Berlingske Business

Advokater: Virksomheder melder oftere ansatte til politiet

Vestas
Vindmøllegiganten Vestas politianmeldte sin bortviste finansdirektør Henrik Nørremark i 2012 for påstået mandatsvig, og den sag er langt fra enestående. Danske virksomheder bruger i stigende grad politianmeldelser som et skarpt våben i tvister med tidligere ansatte. Foto:

Boston Consulting Group, Amrop og Vestas har alle meldt tidligere ansatte til politiet for alvorlige strafferetlige forhold som bedrageri og mandatsvig. Politiet bliver langt oftere involveret i virksomheders tvister med tidligere ansatte, vurderer advokater.

Danske virksomheder bruger i stigende grad politianmeldelser som et skarpt våben i tvister med tidligere ansatte. Det vurderer en række fremtrædende advokater med speciale i ansættelsesret. Tidligere ansatte kan få karrieren ødelagt, mens virksomhederne omvendt risikerer at få beskidte interne opgør med svær bevisbyrde luftet i fuld offentlighed.

Debat

Netop nu kører der en opsigtsvækkende sag i Københavns Byret, hvor konsulent­huset Boston Consulting Group har politianmeldt en tidligere juniorpartner. Den sag er langtfra enestående. Vindmøllegiganten Vestas politianmeldte sin bortviste finansdirektør Henrik Nørremark i 2012 for påstået mandatsvig, mens Berlingske i dag kan fortælle historien om et dramatisk internt opgør i en af landets førende headhuntere, Amrop, der i 2013 politianmeldte en tidligere konsulent. En mørkelagt sag med navneforbud kører også netop nu, hvor en finansiel virksomhed har politianmeldt en konkurrent for at have stjålet fortrolige kundeoplysninger i forbindelse med jobskifter mellem de to. I december foretog Københavns Politi otte ransagninger i den sag.

Hos advokatfirmaet Horten oplever partner og ekspert i ansættelsesret, Finn Schwarz, en stigende tendens til, at politiet bliver involveret i stridigheder mellem fratrådte ansatte og virksomheder.

q

»Som rådgiver og advokat for direktører og andre nøglepersoner i over 25 år har jeg i de senere år konstateret en klar tendens til, at fratrædelsessituationer, som jo ellers reguleres af den indgåede direktørkontrakt og ansættelsesretten – altså det civilretlige system – forsøges omgået af virksomheders anvendelse af politianmeldelser. Adskillige sager i de senere år viser, at anmodningen om en politimæssig efterforskning er blevet et mere almindeligt brugt instrument i værktøjskassen, end det har været tidligere,« siger Finn Schwarz.

Finn Schwarz repræsenterer i øjeblikket den konsulent, som Amrop fyrede og politi­anmeldte i 2013, og som blev frifundet før jul. Han repræsenterer også forhenværende Vestas-direktør Henrik Nørremark i den verserende sag mod Vestas.

I dag ser virksomhederne det oftere sådan, at de er nødt til at melde folk til politiet, så man ikke bliver beskyldt for at putte med noget.

Morten Langer, advokat hos Norrbom Vinding og ekspert i ansættelsesret
DEL CITAT

23BUSVindmoelleselskabet-Ve.jpg

Morten Langer, advokat hos Norrbom Vinding og ekspert i ansættelsesret, oplever samme stigende tendens.

»Arbejdsgiverne er ikke mere kritiske, og medarbejderne er ikke mere tyvagtige. Men det sker oftere, fordi virksomheder er bange for at få kritik for ikke at gøre noget,« siger han og tilføjer:

»Jeg ser ikke nogen sager, hvor arbejdsgiverne bruger det som pression. Jeg ser det derimod sådan, at virksomheder tidligere var mere tilbageholdende med at gå til politiet. I dag ser virksomhederne det oftere sådan, at de er nødt til at melde folk til politiet, så man ikke bliver beskyldt for at putte med noget. Der er bare kommet en større bevågenhed på, om virksomheder opfører sig ordentligt,« konstaterer han.

Pernille Backhausen, partner hos Sirius Advokater og formand for foreningen Ansættelsesadvokater, oplever ligeledes en stigende tendens til, at politiet bliver inddraget.

»Jeg tror, at det dels skyldes et hårdere miljø end tidligere, og at man også tidligere så igennem fingre med mere, end man gør i dag. Men jeg er ikke i tvivl om, at antallet af politianmeldelser er langt større end antallet af sigtelser og antallet af domfældelser,« siger Pernille Backhausen og tilføjer:

»Det er en tendens, som især har vist sig inden for de seneste fem år, hvor vi også ser politianmeldelser inden for konkurrenceret og markedsføringsret for at bremse konkurrenter. Det så vi ikke i samme udstrækning tidligere.«

Advokat Mai-Brit Storm Thygesen er forsvarer for den politianmeldte konsulent i Boston Consulting-sagen. Hun opfordrer virksomhederne til at vise omtanke, hvis de politianmelder.

»Det er et kæmpeapparat, der sættes i gang, og det koster rigtigt mange penge. Derfor skal retssystemet bruges af de rigtige grunde. Man skal også huske på, at hvis man anmelder en medarbejder for økonomisk misbrug i forbindelse med et ansættelsesforhold, er straffen fængsel. Det, tror jeg desværre, først for sent går op for arbejds­giverne,« siger hun.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen