Berlingske Business

Her er ugens bedste Business-gossip

Jakob Thomasen topchef for maesk oil.
Overskrift
Jakob Thomasen topchef for maesk oil. Foto:
04BUSMads-Nipper.jpg
Overskrift
Grundfos-sparekniven skærer dybere end først antaget BV:: Grundfos holdt fredag formiddag pressemøde i Grundfos mødecenter i Bjerringbro. Her præsenterede Grundfos topchef Mads Nipper og finansdirektør Michael Geday firmaets årsregnskab og løftede sløret for ny strategi. Her ses Mads Nipper
04BUSGitte-Aabo.jpg
Overskrift
CEO Gitte Aabo. Leo Pharma
Den ny departementchef i Skatteministeriet, Jens Brøchner.
Overskrift
Den ny departementchef i Skatteministeriet, Jens Brøchner. Foto:
til bm Business f Peder Tuborgh direktør for ARLA
Overskrift
Peder Tuborgh direktør for ARLA Foto:

Se ugens op- og nedture i dansk erhvervsliv. På listen befinder sig i denne uge navne som Peder Tuborgh fra Arla, Mads Nipper fra Gundfos og Jens Brøchner fra Skatteministeriet.

Ugens opture

Livline til Maersk Oil

Det har altså ikke været mange positive historier, som vi de seneste år har hørt fra A.P. Møller - Mærsks olieselskab, Maersk Oil.

I stedet har fortællingen om selskabet været, at oliereserverne hastigt svandt ind, at man ikke havde held med at finde nye svulmende oliefelter, og at olieprisen oveni trak grimme spor i indtjeningen.

Derfor var det tiltrængt godt nyt for Maersk Oil og topchef Jakob Thomasen, da man tidligere på ugen kunne meddele, at Culzean-projektet, et stort gasprojekt ud for skotske Aberdeen, nu bliver til virkelighed.

Det kan Jakob Thomasen formentlig virkelig bruge til noget. Signalværdien er betydelig, fordi selskabet viser, at man kan få held med at få nye projekter gjort produktionsmodne. At man er klar med nye milliarder – i dette tilfælde ca. 15 mia. kroner i investering – og at man altså fortsat har Mærsk-bestyrelsens opbakning til fremtidsinvesteringer i den trængte industri.

pix_Thomasen topchef for maesk oil.

01BUSJakob-Thomasen-topchef.jpg

Første skridt for Nipper

Gossip-læsere med god hukommelse vil huske, at Grundfos-chef Mads Nipper sidste år fik en tur på taberlisten kort efter sin tiltræden. Nipper fik stryg, fordi han takkede ja til at træde ind i B&O-bestyrelsen. Her på Gossip-redaktionen kunne vi ikke forstå, at en ny direktør som Mads Nipper, endda ansat i en virksomhed med betydelige udfordringer, havde tid til andet end direktøropgaven.

Det helt friske halvårsregnskab fra Grundfos viser tegn på – om end det endnu er for tidligt at konkludere – at Mads Nipper er godt på vej til styre Grundfos i rigtig retning. Et nydeligt regnskab, båret af fremragende tal fra USA, viser i hvert fald, at Grundfos er i bedring. Nipper har bl.a. brugt det seneste år til en massiv sparerunde og arbejder på at få ny fart på den store jyske virksomhed.

Foreløbig ser medicinen ud til at virke, og mon ikke der så er tid til lidt bestyrelsesarbejde ved siden af.

Grundfos-sparekniven skærer dybere end først antaget Grundfos

1

Gemmer der sig et løvehjerte?

Løver har jo ry for at være store, stærke og modige. Men trods navnesammenfaldet er det ikke helt det indtryk, vi her på Gossip-redaktionen har haft af den danske medicinalvirksomhed Leo Pharma.

Faktisk har vort indtryk været lidt det modsatte. En lidt grå, ikke rigtig idérig og ikke særlig modig koncern, har været det billede, vi har haft, når vi har diskuteret, hvorfor der ikke skete mere i det fondsejede selskab.

Nu kan indtrykket jo være forkert, men set udefra er det faktisk først de allerseneste år, at direktør Gitte Aabo for alvor melder klart, utvetydigt og ambitiøst ud om planerne for den fondsejede virksomhed.

Det så vi senest for nogle dage siden, hvor Gitte Aabo fortalte, at man gør klar til opkøb for at skrue op for væksten. Det falder sammen med en større oprydning i ledelsesgruppen, så selskabet nu – ifølge Gitte Aabo – for alvor skal matche en meget ambitiøs strategiplan. Godt brølt, skal det lyde herfra.

Leo

Leo Pharma i Ballerup - det tidligere Løvens kemiske fabrik - l

Ugens nedture

Brøchners bryderier

Gossipredaktionen har været i vildrede. For hvem er »hovedskurken« i den omfattende skandalesag fra Skat, som synes at vokse i omfang, jo mere der dykkes ned i sagerne? Der synes at være mange, der har vendt hovedet og interessen den anden vej, når refusion af udbytteskat og de dertilhørende interne forretningsgange har været bragt op i systemet.

En af dem, der tiltrækker sig særlig opmærksomhed er Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner. En i offentligheden hidtil ukendt person, men når man tænker på, hvor reelt magtfulde disse departementschefer er, så må Jens Brøchner tage sin del af det ansvar eller klart få forklaret, hvorfor det ikke er hans bord. Der er ytringsfrihed, også for departementschefer.

Nu forlyder det, at han i en periode har været »fysisk fraværende,« men hør nu, enten udfylder han rollen som departementschef eller også gør han ikke, og så har han selvfølgelig uddelegeret ansvaret til en anden.

03BUSJens-Broechner-2.jpg

03BUSJens-Broechner.jpg

​Av Tuborgh

Man kan vælge at se mejerikoncernen Arlas seneste regnskab som en positiv historie eller en negativ historie. Positiv fordi de økonomiske pressede mælkebønder, som også samtidig er ejerne, kompenseres for de faldende mælkepriser, ved at Arla-virksomheden skærer i sin profit. Negativ fordi det selvfølgelig presser topchefen Peder Tuborgh til at skære endnu mere i omkostningerne, droppe investeringer eller finde andre måder at forbedre indtjeningen på.

Trofaste Gossip-læsere vil vide, at vi gentagne gange har placeret Peter Tuborgh som vinder i den ugentlige skønhedskonkurrence. Og mon ikke Tuborgh kommer på sporet igen. Men lige nu er han presset af et mættet mælkemarked i Asien og handels­blokaden af Rusland. Udefrakommende ting, som han ingen indflydelse har på, men som betyder, at han nu må dreje på de håndtag, han har til rådighed, nemlig de indefrakommende ting.

Arla

Arla slår sig sammen med egyptisk mejerigigant

​Han må være fejlciteret

»Efter at have gennemgået bevismaterialet har (vi) fundet, at der er grundlag for at gennemføre en straffesag om kursmanipulation, men vi har samtidig oplyst, at vi mener, at sagen (EBH-sagen, red.) ikke skal gennemføres ved domstolene, fordi ressourcebelastningen for anklagemyndigheden og belastningen for de pågældende ikke står mål med det resultat, som retten vil kunne nå frem til,« siger Per Fiig, vicestatsadvokat i Bagmandspolitiet til Finans.dk. Den lader vi lige stå et øjeblik, og endnu et øjeblik. Den gode Fiig må være fejlciteret. Kursmanipulation er en alvorlig sag.

Bagmandspolitiet mener, at der er foregået fup og fiduser, men dropper sagen på grund af ... ressourcemangel. Vil det sige, at jeg kan forvente at få frafald for fartbøder, P-bøder og andre forseelser, hvis jeg gør det til en sag, der belaster politiet? Ikke just betryggende for retssikkerheden. Gad vide om Bagmandspolitiets chef, Morten Niels Jakobsen, er enig i denne måde at kommunikere på.

EBH BANK

Otte bankfolk risikerer fængsel i sag om grov kriminalitet

TV: Nipper napper vindertitel - Holger K. taber på skattesvindelsag

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen