere optimistisk. Den lyder nu på en vækst på 2,0 pct. mod 1,8 pct. tidligere.

Ude hos bankerne undrer man sig over umiddelbart over optimismen hos Nationalbanken og Finansministeriet.

»Vi håber selvsagt, at Nationalbanken og regeringen får ret i deres optimistiske prognose. Men vi må samtidig også sande, at det bestemt ikke står skrevet i sol og måne, at væksten skal tiltage mærkbart over de kommende kvartaler. Dertil har den seneste udvikling i de hårde økonomiske nøgletal slet og ret været for svag,« lyder det fra Tore Stramer, chefanalytiker hos Nykredit.

bnb

Han bakkes op af Niels Rønholt, seniorøkonom hos Jyske Bank, der i sin aktuelle prognose bevidst afholder sig fra at tale om et »opsving« lige nu.

»Vi deler grundlæggende det synpunkt, at de fornuftige takter i dansk økonomi vil fortsætte og blive tydeligere. Men spørgsmålet er, om forbedringerne vil kommet helt så hurtigt. Set herfra er prognoserne lidt for optimistiske. Især på udviklingen i 2016,« påpeger Niels Rønholt.

»Som bekendt har dansk økonomi ramt et lufthul henover de seneste kvartaler, hvor især eksporten har haft problemer. Og BNP faldt decideret i 3. kvartal med en nedgang på 0,1 pct. Der skal helt andre nøgletal på bordet, hvis vi skal nå prognosernes skøn for 2016,« tilføjer han.

Nationalbanken

Hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen mere tilbøjelig til at dele Nationalbanken og regeringens optimisme, om end landets største bank er lidt mere forsigtig.

»Både Nationalbanken og regeringen er ganske optimistiske på dansk økonomis vegne og også lidt mere optimistiske, end vi tør være. Især eksporten har skuffet på det seneste, og det vil kræve stærk vækst i dette og kommende kvartaler at nå prognosen - og ind til videre ser det desværre mere ud til, at at eksporten fortsat har modvind,« vurderer Las Olsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen