Berlingske Business

Atomaftale baner vej for dansk milliardeksport til Iran

US-IRAN-POLITICS-OBAMA-NUCLEAR
Den danske eksport har haltet en smule det seneste halve år, men atomaftalen med Iran åbner for nye markeder for danske varer i Mellemøsten. Foto:

Irans økonomi er ikke længere hæmmet af sanktioner, og det kan danske virksomheder udnytte.

Den danske eksport har haltet en smule det seneste halve år, men atomaftalen med Iran åbner for nye markeder for danske varer i Mellemøsten.

Aftalen betyder, at de sanktioner, som Iran har været underlagt, og som har blokeret for en lang række varer og ikke mindst vanskeliggjort pengeoverførsler, fjernes.

novo

Det vil medvirke til at få den iranske økonomi og efterspørgsel på fode igen, mener Peter Thagesen, der er underdirektør i Dansk Industri.

- Både fordi sanktionerne er væk, men også fordi en masse iranske penge i udlandet har været indefrosset.

- Dem kan de nu råde over igen, samtidig med at de også får mulighed for at sælge olie til ikke mindst Europa. Og det åbner nye eksportmuligheder, siger han.

IRAN-POLITICS-ROUHANI-NUCLEAR-ECONOMY

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) stod i spidsen for en dansk delegation på 59 virksomheder, der ved nytårstid besøgte Teheran med henblik på at knytte kontakter til mulige handelspartnere.

Udenrigsministeriet forventer, at den danske eksport til Iran i løbet af et par år kan øges med en halv milliard kroner, men det er ifølge Peter Thagesen et meget konservativt skøn.

- Iran og Tyrkiet er nogenlunde lige store økonomier, og vi eksporterer for otte milliarder til Tyrkiet lige nu, mens vareeksporten til Iran ligger på omkring en milliard lige nu. Det siger vel noget om potentialet, siger underdirektøren.

IRAN-POLITICS-NUCLEAR-DIPLOMACY

De danske varer, der er mest efterspurgte, er blandt andet fødevarer og ikke mindst fødevareteknologi, fordi iranerne skal have deres egenproduktion op at stå.

Derudover efterspørger iranerne medicin og grøn teknologi.

- De har svinet med energien dernede, men de har fundet ud af, at der er god økonomi i at spare på olien og sælge resten til udlandet, siger Peter Thagesen.

IRAN-NUCLEAR-ROUHANI

Iran har siden 1979 været ramt af sanktioner, som gradvist er blevet hårdere. Senest besluttede EU blandt andet i 2012 at blokere for køb af olie fra Iran.

Der bor 78 millioner mennesker i Iran, som de senere år har oplevet negativ vækst og høje inflationsrater.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen