Berlingske Business

Bag jubel over billig olie lurer frygt for dyster oliesmitte

13BUSPix-Olie-side-4-5-1657.jpg

Det er som udgangspunkt godt for verdensøkonomien, at olieprisen er faldet til omkring 30 dollar pr. tønde. Men det voldsomme fald skaber imidlertid bekymringer for en sort smitte, hvor olieprisfaldet medfører en konkursbølge, presser prisniveauet i bund og bliver et forvarsel om langt mere dystre økonomiske tider.

En lav oliepris er godt for Danmark, den er god for Europa, og den er god for det meste af verden. For når prisen på det sorte guld skraber bunden, så sparer hr. og fru Jensen penge på benzin- og varmeregningen, og de penge vælger de måske at bruge på et nyt køkken. Køkkensælgeren skal omvendt heller ikke betale så meget for at producere og transportere køkkenet, og det giver en god dynamik, hvor økonomien trives.

BRITAIN ECONOMY BP

Men når olieprisen falder så voldsomt og meget, som den har gjort over de seneste 18 måneder, så skaber det paradoksalt nok også frygt på aktiemarkedet. For hvad nu hvis olieprisfaldet bare er et symptom på en langt dybere og værre sygdom i verdensøkonomien? Og hvad nu hvis så mange olieselskaber og underleverandører går konkurs, at det rammer bankerne, som har lånt enorme summer ud til sektoren?

Bundlinjen er, at en lav oliepris er godt for verdensøkonomien. Men når den falder så dramatisk, som den har gjort, så rejser spørgsmålet sig, om der kommer nogle afledte effekter.

Aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen
DEL CITAT

Det er spørgsmål, som mange stiller sig for tiden, og med de seneste dages fornyede olieprisfald er det kun blevet endnu mere relevant, om oliekollapset vil sprede sig som en sort smitte.

»Bundlinjen er, at en lav oliepris er godt for verdensøkonomien. Men når den falder så dramatisk, som den har gjort, så rejser spørgsmålet sig, om der kommer nogle afledte effekter. Hele olieindustrien lider voldsomt i øjeblikket, og det kan sprede sig til bankerne, og frygten er, at det breder sig yderligere,« siger aktieanalysechef hos Sydbank Jacob Pedersen.

energi

Olien presser priserne

Når Jacob Pedersen fra Sydbank bruger ordet »lidelse« om situationen i olieverdenen, så er det ikke nogen underdrivelse. Så sent som tirsdag fyrede det britiske olieselskab BP 4.000 medarbejdere, i december igangsatte de amerikanske kæmper Conoco Phillips og Chevron nye og helt enorme sparetiltag, og i oktober blev Maersk Oil også nødt til at afskedige: 1.250 medarbejdere mistede jobbet ved den lejlighed.

Hos Nordea følger chefstrateg Michael Borre aktiemarkedet tæt, og han har ligesom Jacob Pedersen noteret sig den usikkerhed på markedet, som olieprisen har skabt. Han diagnosticerer patienten på samme vis: At en konkursbølge blandt energiselskaber vil kunne ramme bankerne, og hvis først bankerne skranter, så breder ringene sig for alvor i vandet.

jesper kongskov

Men Michael Borre påpeger også en anden udfordring, og det er, at olieprisfaldet skaber deflation, hvor det generelle prisniveau falder, og forbrugerne beholder pungen i lommen i forventning om et billigere køb i morgen. Det er en situation, som centralbankchefer i Europa kæmper imod, men som olien besværliggør.

»Jeg tror, en del af problemet er hastigheden, som olien er faldet med. Det økonomiske system har haft begrænset mulighed for at tilpasse sig en ny orden. Fra 100 til 30 dollar, det er et pænt stort fald, og det er nogle helt andre spilleregler, vi pludselig spiller efter,« siger Michael Borre.

Symptom eller sygdom

Nordeas chefstrateg fremhæver også den signalværdi, som olieprisfaldet har, for prisen på olien afhænger som alt andet af efterspørgsel, og her rejser et paradoks sig: For hvorfor falder olien, når det er begyndt at gå bedre i store dele af verdensøkonomien?

Årsregnskab fra A.P. Møller Mærsk

Det er en frygt, som sidder i markedet. At de 30 dollar for en tønde olie i virkeligheden er et symptom på en dybere sygdom i verdensøkonomien, som de langsommelige tal for BNP, arbejdsløshed og produktivitet endnu ikke har afsløret.

»Folk spørger sig, om den faldende oliepris er udtryk for noget større og noget værre? Usikkerheden bunder i frygten for et »worst case scenario«, hvor olieprisfaldet er et udtryk for, at verdensøkonomien bremser op,« siger makroøkonomisk analytiker i Danske Bank Mikael Milhøj.

Foreløbig ingen alarm

Men bag al usikkerheden for en konkursbølge, for deflation og for en langt dybere og endnu uafdækket krise viser bundlinjen indtil videre, at olieprisfaldet er godt for økonomien.

»Isoleret set understøtter den lave oliepris væksten. Faldet er rigtigt godt for Europa, og med tanke på hvor meget vi eksporterer til Europa, så er det også godt for Danmark,« siger Mikael Milhøj.

INDONESIA-PERTAMINA/SAUDI ARAMCO

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen