Berlingske Business

Banker dolker spekulationsspøgelset

Valutareserven eksploderer
Foto:

Udenlandske spekulanter har fået skyld for presset på kronen. Men flere bankkilder siger til Berlingske, at det i stedet drejer sig om, at de danske pensionskasser afdækker risiko. »Det er ikke os,« lyder det fra tre kæmper.

Hvem skal Lars Rohde fakturere sine over-arbejdstimer til?

Nationalbankdirektøren har haft noget af en opgave på det seneste med at opkøbe udenlandsk valuta, for der har været et historisk stort pres på kronen, hvilket indtil videre har været tilskrevet udenlandske aktørers spekulation i vores hjemlige valuta.

Flere bankkilder siger dog til Berlingske Business, at det sandsynligvis ikke forholder sig sådan. Den eneste, der dog vil sige det til citat, er direktør i Sydbank Markets Lars Bolding:

»Det er ikke noget stort spekulationsspøgelse. Jeg vil gætte på, at op mod 90 procent af det, vi ser nu, er pensionskasser, investeringsforeninger og kapitalforvaltere, der sælger deres aktiver i euro og køber danske aktiver,« siger han, mens en anden bankkilde udtrykker sin frustration over spekulations-spørgsmålet.

»Jeg tror ærlig talt ikke, at der er særligt mange engelske pengefonde og storbanker, der er skyld i det her.«

05BUSVismaend-med-foraarsra.jpg

Ikke i min butik

Berlingske Business har dagen igennem forsøgt at komme i kontakt med en række pensionskasser. Det er lykkedes at få fat i fem, hvor svarene deler sig i to grupper: »Ikke os« og »ingen kommentarer«.

Til den sidste gruppe hører PKA, Sampension og Pensam. Sidstenævntes investeringsdirektør, Benny Andersen, siger:

»Jeg kan kun sige, hvad vi gør: Det er ikke os. Vi har dækket al vores valutarisiko i euro, dollar, pund – det er hedget tilbage til danske kroner. Det gjorde vi for et par år siden. Vi har ingen eksponering over for en dansk kronestyrkelse,« siger han til Berlingske Business, mens investeringsdirektør i Sampension, Henrik Olejasz Larsen, i en e-mail skriver:

»Nej, det er ikke Sampension. Hvad, vi har gjort, er tværtimod den modsatte vej – i begrænset omfang har vi solgt danske obligationer for at købe internationale aktiver.«

PIX-Danmarks Nationalbank på Havnegade i København.

Ingen kommentarer

Mens arbejdsmarkedets pensionskasser afviser, at det er deres risikoafdækning, der påvirker kronen, er der mindre at hente hos de kommercielle pensionskasser.

»Vores kunder skal vide, at vi altid har fokus på at afdække vores risici, og det indgår som et væsentligt element i vores samlede risikostyring. Herudover kan jeg ikke kommentere på vores konkrete risikoafdækning,« siger cheføkonom i Danica Pension Jens Christian Nielsen.

Nærmest samme besked får man hos direktør i AP Pension Søren Dal Thomsen:

»Vi vil gerne bakke op om Nationalbanken og af hensyn til det, føler vi ikke, at vi kan kommentere spørgsmålet,« siger han.

Nationalbanken

Nationalbanken afventer overblik

Det store pres på kronen resulterede i, at Nationalbanken måtte købe udenlandsk valuta for over 100 milliarder danske kroner alene i januar. Hos den danske centralbank har man dog endnu ikke noget overblik over, hvor presset på kronen kommer fra:

»Det er lidt ligesom at forsøge at adskille det varme og det kolde vand,« skriver underdirektør Karsten Biltoft i en e-mail til Berlingske og forklarer, at man vil få et delvist indblik, når den såkaldte MFI-statistik bliver offentliggjort i slutningen af februar.

Han vil dog ikke komme ind på, om der foregår en dialog mellem Nationalbanken og landets enorme pensionspengetanke om det historiske pres på kronen:

»Helt principielt er svaret, at hvem vi måtte tale med og om hvad, kommenterer vi ikke,« skriver han.

Pressemøde i Danmarks Nationalbank

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen