Berlingske Business

Banker tvinges til at udpege nye bestyrelsesmedlemmer

Finanstilsynet har på det sidste bedt en del banker udpege andre medlemmer til deres bestyrelser end de først havde indstillet. Flere af den slags sager kan være på vej, fremgår det af Ugebrev for Bestyrelser.

Nyhedsbrev for Bestyrelser har spurgt Økonomi- og Erhvervsminister Lene Espersen om, hvorvidt der er overvejelser om at stramme bankbestyrelsernes fagkompetencer.

Generelt er det nemlig opfattelsen, at mange bankbestyrelser ikke har gennemskuet bankens samlede risikotagning gennem de seneste års udlånsboom, og at det har medvirket til at forstærke finanskrisen.

”Det er uhyre vigtigt, at pengeinstitutterne har kompetente bestyrelser, der kan gennemskue konsekvenserne af de risici, institutterne løber, og i øvrigt give direktørerne et kvalificeret mod - og medspil,” siger Lene Espersen til Nyhedsbrev for Bestyrelser.

”Finanstilsynet følger tæt op på, at bankerne og de øvrige finansielle virksomheder lever op til de nye regler om revisionsudvalg, og Finanstilsynet oplyser, at stort set alle pengeinstitutter på nuværende tidspunkt har indberettet navn på det uafhængige og sagkyndige bestyrelsesmedlem.”

Lene Espersen påpeger, at der er tale om en grundig sagsbehandling, hvor Finanstilsynet vurderer den enkeltes kvalifikationer ud fra personens uddannelse og praktiske erfaring.

”Det er en samlet vurdering af kvalifikationerne, og Finanstilsynet fokuserer meget på, at de sagkyndige medlemmer har erfaring inden for kreditstyring og kontrolmiljø.”

”Finanstilsynet har også i flere tilfælde bedt et pengeinstitut om at udpege et andet kyndigt medlem end det først indberettede, fordi det har været vurderingen, at pågældende person simpelthen ikke har været god nok.”

Vicedirektør Jan Parner fra Finanstilsynet ønsker ikke at oplyse, hvor mange banker det drejer sig om. Han oplyser også, at en del sagskyndige i bankbestyrelser ikke er vurderet ud fra, om de har arbejdet med internationale regnskabsstandarder IFRS (for børsnoterede selskaber) eller regnskabsaflæggelse i en finansiel virksomhed.

”Reglerne giver mulighed for, at den regnskabskyndiges kompetencer vurderes overordnet. Men det er ikke tilstrækkeligt, at man blot har arbejdet med årsregnskabsloven i en mindre virksomhed,” siger han.

Nyhedsbrev for Bestyrelser påviste i den seneste udgave, at mange banker ikke umiddelbart lever op til Finanstilsynets kompetencekrav, når det gælder det nye sagkyndige bestyrelsesmedlem med regnskabs- eller revisionsmæssige kompetencer. Der oplyses i hvert fald kun sjældent om, hvad der gør dem til særligt kyndige i bankens revisionsudvalg.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen