Berlingske Business

Arbejdsgivere i stat og regioner tøver med lockout-trussel

RB PLUS Hospitaler gør op med
- Vi forholder os til strejkevarslerne, når de bliver fremsat, siger Anders Kühnau, der er chefforhandler for regionerne, der blandt andet driver de danske sygehuse. Scanpix/Morten Stricker

Mens kommunerne har lockout-varsel klar som modsvar til strejke-varsel, er andre mere afventende.

Mens kommunerne er klar til at sætte hårdt mod hårdt over for lønmodtagerne og modsvare et strejkevarsel med et varsel om lockout, så forholder arbejdsgiverne i stat og regioner sig mere afventende.

»Vi forholder os til strejkevarslerne, når de bliver fremsat. Og først der vil vi beslutte, om vi vil lockoute, og hvordan vi i givet fald vil gøre det,« siger Anders Kühnau, der er chefforhandler for regionerne, der blandt andet driver de danske sygehuse.

»Vi bliver nødt til at se, hvem de vil ramme, og om det i givet fald vil give mening for os at lockoute,« tilføjer han.

Lockout er arbejdsgivernes mulighed for at sende de ansatte hjem uden løn.

I alt skal knap 750.000 offentligt ansatte have nye overenskomster, men parterne kan ikke blive enige, og forhandlingerne er brudt sammen. Flere fagforeninger har meldt ud, at de har strejkevarsler klar.

Til Ritzau Scanpix

Nu skal en mægler i Forligsinstitutionen forsøge at få et forlig i hus. Her skal parterne møde op for første gang torsdag.

Onsdag sagde Michael Ziegler (K), chefforhandler for Kommunernes Landsforening (KL), at kommunerne har en politik om at modsvare strejkevarsel med lockout.

»Vi kommer ikke til at varsle konflikt, men hvis der bliver varslet konflikt mod os, så svarer vi igen.«

»Vi har en lockoutpolitik, der går på, hvordan vi stiller os, når vi bliver mødt med punktvise strejker eksempelvis i udvalgte kommuner. Den siger, at hvis vi bliver angrebet, så svarer vi igen landsdækkende,« sagde Ziegler.

Det skal sikre, at en konflikt bliver så kortvarig som mulig, lyder det. Michael Ziegler understreger dog, at KL's bestyrelse først vil tage endeligt stilling i det konkrete tilfælde.

Fra Moderniseringsstyrelsen lyder det også, at man først tager stilling til muligheden for en lockout af de ansatte, hvis der kommer et strejkevarsel. Der er ikke taget beslutninger på forhånd, og man har ikke en politik på området, lyder det.

En storkonflikt kan tidligst bryde ud fra 1. april, hvor de nuværende overenskomster udløber.

Grundskyld

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen