Berlingske Business
17:45Business Live lukker for i dag - på gensyn i næste uge

Rock'n'roll giver Harald Nyborg-arvingen ro

15BUSDaell-historie.jpg
Erling Daell – næste generation i Harald Nyborg-koncernen og rocksanger. Foto: Christian Liliendahl

Han står på trapperne til at overtage en af Danmarks største familievirksomheder og er sammen med sin far på listen over landets rigeste. Men hvem er Erling Daell egentlig?

Han insisterer nærmest på at være både andet og mere end arving af milliard­forretningen Harald Nyborg. 43-årige Erling Daell har gæstfrit inviteret indenfor i sin lejlighed på Frederiksberg. Da jeg ringer på dørtelefonen svarer en stemme »Chokolade-butikken,« og et kort sekund tvivler jeg på, om jeg er gået rigtigt. Det er jeg, men med efternavnet Daell er Erling ikke altid den, han udgiver sig for at være.

Han ligner heller ikke en traditionel erhvervsmand, da jeg møder ham i entreen. Han er afslappet klædt i jeans og sort T-shirt med print af rockgruppen Danko Jones og hilser høfligt goddag.

Bag en halvlukket dør ind til sove­værelset anes en uredt seng, og da vi kommer ud i det beskedne køkken under skråvæggene, undskylder værten, at lejligheden ikke står skinnende ren.

Eftermiddagssolen har fået temperaturen i taglejligheden til at nærme sig det ulidelige, og Erling Daell åbner vinduerne og byder på et glas vand.

»Du kan også få chokolade,« griner han.

Vi nøjes med at slukke tørsten med vand.

Erhvervsmand og rocksanger

Berlingske Business har sat Erling Daell stævne, fordi erhvervsmanden, som står til at overtage Harald Nyborg-koncernen efter sin far, Kurt Daell, er sprunget ud som rock­sanger. En påfaldende nyhed, som blandt andet blev annonceret i postomdelte reklamer fra det Harald Nyborg-ejede Jem & Fix. Her kunne kunderne læse, at »en flok internationalt anerkendte musikere har samlet sig i en ny supergruppe og skabt albummet »Protector«, hvor guitar-bas-trommer-formularen kompromisløst bider fra sig.« Bandets navn er The Bullhounds, og bandets forsanger er Erling Daell.

»Har du hørt den?« spørger Erling Daell, og da jeg svarer nej, går han resolut ind i stuen for at hente et eksemplar af cd’en til mig. Jeg fortæller, at jeg har hørt et enkelt nummer, som jeg fandt på Youtube i forbindelse med research til interviewet, men jeg undlader at sige, hvad jeg tænkte om de bikiniklædte piger, der med Erling Daells rockende røst i baggrunden forsøger sig ud i bænkpres, beachvolley og bilvask.

jemfix band

Erling Daell og hans far Kurt Daell har med familiedynastiet Harald Nyborg en samlet formue på omkring 2,5 milliarder kroner, og det gør Daell-familien til Danmarks 29 rigeste. Kurt Daell ejer 60 procent af selskabet, mens sønnen sidder på 40 procent, men planen er, at Erling Daell skal overtage forretningen sammen med sin yngre halvbror, Njal. Erling kommer til at sidde på den bestemmende aktiepost har far Kurt tidligere gjort klart – en beslutning, der udspringer af bitter erfaring.

Historien om Daell-familien er nemlig ikke bare historien om den succesrige forretning i form af Harald Nyborg. I 1980erne var stridighederne om det nu hedengangne Daells Varehus så voldsomme mellem de to ejere – familien Daell og familien Daell Bjerrum – at Kurt Daell selv har betegnet dramaet som »en dansk udgave af Dallas«. Magten var fordelt ligeligt mellem de to familier, og uenigheder om fremtiden var sovset så godt ind i intriger og slåskampe, at det endte med et dramatisk brud i 1988.

Kurt Daell stod tilbage med det synkende »Dalle Valle«, som hans adoptivfar var med til at stifte tilbage i 1910. Broderen rendte til gengæld med penge og ejendomme, og siden har de to familier stort set ikke været på talefod. Den situation vil Kurt Daell skåne sine sønner for, og det er grunden til, at hans første­fødte får lov at sidde på aktie­majoriteten.

En stædig købmand

Som bekendt overlevede Daells Varehus ikke. I 1993 pressede banken Kurt Daell ud af foretagendet, og i 1999 kunne han sammen med resten af den danske befolkning se det københavnske varehus kuldsejle. Men Kurt Daell viste sig som en stædig købmand. I 1983 havde han overtaget postordre­firmaet Harald Nyborg, og fem år senere startede han discount-byggemarkedet Jem og Fix. I dag er både Harald Nyborg og Jem & Fix ekspanderet over Øresund, og ud over de to byggemarkeder består Harald Nyborg-koncernen af Daells Bolighus og kildevandsvirksomheden Danish Bottling Company. Samlet leverede koncernen i 2012 en omsætning på 3,5 milliarder kroner, som gav et resultat på 91 millioner kroner.

Trods alvorlig sygdom i 1990erne har ejeren rundet 70 somre og har dermed længe kunnet kalde sig folkepensionist. Ifølge Erling Daell er faren »i gåseøjne pensioneret« forstået på den måde, at han har uddelegeret arbejdsområderne og ikke længere er en del af den daglige drift. Han har stadig titel og funktion som bestyrelsesformand i Harald Nyborg og Daells Bolighus, mens han deltager på bestyrelses­møderne i Jem & Fix både i Danmark og Sverige. Men det er kun et spørgsmål om tid – eller regler – før generationsskiftet i Harald Nyborg-koncernen bliver gennemført.

»Som de danske skatteregler er nu, vil vi have svært ved at gennemføre generationsskiftet,« siger Erling Daell med en tydelig misbilligelse af de danske skatteregler – som han ikke har fra fremmede. Kurt Daell har tidligere udtalt til Berlingske Business, at han ikke har nogen »intention om at skabe en situation, hvor skattevæsenet virkelig kan høste gevinsten.« Derfor er familien gået i gang med et generationsskifte, hvor Kurt Daell sælger virksomheden til sine sønner, og Erling Daell erklærer sig klar til at overtage familieforretningen efter sin far.

»Hvis du havde spurgt mig for ti år siden, havde jeg nok været i tvivl om, hvorvidt jeg ville kunne magte opgaven og slå til. Sådan har jeg det ikke længere. Det lyder måske nonchalant, men jeg tror, det bliver både sjovt og spændende,« siger han.

Skilsmisse og depression

I det hele taget virker det, som om det først er inden for den seneste tid, at Erling Daell for alvor har fundet sig til rette med sin skæbne som arvtager til familiedynastiet, og han er gået om ikke grueligt meget, så en hel del igennem for at nå dertil. Med rå ærlighed fortæller erhvervsmanden ved køkken­bordet om en hård skilsmisse, et brud med en kæreste og en depression, der sendte ham på lykkepiller og tilbage i ungdomshyblen på Frederiksberg.

Fleggaard

Men når snakken falder på – på rock’n’roll – er tonerne fra Erling Daell anderledes rene. Han er stolt, da han rækker Bullhounds’ cd hen over køkkenbordet, og han bliver en smule forlegen, da jeg beder om forsangerens signatur på coveret. Han fortæller detaljeret og passioneret om, hvordan cd’en er blevet til, om samarbejdet med de tidligere bandmedlemmer og forbilleder fra det legendariske, amerikanske rockband Georgia Satellites og Sheryl Crows guitarist, Peter Stroud, om tilfældige møder med indflydelses­rige personligheder i musikverdenen og om sin store kærlighed til rock’n’roll.

Paradoksalt nok har netop rock’n’roll været en stærkt medvirkende og sikkert også højlydt faktor til, at Erling Daell i dag har mere ro i sjælen end nogensinde.

»Musik bliver jeg glad af, og jeg har ikke haft nok af det i mit liv. Jeg har været koncentreret om mit problematiske parforhold, jeg har været koncentreret om at slå til, jeg har været koncentreret om at bygge Harald Nyborg op i Sverige, og inden da har jeg været koncentreret om at gøre min studier færdige. Musikken har været lagt for meget på hylden, men det er noget af det, jeg bliver glad af, og det er noget af det, der giver mig energi,« siger Erling Daell, som i sine barndoms- og ungdomsår sang i kirkekor.

Man kunne fristes til at tro, at Erling Daells mange millioner har givet medvind til projekt »erhvervsmand-udgiver-cd-med-rocklegender«. Men den mistanke bliver hurtigt gjort til skamme. Der er nemlig ikke ret meget, Erling Daell hellere vil, end bevise, at han kan klare sig selv og opnå resultater uagtet efternavn.

»Jeg vil ikke have siddende på mig, at jeg er kommet let til tingene, og at jeg udelukkende er i den position, jeg er i, fordi jeg har det rigtige efternavn,« siger han insisterende.

Mobbet som barn

Det kan ikke udelukkes, at Erling Daell har haft fordele af at vokse op i en familie med en formue, som få danskere kan måle sig med. Men faktum er, at det ikke altid har været nemt at gå i arvingens sko. Allerede fra barnsben kæmpede lille Erling med mobning, fordi han skilte sig ud blandt andet ved at synge i drengekor, og farvel til skolegården var ikke et farvel til presset fra omgivelserne og kampen for at vise sit værd.

Da Kurt Daell i 1998 blev ramt af alvorlig sygdom, og Erling Daell efter mange overvejelser valgte at gå ind i familie­virksomheden, handlede kampen om at bevise, han ikke bare var ejerens søn. Derfor valgte han også at tage turen hele vejen fra lageret, hvor han fejede og samlede varer, over butikken, hvor han ekspederede kunder, til indkøbsadelingen, direktionsgangen og toppen af koncernen, hvor han sidder i dag. Men Erling Daell var oppe imod større modstand, end han selv anede.

»Min far havde sagt til cheferne i Harald Nyborg, at de skulle give mig en lidt hårdere behandling, end hvis jeg havde heddet Jensen. Det vidste jeg ikke før mange år senere. Det var vel for at give mig hår på brystet og for at lære mig om modgang,« siger Erling Daell og forsvarer sin far med, at han selv blev rustet til modgang igennem sin opvækst som adopteret wienerbarn i familien Daell.

Kurt Daell

»Han blev ikke støttet økonomisk af min farmor, og han blev heller ikke opfordret til at gå handelsvejen, som var mest oplagt for ham. Det var ikke fint nok at læse cand.merc, så han fik valgmuligheden mellem medicin og jura. Han valgte jura, og hadede det som pesten i de ti år, det tog ham at blive færdig. Han var slet ikke motiveret,« fortæller Erling Daell om farens opvækst.

Knubsene gav energi

Den massive modstand og de mange kampe har utvivlsomt givet knubs, men det har også givet Erling Daell energi og drivkraft til at få en kalender med 300 forretnings­møder til at gå op med udgivelsen af en rock-cd.

»Det har tricket mig. Jeg skal sgu nok vise omverdenen, at jeg er god nok. Jeg vil have, at omverdenen skal synes, at jeg er en god leder, og jeg er en god musiker. Det kan godt være, at jeg tilfældigvis hedder Daell til efternavn, men jeg er primært, hvor jeg er, fordi jeg er dygtig til det, jeg laver,« siger han.

Erling Daells dygtighed og ikke mindst hans fandenivoldskhed har indtil videre rakt til at føre Jem & Fix i Sverige til en resultat­forbedring på 40 millioner svenske kroner over de seneste fem år, og i øjeblikket har Erling Daell travlt med at åbne 18 nye butikker, som han har overtaget med konkurrenten Cheapy. Men trods travlhed i familievirksomheden er der også tid til at give musikkarrieren et skud energi, og indtil videre er The Bullhounds røget ind som nummer fire på den danske hitliste.

Skulle det ende med et tilbud om at komme på turné, er Erling Daell også klar til det.

»Det kunne da være fedt, kunne det ikke? Det må løse sig. Jeg har heldigvis nogle gode folk i kraft af de to kædechefer, der er i Harald Nyborg og Jem & Fix. Vi har et godt samarbejde, og de kan et langt stykke hen ad vejen klare sig selv driftsmæssigt, så det er jeg ikke så bekymret for. Jeg kan arbejde med min laptop i løbet af dagen, og så fyre den af på scenen om aftenen,« siger Erling Daell, inden han afbryder sig selv:

»Det minder mig om, at jeg skulle have ringet til en booker i dag, som kunne være interesseret i at sætte en turne op med os. Det må jeg gøre i morgen.«

Inden jeg går ud ad døren, signerer Erling Daell den cd, han har givet mig.

Hos byggemarkedskæden jem og fix, her afdelingen i Aalborg Syd

»Rock on,« skriver han på coveret.

Og det ser ud til, at det netop er den simple opskrift, Erling Daell har fundet ud af at følge for at afbalancere sit liv og klare de udfordringer, der rammer ham. Man fristes i hvert fald til at sende beskeden tilbage til afsenderen, som i fremtiden får det sidste ord i en af Danmarks største familievirksomheder.

Rock on, Erling.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business Direct Sponseret Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Efter et meget langt opsving på aktiemarkederne kan man næppe forvente, at den høje indtjening i de børsnoterede selskaber bliver ved med at fortsætte. Priserne på aktier er nu så høje, at de er på ni...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen