Berlingske Business

Væksthuse betaler kommuner findeløn for kunder

Mens private konsulenter mangler opgaver, giver offentlige erhvervsfremme-aktører hinanden et tilskud på op til 4.000 kr. pr. iværksætter, der vil lade sig rådgive gratis.

De regionale væksthuse i Herning og Vordingborg er så pressede for at fremvise resultater, at de betaler kommunernes erhvervskontorer findeløn for at henvise iværksættere til gratis rådgivning i de to væksthuse.

Ordningen indebærer, at et kommunalt erhvervskontor typisk får 2.500 kr. for hver iværksætter, der henvises til rådgivning i væksthuset.

Præmien kan nå op på 4.000 kr., hvis en lidt større virksomhed henvises. Findelønnen vækker forargelse både hos private konsulenter og erhvervskontorer i de regioner, hvor præmieordningen ikke praktiseres,

- Det er en ordning, der giver et helt forkert incitament og fjerner fokus fra det, det handler om, nemlig at give iværksætterne den bedst mulige rådgivning, siger erhvervsdirektør i Varde Kommune, Per Rask Jensen. Varde ligger i region Syddanmark. Her får kommunerne ikke honorar for at finde kunder til regionens væksthus i Odense.

Dansk Industri undrer sig også:

- Det er uheldigt, at der på den måde er penge mellem offentlige aktører, der skaffer kunder til hinanden, siger konsulent i Dansk Industris kontor for mindre og mellemstore virksomheder, Sune Jensen.

Horribelt

Direktør Magne Sandgaard, formand for Foreningen af Erhvervsservicerådgivere, finder præmieordningen horribel.

- I forvejen koster det skatteyderne 31.000 kr., hver gang konsulenter i væksthusene giver iværksættere en gratis vejledning. Nu skal vi som private konsulenter opleve, at den ene myndighed betaler den anden for at skaffe sig konsulentarbejde, siger Magne Sandgaard.

Erhvervsdirektør Kenny Jensby, Holbæk Erhvervsråd, bekræfter, at hans kontor får et honorar fra Region Sjællands væksthus, når han henviser en iværksætter til rådgivning i væksthuset i Vordingborg.

- Vi udfører et salgsarbejde for væksthuset i Vordingborg, og det bliver vi honoreret for. Vi har jo udgifter ved at opsøge iværksættere, screene og vurdere, om de har brug for kompetencer, som væksthuset i Vordingborg råder over, forklarer Kenny Jensby.

Nødvendigt honorar

Direktør i Væksthus Sjælland, Mads Krag, siger, at betalingen til kommunerne har været nødvendig for at sikre et gnidningsfrit samarbejde mellem kommunernes erhvervskontorer og væksthuset.

- Kommunernes erhvervskontorer er nogle steder delvis privat finansierede. Det er en ny opgave for dem at finde emner til væksthuset, og det har vi så valgt at kompensere dem for. Men ordningen behøver ikke blive permanent, forsikrer han. De regionale væksthuse finansieres af staten og har en målkontrakt med Erhvervs- og Byggestyrelsen, hvor de skal leve op til kvantitative mål for antallet af vejledninger, som de giver iværksættere. De fem væksthuse har godt 150 medarbejdere.

Væksthusene udgør en del af det offentlige erhvervsfremmesystem, der i øvrigt består af kommunernes erhvervskontorer. Hensigten er, at kommunerne skal tage sig af den indledende rådgivning til iværksættere, mens væksthusene skal løse de mere komplicerede opgaver.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen