Berlingske Business

Tronskifte i Haldor Topsøe

ccc

Finansmanden Jeppe Christiansen sætter sig på tronen som bestyrelsesformand i Haldor Topsøe. Han befæster dermed sin position i toppen af dansk erhvervslivs magthierarki.

Jeppe Christiansen, højt profileret finansmand og topchef for Maj Invest, rykker nu helt til tops som bestyrelsesformand i den store privatejede virksomhed Haldor Topsøe A/S med hovedsæde i Lyngby.

Dermed er der pludselig sket et tronskifte i én af Danmarks store industrikoncerner, stiftet af erhvervs- og videnskabsikonet Haldor Topsøe, for mere end 75 år siden.

Jeppe Christiansen overtager formandsposten efter stifterens søn, Henrik Topsøe, der i går valgte at fratræde på grund af alvorlig kræftsygdom.

Cand. polit. Jeppe Christiansen befæster dermed sin position som professionelt bestyrelsesmedlem i toppen af dansk erhvervslivs magthierarki.

Jakob Haldor Topsøe

Erhvervsmagten i Danmark er domineret af de tre giganter Mærsk, Novo Nordisk-selskaberne og Lego. Jeppe Christiansen er således næstformand i medicinalselskabet Novo Nordisk, bestyrelsesmedlem i Novo A/S, der er holdingselskab for Novo Nordisk og Novozymes, samt i Lego-pengetanken Kirkbi,

»Jeg har aldrig lagt skjul på, at Haldor Topsøe for mig står som lidt af et nationalklenodie. Derfor er jeg beæret over, at ejerne har besluttet at betro mig formandsposten.« siger Jeppe Christiansen.

Før Jeppe Christiansen i 2005 stiftede koncernen Maj Invest, var han bl.a. medlem af koncernledelsen i Danske Bank og direktør i LD.

I den familieejede ingeniørkoncern Haldor Topsøe var han indtil i går én af de to næstformænd. Den anden er Jørgen Huno Rasmussen.

aaa

Tredje generation

Jakob Haldor Topsøe, tredje generation i familiefirmaet, overtager den ledige næstformandspost i Topsøe-koncernen efter Jeppe Christiansen.

Jakob Haldor Topsøe, 47 år, er bestyrelsesmedlem i driftsselskabet Haldor Topsøe og formand for Haldor Topsøe Holding, der er 100 procent ejer af virksomheden.

Koncernens formandskab består nu af Jeppe Christiansen, Jakob Haldor Topsøe og Jørgen Huno Rasmussen.

Topsøe blev grundlagt af den berømte erhvervsmand og topforsker Haldor Topsøe i 1940. Han døde i maj 2013 blot to dage før sin 100 års fødselsdag. Det var først efter hans død, at hans yngste søn, Henrik Topsøe, blev udpeget til formand for bestyrelsen.

Haldor

Virksomheden er blandt verdens førende producenter af industrielle katalysatorer, som f.eks. bliver brugt på olieraffinaderier, til rensning af røg, til rensning af olie for svovl og kvælstof og andre forurenende stoffer plus til fremstilling af kunstgødning til landbruget. Den 72-årige kemiingeniør Henrik Topsøe er på linie med sin far videnskabsmand og verdensberømt i katalysekredse. Han har arbejdet i virksomheden i 42 år.

Virksomheden har produktion i Frederikssund, USA, Kina og Brasilien. Mere end 90 procent af omsætningen, som i 2015 var på 5,8 milliarder kr., kommer fra eksport. I første halvår af 2016 lå omsætningen på 2,6 milliarder kr.

Familien Topsøe, der gennem holdingselskabet Haldor Topsøe Holding A/S, ejer ingeniør- og industrikoncernen, er Danmarks 10. rigeste familie. Sidste år var familien god for 7,2 milliarder kr.

aaa

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen