Berlingske Business

Iværksætter skaffer mikrojob til verdens fattigste

Torsdag - non-profit-sektoren
Leila Janah tilhører en ny generation af iværksættere, som bringer nytænkning ind i nonprofit-sektoren. Hun driver udviklingsarbejde, som var det et nyetableret techfirma. Leila Janah var kun 17 år, da hun brugte et studielegat på at rejse til Ghana og undervise blinde børn. Foto: Capital Pictures

Leila Janah tilhører en ny generation af iværksættere, som bringer nytænkning ind i nonprofit-sektoren. Hun driver udviklingsarbejde, som var det et nyetableret techfirma.

Hvad sker der, hvis man krydser en social iværksætter og en gruppe ventureinvestorer i Silicon Valley?

For godt otte år siden var svaret: overhovedet ingenting. Da Leila Janah i 2007 forsøgte at skaffe penge til et firma, der skulle udføre internetbaseret dataarbejde ved hjælp af fattige arbejdere i Nairobis slumkvarterer, bed ingen i IT-sektorens højborg på.

Alligevel var Janah sikker nok i sin sag til at droppe et fast job som ledelseskonsulent og kaste sig ud i at banke et nonprofit-foretagende op på den hårde måde.

26BUSPix-Jesper-Buch.jpg

Det er outsourcing med en forskel. »Impact sourcing« kalder Leila Janah det eller »mikro­arbejde«.

Når virksomheder som Google, Microsoft og Qualcomm har simple dataopgaver, der ellers ville gå til Indiens IT-firmaer – mest til gavn for middelklassen – kan de i stedet sendes til Kenya, Ghana, Pakistan, Haiti og Uganda, hvor fattige uden uddannelse med blot lidt specialtræning kan sikres arbejde nok til at løfte sig ud af en håbløs tilværelse.

Siden 2008 har Leila Janahs nonprofit-firma Samasource med kunder som ovennævnte trænet og skaffet arbejde til næsten 7,000 fattige unge og kvinder.

Og det, der begyndte i Nairobis slum, var sidste år blevet til en omsætning på 5,9 millioner dollar.

ey vinder

Ind med modermælken

Den nu 33-årige Leila Janah er et af de mest prominente eksempler på en ny generation af iværksættere, der bruger den digitale revolution og nye teknologifirmaers ander­ledes måde at drive virksomhed på til at tjene mere socialt bevidste formål.

Hun opererer ud fra devisen, at det mest effektive udviklingsmiddel er at sætte folk i arbejde.

»Et job er mere end en indtægt. Det er stolthed. Det er håb. Det er et formål,« udtalte hun for nylig til avisen New York Times.

Den sociale bevidsthed har Janah fået ind med modermælken. Den havde hendes belgisk-indiske forældre med i bagagen, da de i 1970erne indvandrede til USA. Leila Janah selv var blot 17 år, da hun stædigt valgte at bruge et studielegat på at rejse til Ghana og undervise blinde børn.

Efter studier på Harvard var hun omkring Verdensbanken, men frustration over mere traditionelt udviklingsarbejde drev hende over i iværksætterbaner.

Og Leila Janah er ikke stoppet med Samasource. Hendes Sama Group – sama betyder »lige« på sanskrit – omfatter også Samahope, der med crowd-finansiering har betalt for lægebehandling til flere end 5.000 fattige i udviklingslande, samt Samaschool, der giver fattige unge basale digitale kundskaber og hjælp til jobsøgning.

Sidste år fulgte etiske hudplejeprodukter under Laxmi-navnet.

Med tiden har også teknologiselskaber som Google, Facebook, eBay og LinkedIn skudt penge i Leila Janahs projekter.

Social samvittighed og Silicon Valley kan godt gå i spænd.

q

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen