Berlingske Business

Advokat: Godt værktøj for smv'erne

Erhvervsadvokat mener, at mange virksomheder kan hente frisk kapital fra rate- og kapitalpensioner. Læs her hvordan.

Hvis din bank under finanskrisen har smækket låget på udlånskassen i, så er aktieindskud fra rate- og kapitalpensioner måske løsningen.

Erhvervsadvokat Jan Schøtt-Petersen fra Ret&Råd Helsingør vurderer, at langt flere end de nuværende 600-700 virksomheder kan gøre brug af en lovændring fra 2005 om at tillade pensionsinvesteringer i unoterede selskaber.

- Mange virksomheder kan have gavn af ordningen, som kan ses fra to sider: Som en ekstra mulighed for passive pensionsinvesteringer i en eller flere unoterede virksomheder. Og – fra virksomhedens side – som en aktiv kapitalfremskaffelse, for eksempel ved generationsskifte, siger Jan Schøtt-Petersen. 

Læs også: Smv’er går glip af pensions-milliarder

Forretningsplanen vigtig

Han har selv rådgivet flere virksomheder, hvor pensionspenge har været en del af det nye kapitalgrundlag.

- Det er vigtigt først at få udarbejdet en forretningsplan, så den fremtidige aktionærkreds er enig om mål og hensigter for virksomheden. Det er også vigtigt at have en aktionæroverenskomst eller anden aftale, der tager højde for, at investorerne for eksempel kan have forskellig tidshorisont, påpeger Schøtt-Petersen.

En mindre eller mellemstor virksomhed bruger normalt en advokat eller en revisor som rådgiver, når modellen med pensionspenge skal i brug.

- Når aftalerne mellem aktionærerne er på plads, og den nye aktiekapital er fastlagt, så skal pensionsinvestorernes banker have en række oplysninger om selskabet, så de kan udbetale pengene, forklarer Jan Schøtt-Petersen.

Desuden skal investoren sørge for, at Skat hvert efterår får oplysninger om den aktuelle værdi af aktierne, typisk beregnet ud fra egenkapitalen i det seneste regnskab. Værdien bruger Skat til at beregne årets samlede pensionsafkastskat, som bliver trukket fra pensionsopsparingen i december.

Jan Schøtt-Petersen anslår, at rådgivningen typisk koster 30.000-50.000 kr.

Læs også: Smv’er går glip af pensions-milliarder

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen