Berlingske Business

Banker har også selv et skatteansvar

BM
Byline - bylinebillede Jens Chr. Hansen, BM Business Foto:

Det nærmer sig hykleri, når bankerne nu forsøger at skubbe ansvaret for skatte­tænkning om udbytteskat fra sig. Det klæder ikke bankerne, og det efterlader indtrykket af utroværdighed.

Igennem de senere uger har Skat været udsat for et veritabelt bombardement med kritik fra alle sider. Berettiget. At man lader udenlandske kriminelle lænse statskassen for 6,2 milliarder kroner på et område, der ikke er særligt kompliceret, er uforståe­ligt. Den sag verserer internt i Skat og hos de ansvarlige politikere.

I takt med afdækningen af denne sag om uretmæssig refusion af udbytteskat, dukker der andre sager op, som sør’me heller ikke pynter på renommeet hos Skat. En af disse sager handler om, at investorer bytter aktier hen over generalforsamlingen i et børsselskab og derved ligeledes kan lænse statskassen. Udbyttet kan nemlig flyttes rundt, så det rammer den laveste beskatning eller slet ingen beskatning. En forsigtig beregning viser, at statskassen derved kan være gået glip af en milliard kroner over de seneste tre år.

Nye skattekort med lavere trækprocent er på vej til danskerne

Og det er her, bankerne og hykleriet kommer ind i billedet. Finansrådet, som er bankernes brancheorganisation, forklarer nemlig nu, at man igennem mange år har forsøgt at råbe Skat op om, at der er huller og uklarheder i lovgivningen. Uden at Skat har reageret.

Ikke desto mindre har Finansrådets medlemmer, bankerne, flittigt benyttet denne uklarhed til at flytte aktier rundt for deres kunder, således at kunderne kunne reducere skattebetalingen ved at få refusion. Kunne man ikke forestille sig, at når nu Finansrådet sender bekymrede breve med advarsler til Skat, at selvsamme Finansrådet samtidig sendte et brev ud til sine medlemmer med et godt brancheråd om ikke at udnytte et sådant skattehul/uklarhed? Det er da i hvert fald et relevant spørgsmål at stille.

Bankerne forsvarer sig med, at »det er rigtig godt, at der nu kommer klarhed om reglerne på området«. En tynd forklaring, hvor bankerne forsøger sig med image-brandslukning.

Som ansvarlig bank burde man ikke kaste sig ud i aggressiv skattetænkning for kunderne på et område, der er »uklart«. Faktisk viser det sig, at der egentlig ikke er særlig meget uklarhed om det område i Danmark. Halmstrået i forsvaret er, at Værdipapircentralen registrerer den, der låner en aktie, som aktieejer. Men nu er Værdipapircentralen jo ikke skattemyndighed.

12busSøren Gade 2.jpg

Det skal understreges, at skat (generelt) er en omkostning for virksomheder og investorer, og derfor er det naturligt, at virksomheder og investorer skattemæssigt tilrettelægger sig mest fordelagtigt.

Dog med den meget væsentlige tilføjelse, at det selvfølgelig skal ske inden for gældende lovgivning. Og med endnu en tilføjelse om, at bankerne som ansvarlige samfundsborgere har et ansvar for at betragte denne skatteplanlægning ud fra almindelig sund fornuft. Altså om det giver mening, om der er andre og fornuftigere grunde til aktiebytteriet end at hente penge op af statskassen.

Bankerne kan ikke forsvare sig med, at de »blot« er formidlere for kunderne i denne sag. Der må være tillid til, at bankerne, som de bærende samfundsstøtter de er, holder sig inden for lovgivningens grænser samt en etisk fornuftig og forsvarlig grænse. Set i det perspektiv er det godt, at Finansrådet har advaret Skat, mindre godt at den advarsel ikke også er efterkommet hos medlemmerne.

Problemer i Skats udbyttekontrol har været kendt i 15 år

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen