Berlingske Business

Sådan har vi beregnet formuerne på rigelisten

aaa
Foto:

Udgangspunktet for formueopgørelserne i Berlingske Business Magasins liste over Danmarks 100 rigeste er, hvad aktiverne er værd i fri handel, hvis ejeren beslutter sig for at sælge dem. Læs her om metoden.

Tallene i listen over Danmarks 100 rigeste er ikke de eksakte formuer, men de bedst mulige skøn efter omfattende research på ejerforhold og regnskabstal for 1.500 selskaber.

Det drejer sig om alle selskaber i databasen Experian med en egenkapital over 200 mio. kr. eller et primært driftsresultat over 25 mio. kr. Heraf er alle selskaber, hvor der findes personlige aktionærer med mere end fem procent af aktiekapitalen, udvalgt.

Formuerne er som hovedregel opgjort på basis af virksomhedernes senest tilgængelige regnskaber.

De riges ejerandele i de enkelte virksomheder er opgjort ud fra offentligt tilgængeligt materiale eller i enkelte tilfælde ved direkte henvendelse til de pågældende virksomheder og ejere.

Listen er desuden resultatet af en systematisk søgning på storaktionærposter for en bred kreds af personer via Experian og NN Markedsdata og andre elektroniske arkiver.

Udenlandske selskaber, der ikke direkte eller indirekte indgår i disse baser, indgår kun i det omfang, de er kendt af redaktionen bag listen.

Der er så vidt muligt taget højde for afgørende nye forhold, der er offentliggjort efter seneste årsregnskab. Det kan f.eks. være helt eller delvist salg af virksomheden.

29BBMRee-105814.jpg

Værdiansættelsen

Udgangspunktet for formueopgørelsen er, hvad aktiverne er værd i handel og vandel, hvis ejeren beslutter sig for at realisere dem.

Formuens størrelse er et mål for den enkeltes rigdom, ikke for hvad vedkommende aktuelt ligger inde med af rede penge.

Børsnoterede aktier er opgjort til børskursen 19. august 2016. A-aktier, der ikke er børsnoteret, er optaget til samme værdi som B-aktierne.

Multipler

Værdien af ikke-børsnoterede aktier er opgjort på grundlag af selskabernes resultater for regnskabsåret 2015 eller 2015/16 samt multipler på sammenlignelige selskaber også målt på 2015-resultater.

Multiplerne, der er benyttet, er alle omsætnings- og indtjeningsmultipler (tal for 2015 eller nyere) sat i forhold til selskabernes værdi på gældfrit niveau (Enterprise Value eller EV).

aaa

Udvælgelsen af sammenlignelige selskaber er sket i samarbejde med Thomas Dam Larsen, partner i strategikonsulenthuset WE DO STRATEGY, der herefter har fundet de relevante multipler frem. Følgende multipler er benyttet:

1. EV/SALES (2015)

2. EV/EBITDA (2015)

3. EV/EBIT (2015)

Multiplerne på de sammenlignelige børsnoterede selskaber er fundet ved brug af databasen Thomson ONE Banker. Efterfølgende er multiplerne multipliceret med de respektive tal fra selskabernes resultatopgørelser.

Her har udgangspunktet været, at beregningen så vidt muligt er baseret på EBIT. Kun i tilfælde, hvor særlige omstændigheder gør denne beregning usikker, er der alternativt benyttet EBITDA.

I tilfælde, hvor der er tale om virksomheder med underskud i seneste regnskabsår, er beregningen i stedet baseret på omsætningen.

En række selskaber er kendetegnet ved, at aktivmassen er ultralikvid, og at der primært investeres i børsnoterede aktier og obligationer. For disse selskaber, der således har karakter af pengekasser, er den indre værdi af selskaberne benyttet som udtryk for markedsværdien.

I de tilfælde, hvor det ikke har været muligt at finde sammenlignelige noterede selskaber, er der benyttet en sektor- multipel.

Fonde

Formuer placeret i fonde er ikke medregnet i personernes og familiernes formuer. Det er således kun personlige ejerskaber, der indgår i formueopgørelsen. Det gælder også i situationer, hvor fondene kan have karakter af familiefonde eller lignende og dermed ligger tæt på stifternes formuesfære.

Gæld

Da oplysninger om privat gæld (for eksempel om eventuelt pantsætning af aktieposter) ikke er offentligt tilgængelige, må formueopgørelserne betragtes som bruttoopgørelser.

Bagatelagtige besiddelser, herunder private ejendomme, hvor en eventuel friværdi er umulig at finde, er ikke medtaget i formueberegningerne, ligesom f.eks. biler, kunstsamlinger og andre personlige besiddelser uden for selskabsform (herhjemme eller i udlandet) ikke er medregnet.

Personerne bag opgørelsen

Det overordnede ansvar for beregninger, research og analyse har konsulent og journalist Ejlif Thomasen

ejlif.thomasen@gmail.com

Research : Vibeke Toubro

Multipelanalyse: Thomas Dam Larsen, partner i We DO STRATEGY

thomas@wedostrategy.com

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen