Berlingske Business

ATP venter mere stabilitet i ny lånerente

Ole Sohn
ARKIVFOTO 2011 Foto:

Nu er bankerne klar med CITA-renten, der i de kommende måneder skal tilbydes bankkunderne som alternativ til den voldsomt kritiserede CIBOR-rente.

En stor gruppe af private danskere og virksomheder kan imødese en mere stabil og troværdig rente på lånene, hvis de dropper de CIBOR-baserede lån og tager lån baseret på CITA-renten i stedet. Det bliver relevant for titusindvis af danskere, som i første halvår af i år af deres penge- eller realkreditinstitut skal have tilbudt at udskifte den referencerente, som deres lån er baseret på. I går offentliggjorde bankerne repræsenteret af Finansrådet deres første CITA-fastsættelse. Renten viste sig at være negativ og altså noget lavere end CIBOR-satsen. Ifølge underdirektør i ATP med speciale i obligationer Anders Svennesen bør en CITA-rente alt andet lige være mere stabil over tid end CIBOR-renten, der blev en af de største finanshistorier sidste år i Berlingske Business, da der blev slået tvivl om, hvorvidt renten var fastsat kunstigt højt til gavn for bankerne i en tid, da selvsamme banker ovenikøbet havde en statsgaranti: »Umiddelbart ser jeg det sådan, at CITA-satserne ikke i samme grad vil blive påvirket, hvis der bliver sået tvivl om bankernes kreditværdighed i kriseperioder. Derfor bør de over tid være mere stabile i forhold til CIBOR-lån,« siger Anders Svennesen med henvisning til, at CIBOR-renten i en periode under krisen lå på et meget højt niveau på op mod to procentpoint over CITA. I dag er forskellen på omkring 0,5 pct., hvad der er et mere normalt niveau. »Vi så også, at der rent faktisk blev handlet på CITA-satserne igennem finanskrisen i modsætning til CIBOR. Det er med til at understøtte troværdigheden i CITA.« Små nuancer Anders Svennesen mener ikke, at der prismæssigt bør være den store forskel på de to lån for låntagere og boligejere. Det bekræftes af underdirektør Søren Gade fra Finansrådet: »Jeg vil antage, at den pris, der er på et CIBOR/CITA-lån ca. bliver den samme. Det er usandsynligt, at et valg af en ny referencerente vil kunne ændre det generelle renteniveau i samfundet.« Søren Gade henviser til, at rentetillægget oven i CITA-renten vil variere fra bank til bank og således ikke kan dikteres fra Finansrådet. Til gengæld har branchen lagt sig fast på, at det skal koste penge at skifte fra et CIBOR til et CITA-lån, En skiftemulighed, som alle banker, der tilbyder lån baseret på CIBOR, skal have klar inden den 1. juli. »Tilbuddet skal udgøre et reelt alternativ for kunderne, idet der dog vil være de almindelige omkostninger forbundet med låneomlægningen,« skriver Finansrådet i en pressemeddelelse. Seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg mener, at det nu er bankernes tur til at sætte handling bag ordene og tilbyde kunderne nye lånetyper baseret på den nye og mere troværdige rente: »Nu er der leveret en ny rente til tiden. Nu skal vi se, om den bliver brugt til noget. Syretesten bliver, om bankerne giver kunderne mulighed for at få lån, der baserer sig på den her rente fremadrettet.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen