Berlingske Business

Baby udløser lønhop til chefen

chef
Adm. direktør i Trollbeads Jan Stig Andersen spiller bold med datteren. I dag er hun 18 år og går i gymnasiet, og far forlod topjobbet i Schweiz for at være mere sammen med hende. Foto:

Men det går ud over virksomhedens mandlige ansatte, som oplever lønnedgang, viser ny international undersøgelse blandt 10.000 danske virksomheder.

Der er andre ting end kølige økonomiske incitamenter, der styrer, hvordan mandlige topchefer agerer i virksomheden. Måske er det et urgammelt forsørgergen, der aktiveres, når han får sit første barn, men det lykkes ham at skaffe sig væsentlig flere penge i lønningsposen, når der sker familieforøgelse. Det gælder især, hvis toplederen får en søn. Topchefens lønfremgang er dog væsentlig mindre ved barn nummer tre og fire.

Professor ved Aalborg Universitet Michael S. Dahl har sammen med to amerikanske kolleger undersøgt, hvordan det påvirker virksomheden, når topchefen får børn.Forskerholdet har undersøgt mere end 10.000 danske virksomheder, store som små med ned til ti ansatte, og der er kommet flere overraskende resultater ud af det. Det viser sig, at topchefen får en lønstigning på næsten seks pct., når han får sin første søn og 3,5 pct., når han får sin første datter i forhold til topchefer, der ikke fik børn samme år.»Vores undersøgelse viser, at socialpsykologiske processer har betydning for, hvordan topchefen agerer. Der er således andet end aktieoptioner og bonusprogrammer, der bestemmer, hvad topchefen tager hjem i lønposen,« siger Michael S. Dahl, som er professor i entrepreneurship og organisation.Han har ikke data, der kan forklare, hvorfor drengebørn giver en større lønstigning end pigebørn, men han har alligevel et bud: »Vi mener, at det kan forklares med, at chefens værdier i forhold til andre mennesker styrkes særligt ved fødslen af en datter. Hermed rettes en mindre del af virksomhedens ressourcer mod ham selv,« siger Michael S. Dahl. Han forklarer »barselsgaven« til mandlige topchefer med, at det trigger nogle urgener i mænd, når de får et barn. Manden er programmeret til at være forsørger for sin familie, og det kan få ham til at arbejde hårdere og mere fokuseret eller på anden vis sørge for, at han kan hjembringe en større løncheck. Det kunne være ved at reducere virksomhedens investeringer, så der bliver flere penge til løn.Undersøgelsen viser også, at mens den mandlige topleder selv opnår mere i løn, når han bliver far, så er den glædelige begivenhed mindre positiv for hans mandlige ansatte. De oplever nemlig en lille, men signifikant nedgang i lønnen. De kvindelige ansatte får til gengæld lidt mere i lønningsposen, når topchefen bliver far for første gang især hvis det er en pige.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen