Berlingske Business

Banker i omfattende rentestramninger

CC
Nordeas topchef, Christian Clausen, mener, at bankerne er presset, fordi investorerne ikke længere stiller sig tilfredse med de lave afkast, bankerne har givet de seneste år. Foto:

Indtjeningen er for lav i de danske banker, og derfor ser man nu en omfattende stramning af både renter og gebyrer i sektoren.

En kombination af det lave renteniveau og kundernes manglende lyst til at låne penge får nu bankerne til at stramme priserne.

En opgørelse foretaget af prisportalen Mybanker viser således, at alene inden for de seneste 30 dage har flere end hvert tredje pengeinstitut i landet strammet renten eller hævet gebyrerne. Dertil kommer, at en stribe banker har annonceret en snarlig renteændring.»Vi ser en generel tendens til, at bankerne hæver renterne på udlån og sænker dem på indlån. Det skyldes, at bankerne forsøger at øge indtjeningen, da de fortsat har svært ved at låne ud,« siger John Norden, partner i Mybanker.

Det har efterhånden været et fælles problem for bankerne igennem mange kvartaler, at udlånet falder. Samtidig betyder det lave renteniveau, at bankerne ikke har brug for, at kunderne sætter flere penge i banken, da de simpelthen ikke kan opnå et afkast på dem. Derfor er det en naturlig vej at gå, mener bankekspert Lars Krull, seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»For bankerne kan der være nogen ræson i at sætte indlånsrenterne ned, for pengeinstitutterne kan ikke placere midlerne i Nationalbanken og få noget for dem. Hvad angår udlånsrenterne, forsøger bankerne vel altid at få, hvad markedet kan bære,« siger han.

Med rentestramninger forsøger bankerne altså at gøre op med de problemer, som også senest har betydet, at ratingbureauet Moody’s fastholder sit negative syn på den danske banksektor:

»Lav låneefterspørgsel, der påvirker både rente- og gebyrindtægter, kombineret med lave renter, store tab og forhøjede niveauer af kapital og likviditet, vil fortsætte med at undertrykke bankernes rentabilitet i løbet af den kommende periode,« begrunder Moody’s blandt andet det negative stempel med.

Bankerne er presset fra flere sider. Således påpeger Nordeas topchef, Christian Clausen, at investorerne ikke længere stiller sig tilfredse med de lave afkast, bankerne har givet de seneste år. Derudover ser Lars Krull en tendens til, at Finanstilsynet begynder at blive mere forretningsorienteret og presser bankerne til at øge indtjeningen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen