Berlingske Business

14 familier om dagen blev tvunget fra hus og hjem i 2012

pix-tvangsauktion2
Arkivfoto. 2012 var tæt på at sætte en kedelig rekord i højeste antal tvangsauktioner i 18 år. Foto:

Trods et fald i december har 2012 samlet set været tæt på at sætte en kedelig rekord i højeste antal tvangsauktioner - 14 familier om dagen har været tvunget til at forlade hus og hjem.

Det har været et kedeligt højt antal tvangsauktioner, som i 2012 har tvunget familier til at gå fra hus og hjem. For 2012 er antal tvangsauktioner endt på 5.124, hvilket er det næsthøjeste i 18 år.

Det svarer til, at hele 14 familier om dagen er blevet sat på gaden og har måttet forlade det hus, de kaldte hjem grundet økonomiske problemer. Dermed er 2012 tæt på at sætte en kedelig rekord i højeste antal tvangsauktioner, kun overgået af 2010, som havde 105 tvangsauktioner mere end 2012.

"Antallet for 2012 var et mulehår fra at sætte rekorden og blev kun reddet lidt af, at der var usædvanligt få tvangsauktioner i december," siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit.

Hun peger på, at antal tvangsauktioner trækkes op af familier i Region Sjælland, Region Syddanmark og Midtjylland, som i særdeleshed har været dem, der i 2012 blev sat på gaden. En begivenhed der ofte følger en eller flere kriser i privatøkonomien, skriver Las Olsen, der er privatøkonom i Danske Bank:

pix-tvangsauktion

"For dem, der ender med at ryge ud i en tvangsauktion, er det ofte en økonomisk katastrofe. Resultatet bliver typisk end lavere pris, end huset kunne have indbragt, hvis der havde været god tid til at sælge det. Og dermed en større gæld, som der så efterfølgende skal betales af på," skriver Las Olsen i en kommentar.

Selvom decembers antal tvangsauktioner lå under gennemsnittet for 2012, så var der for hele året næst-flest familier, der måtte sælge huset på tvangsauktion i 18 år.

"Overordnet set har antallet af tvangsauktioner holdt sig rimelig stabilt over de seneste par år. De rekordlave renter har holdt en hånd under boligejernes økonomi, men omvendt har et forkølet boligmarked med lav handelsaktivitet og svagt faldende beskæftigelse været med til at forhindre et reelt fald i antallet af tvangsauktioner," skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Hvorvidt det vil fortsætte i 2013 med den kedelige tendens til et højt antal tvangsauktioner eller om året vil bringe færre tvangsauktioner med sig, er svært at sige på baggrund af det fortsat ustabile boligmarked.

Tvang_pris_Business

"For 2013 venter vi, at det særdeles lave renteniveau i en historisk kontekst vil fortsætte til gunst for boligejernes økonomi. Situationen på både boligmarkedet og arbejdsmarkedet er dog fortsat skrøbelig, men holder vores forventninger stik i forhold til omtrent stabile boligpriser, og vi undgår nye større dyk i beskæftigelsen, er der gode muligheder for, at vi kan se et fald i antallet af tvangsauktioner i år. Man skal dog næppe sætte næsen op efter et større fald, da der på ingen måde er lagt op til større vækst i dansk økonomi i 2013," skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Boligøkonom hos Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann, regner heller ikke med, at 2013 rent økonomisk vil sparke antal tvangsauktioner kraftigt ned på nogen måde.

"Der er ikke nogen bedring at spore i antal tvangsauktioner. Arbejdsløsheden og renten ser vi begge gå med en svag pil op ad, og de to kombineret kan give et hårdt år," siger Lise Nytoft Bergmann.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen