Berlingske Business

Årets rokade på de bonede gulve aftales i baglokalet

Jens Chr. Hansen bylinefoto byline
Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator på Berlingske Business Foto:

Forvent ingen revolutioner på årets perlerække af general­forsamlinger, som løber af stabelen netop i disse uger. Titusinder af aktionærer møder op, og økonomisk er det en fest. Udbytterne har aldrig været større.

Så skulle man tro, at de børsnoterede selskaber ville diske op med det helt store kolde eller varme bord. Men nej, de fleste steder bliver aktionærerne spist af med en monoton oplæsning fra regn­skabet, dirigentens oplæsning af dagsordenens punkter samt efterfølgende en kop skrub-hjem kaffe og en småkage. Generalforsamlingerne er ikke en fest, men derimod en lovkrævet forestilling, der fra bestyrelsens side skal overstås hurtigst muligt. Aktionærer er gode at have, men besværlige at have med at gøre face-to-face.

17BUSBo-Nilsson-152400.jpg

Jeg har tidligere været ude med kritik af disse komplet ligegyldige general­forsamlinger, og tendensen med indholds­løse generalforsamlinger ser ud til at fortsætte i 2017. Nuvel, ATP stiller sit spørgsmål, Dansk Aktionærforening sit spørgsmål, derudover kan det være et par enkelte politiske indlæg samt et par indlæg fra private aktionærer, som høfligt bliver besvaret af formanden med et par intetsigende bemærkninger.

De store generalforsamlinger er i realiteten et levn fra fortiden, som det er pokkers svært at lave om på. Ikke mindst fordi netop disse børsnoterede selskabers bestyrelser ikke må sige noget som helst, som vil kunne påvirke aktiekursen. Derfor er generalforsamlinger ikke et mødested, hvor ejerne kan diskutere fortiden, nutiden og fremtiden for deres fællesejede virksomhed, men derimod en årlig begivenhed, hvor bestyrelsen aflægger rapport om de beslutninger, der er taget.

Udbytteprocenten er for længst lagt fast, aflønningspakkerne for direktionen er lagt fast og arbejdet med at sammensætte bestyrelsen overstået for flere måneder siden, typisk i efteråret.

niels

Her er et par personnedslag på årets generalforsamlinger:

Novo Nordisk. Formanden Göran Ando er presset. Han har mistet sine tre bedste folk på få år, aktien er styrtdykket, tilliden til Novo Nordisk-­bestyrelsen har lidt et knæk. Ny mand i bestyrelsen bliver et gensyn med den norske oliemand Helge Lund, som var med i Novo Nordisk for et par år siden, og som – lige pt. – må siges at være det bedste bud på at efterfølge Göran Ando.

A.P. Møller - Mærsk. Formandsskifte, Jim Hagemann Snabe afløser Michael Pram Rasmussen. Hvad vigtigere er, Mærsk står midt i en historisk opsplitning af konglomeratet. Forvent dog ingen konkrete nyheder på det område.

DSV. »Same procedure as last year.« Formanden, den 71-årige Kurt Larsen, fortsætter på formandsposten i den succesrige transport- og logistikkoncern.

Danske Bank. Den tidligere finansboss hos Mærsk, Trond Westlie, glider ud af Danske Bank-bestyrelsen – efter at han også røg ud som direktør i Mærsk. Esplanadens interesser i Danske Bank skal fremover alene varetages af direktør Lars-Erik Brenøe, som til daglig er leder af formandssekretariatet i Mærsk.

1

William Demant Holding. Danfoss-­direktør Niels Bjørn Christiansen overtager formandsposten efter Lars Nørby Johansen, som i stedet glider op som formand i Oticon-fonden. Spørgsmålet er, om Danfoss-chefen kan have en tung C20-formandspost plus en masse andet på sit CV ved siden af topchef­jobbet i Danfoss.

Rockwool. Flere års uro i bestyrelsen. Ny formand bliver den tidligere topchef i Royal Unibrew, Henrik Brandt.

Topdanmark. Efter blot to år som formand forlader Kirkbi-direktør Søren Thorup Sørensen Topdanmark for at overlade formandsposten til hoved­aktionær­repræsentanten Thorbjörn Magnusson.

Scandinavian Tobacco Group. Tobakkens grand-old man Jørgen Tandrup forlader formandsposten i STG.

Nets. Aktien er styrtdykket siden børsnoteringen i efteråret, men der er ikke lagt op til ændringer i bestyrelsen.

På kvindesiden er Stine Bosse og Lone Fønss Schrøder – i Danmark – blevet overhalet af Lene Skole og Annette Sadolin som de flittigste bestyrelses­kvinder. Især Lene Skole har en tung porte­følje med seks bestyrelsesposter.

Derudover fortsætter tendensen med udlændinge i danske bestyrelser. Seks store selskaber har ikke-danskere som formand.

Jens Chr. Hansen er erhvervskommentator på Berlingske Business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen