Berlingske Business

Amerikansk økonomisk nedtur bremser op

Amerikansk økonomisk nedtur bremser op - 1
Foto:

Verdens suverænt største økonomi skrumper stadig, men faldet i USAs økonomiske aktivitet i andet kvartal var mindre end ventet, og tages som et tegn på at nedturen så småt er ved at slutte. (Opdateret 15.40).

Det amerikanske bruttonationalprodukt, eller BNP,faldt 1,0 pct. i andet kvartal sammenlignet med første kvartal, hvor USAs økonomi skrumpede med 6,4 pct., viser tal fra det amerikanske handelsministerium.

Faldet i den økonomiske aktivitet i årets første tre måneder var langt værre end oprindeligt antaget, men til gengæld var udviklingen i perioden fra slutningen af marts til slutningen af juni bedre end det fald på 1,5 pct. som økonomer på forhånd havde ventet.

Målt i forhold til andet kvartal sidste år faldt den økonomiske aktivitet med 3,9 pct., hvilket er det største fald siden man begyndte at føre statistik på BNP-udviklingen i 1947.

Recession kan synge på sidste vers
Det er også første gang siden 1947 at USAs økonomi er skrumpet fire kvartaler i træk, men alligevel opfattes de nye BNP-tal overvejende positivt.

"Det aftagende tempo i tilbagegangen kombineret med andre nøgletal for blandt andet virksomhedernes optimisme tyder på, at recessionen i USA synger på sidste vers. Faktisk kan den allerede være slut, da vi ser gode chancer for, at BNP-væksten kan blive positiv i tredje kvartal," mener Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven, der fortsætter:

"Det betyder dog desværre ikke, at krisen kan afblæses. Økonomien vil nemlig primært blive løftet af midlertidige stimulanser i form af bl.a. skattelettelser og offentlige investeringer. Vi vurderer derfor, at der er stor risiko for tilbageslag, når stimulanserne ebber ud i 2010."

Offentlige redningspakker hjælper
I februar godkendte den amerikanske kongres en redningspakke til 787 milliarder dollar, eller over 4100 milliarder kr., som skal sparke gang i den amerikanske økonomi igen.

Allerede i andet kvartal steg det offentlige forbrug med 5,6 pct., og økonomien fik også hjælp fra en reduktion af det kroniske amerikanske handelsunderskud, der skyldes at amerikanerne i årevis har importeret flere varer end man har eksporteret.

Omvendt så faldt det private forbrug, der står for ca. 70 pct. af USAs samlede økonomi, med 1,2 pct. hvilket var mere en dobbelt så stort et fald som forventet, og virksomhedernes varelagre faldt med rekordstore 141 milliarder dollar.

En langsom vending
De fleste amerikanske økonomer er enige med Sydbanks Jacob Graven om, at selv om fremtiden ser lysere ud, så kan det tage lang tid før verdens største økonomi for alvor finder tilbage på vækstsporet.

Det afgørende er at forbrugerne igen begynder at hive tegnebogen frem og bruger flere penge, og det kan have lange udsigter. Rigtigt mange amerikanere er nemlig blevet skræmt af den finansielle og økonomiske krise, og den alvorlige nedtur på boligmarkedet.

Derfor er de igen begyndt at spare penge op, efter de samlet set i flere år nærmest ikke har sparet en eneste dollar op, og den udvikling kan tage tid at vende. Det hjælper i den forbindelse slet ikke, at USA siden recessionen officelt begyndte i december 2007 har mistet 6,5 millioner arbejdspladser.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen