Berlingske Business

Ledige skal have mikrolån til firmaer

EU vil give mikrolån til arbejdsløse, så de kan starte deres egne små virksomheder.

Bankernes stramme udlånspolitik over for iværksættere får nu EU til at ville etablere en lånemulighed for ledige, som ønsker at etablere nye, små virksomheder. Det er EU-Kommissionen har i dag fremsat forsalg om at yde mikrokreditterne, som til at begynde med vil have et samlet budget lydende på 100 millioner euro.

- Finanskrisen har sat en stopper for kreditgivningen til personer, der ønsker at starte eller udvikle deres egen virksomhed. I den nuværende lavkonjunktur ønsker vi at give ledige en ny start ved at lette adgangen til kredit i forbindelse med etablering eller udvikling af nye virksomheder. Vi ønsker at hjælpe de små virksomheder med yderligere udvikling på trods af krisen, udtaler Vladimír Špidla, kommissær med ansvar for beskæftigelse, sociale anliggender og arbejdsmarkedsforhold, i forbindelse med fremlæggelsen af forslaget.

Baggrunden for initiativet er, at europæerne samlet set vil miste 3,5 millioner arbejdspladser. Hjælper man de ledige til at blive iværksættere, vil det skabe arbejdspladser, lyder det i Kommissionens meddelelse ”Den fælles forpligtelse til at løfte beskæftigelsen”.

Vedtages den nye ordning, skal den rettes mod arbejdsløse eller lønmodtagere, som er i risikozonen for at miste deres job. Ud over at lånemulighederne skal lettes, skal iværksætterne in spe kunne drage fordel af støtteforanstaltninger som mentorordninger, uddannelse og coaching og hjælp til at lægge virksomhedsplaner. Mikrokreditterne vil bestå i lån på under 25.000 euro og er tiltænkt små virksomheder med mindre end 10 ansatte.

Cheføkonom i Cepos, Mads Lundby Hansen, er alt andet end begejstsret for Kommissionens udspil.

- Det er meget betænkeligt, at EU er ved at etablere en bank, som skal finansiere projekter for arbejdsløse, som ikke kan skaffe lån i banken. Når de ikke kan få lån andre steder, er det fordi de projekter er meget risikable, så det er meget sandsynligt, at mange af de projekter vil gå konkurs og ende med en regning til skatteborgerne, siger cheføkonomen.


Kommissionens forslag skal drøftes på et ministerrådsmøde og lånene ventes at blive tilgængelige i 2010.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen