Berlingske Business

Her er Danmarks milliardærboblere

Her er Danmarks milliardærboblere - 1
Magasiner og dyre biler. Johnny Laursen ligger nummer 26 på listen over Danmarks milliardærboblere. Foto:

Specialrapport: Berlingske Nyhedsmagasin har kortlagt de formuer, der ikke kunne gøre sig gældende blandt Danmarks 50 Rigeste sidste år, for at finde kandidater til at rykke op blandt de allerrigeste i år. Og selv om formuerne krymper, vil et par af disse mindre formuer kunne presse sig ind på listen over 50 rigeste.

Danske formuer er i modvind og bliver mindre. Det viser en formueopgørelse, Berlingske Nyhedsmagasin har udarbejdet.

Berlingske Nyhedsmagasin har kortlagt 200 formuer ud over de 1500, der er gennemgået i forbindelse med opgørelsen af Danmarks 50 Rigeste, for at finde kandidater til at træde ind på årets liste. Og formuerne krymper, fordi aktiekurser og priser på virksomheder, der ikke er børsnoteret, er markant lavere nu end sidste år.

Tidernes ugunst i form af den økonomiske afmatning og bankernes ulyst til at stille kapital til rådighed for virksomheder sætter tydelige spor i velhaveres formueopgørelser.

De i alt 50 mindre formuer, der er kandidater til presse sig ind blandet Danmarks 50 Rigeste, er krympet fra knap 61 mia. kr. for et år siden, hvor en tilsvarende formueopgørelse blev udarbejdet, til knap 41 mia. kr. nu. Et fald på en tredjedel.

Det er meget, men det kunne nemt have været endnu værre, for priserne på virksomheder rasler nedad, forklarer Bertel Maigaard, partner i virksomhedsmægler-virksomheden LMM Partners.

”Et fald i størrelsesordenen 40 procent er helt generelt. Der er en del virksomheder, der producerer forbrugsgoder, konjunkturafhængige virksomheder, brandede virksomheder og designvirksomheder der er faldet meget.”

41 mia. kr. er immervæk stadig ganske mange penge, men det skal sættes i forhold til, at Danmarks 50 Rigeste sidste år rådede over en samlet formue på 446 mia. kr. Det tal vil naturligvis også være langt mindre, når denne opgørelse bliver udarbejdet til efteråret, men nogle af småmilliardærerne på kandidatlisten til landets allerrigeste vil kunne gøre sig gældende i bunden af listen over Danmarks 50 Rigeste.

Sidste års dumboplads på denne liste, hvor Mærsk Mc-Kinney Møller toppede med en formue på 133 mia. kr., blev indtaget af den anonyme softwareudvikler Torben Wind. Han skabte en formue på at starte og sælge it-virksomheden Navision til giganten Microsoft og pressede sig lige ind på sidstepladsen på listen over de allerrigeste med en formue på 1,5 mia. kr.

Den placering er under pres fordi Winds formue som så mange andres, vil være mindre, når listen over Danmarks 50 Rigeste offentliggøres til efteråret. Derfor vil nogle af kandidatformuerne med stor sandsynlighed vil banke kraftigt på listen over de allerrigeste.

Det vil være tilfældet for Karsten Ree, der hen over finanskrise og tiltagende recession har solgt annonceavisen Den Blå Avis til den amerikanske auktions- og handelsportal Ebay.

Ree valgte at sælge sit livsværk med gratis annoncering til private for et par milliarder til giganten ud fra en betragtning om, at han alligevel ville gå hen og blive den lille, når Ebay havde besluttet sig for at gå ind på det danske marked.

En anden sandsynlige debutant er Familien Fleggaard, der har driblet milliarder ud af grænsehandel og alt muligt forskelligt i det vidt forgrenede konglomerat. Og de dårlige tider kan vise sig at være godt nyt for koncernen, der netop er begyndt at gå nye veje.

Fleggaard vil som kapitalfonde købe veldrevne virksomheder med et stort udviklingspotentiale op, og de er blevet billige i denne tid, hvor det er ualmindeligt svært låne til vækst i bankerne.

Se hele listen med Danmarks 50-100 rigeste

 
Læs også:

De rigeste kendisser under 30

Billedserie: Danmarks rigeste 08

Billedserie: Verdens rigeste

Billedserie: Verdens rigeste kendisser

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen