Berlingske Business

Her er danskerne mest begejstrede for at have aktier

Stock traders looking at computer screens.

Nye tal viser, hvilke danskere der er mest begejstrede for aktier, og hvilke danskere der foretrækker en bankkonto.

I nogle kommuner går aktier som vamt brød, når danskerne skal placere deres formuer. I andre kommuner foretrækker borgerne at sætte opsparingen ind på en bankkonto.

Det er en del af den nye viden, som Danmarks Statistik har gravet frem i den meget detaljerede nye statistik af danskernes formue og gæld, der nærmest leverer et røntgentbillede af danskernes økonomiske tilstand helt nede i den enkelte husholdning.

Den gennemsnitlige nettoformue er på 1,7 mio. kr., hvoraf de største poster er friværdi i boliger samt pensionsopsparinger. Men dertil kommer fri opsparing på 459.000 kr. – som endda ikke medtager de kontanter, der ligger rundt om i skuffer og madrasser. Og de placeres vidt forskelligt.

til bt bolig-tillæg f leje og andelsboliger

Aktier er den traditionelle investering for danskere med appetit på mere risiko og chance for større afkast, end bankkonti og obligationer normalt kan levere. Og denne appetit er langt større i nordsjælland end i landets yderområder. Men med undtagelser. For ganske vist ligger aktieappetitten højest i de rige kommuner Rudersdal, Fredensborg og Gentofte. Men Hjørring og Kalundborg blander sig også i de ti kommuner, hvor borgerne placerer den største del af deres formuer i aktier.

»Mange fordomme bekræftes, men nogle skydes også lidt ned,« konstaterer Steen Bocian, cheføkonom i Erhverv Danmark.

I de tre nævnte nordsjællandske kommuner har husholdningerne placeret mellem 56 og godt 71 procent af deres frie formue i aktier. I kommunerne med lavest aktieandel, Fanø, Ærø og Bornholm, har borgerne kun placeret 13-15 procent af formuen i aktier.

Generelt fylder bankkonti i pengeinstitutter mest i de kommuner, der kaldes udkantsdanmark. Der er mange obligationer i Midtjylland, og aktiekulturen er især udbredt i Nordsjælland – samt de to undtagelser i Nordjylland og på Vestsjælland. Endelig er investeringsforeninger påfaldende populære i Sønderjylland.

»Når man kigger ud over det hele, så bliver man bekræftet i, at der generelt er de højeste aktieandele i kommuner med høje indkomster og høje formuer, som dermed også kan tåle udsving i aktiekurserne. Men man må også forvente, at aktier på længere sigt giver et højere afkast end bankrenter og obligationer. Og hvis det primært er de rige, der sætter penge i aktier, så vil forskellen i formuestørrelser blive endnu større,« siger Steen Bocian.

Friværdi

Chefanalytiker i Nykredit Tore Stramer mener, at danskerne generelt ikke har en særlig stor formue placeret i aktier. Beløbet er kun 147.000 kr. i gennemsnit i hele landet. Men netop nu hvor aktiemarkeder vakler, kan det være en fordel.

»Det er i sig selv en væsentlig pointe i disse dage, hvor aktiemarkederne er præget af store fald. Der er således her på den korte bane ikke udsigt til, at de store aktiekursfald vil ramme hverken det danske privatforbrug eller væksten generelt,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen