Berlingske Business

Forrygende research – elendigt fortalt

20BUSJan-Bonde-Nielsen-1414.jpg
Jan Bonde Nielsen med sikkerhedshjelm mens han var ejer af det ikoniske skibsværft B&W i København. Arkivfoto: Bent K. Rasmussen

Jan Bonde Nielsen er en drøm at skrive om. Han er en fortættet, mytisk figur i dansk erhvervsliv, som bevæger sig smidigt gennem typer af personer, blot de har magt, penge og prestige, og det uanset om de er korrupte og uredelige eller solide og royale.

Forfatterne til bogen »Jan Bonde Nielsen – Afsløret« leverer to indgange til værket i forordet, hvilket får stor betydning for læsningen. Først og fremmest håber de, at »bogen vil give læserne et indblik i den mærkelige verden, Jan Bonde Nielsen lever i.«

Det gør bogen med forrygende research.

Den anden del er, at bogen vil »kræve, at læserne holder tungen lige i munden«. Det er også korrekt, men det er netop i fortællingen, at bogen fejler grusomt og gør, at som værk er den simpelthen ikke i orden.

Bogen er uforløst, selv om ingredienserne er til stede.

29BBMbuckyball2.jpg

Dem, der får løn for at læse bogen, får dog et indblik i Bonde Nielsens forretninger i London, Rusland, Georgien og Afrika. Vi får også indblik i, hvordan Bonde Nielsen magter at spille folk ud mod hinanden, gennemføre så indviklede aftaler, at ingen forstår, hvad der sker, andet end at han fortsætter sit liv i luksus, som om intet er hændt. Han bevæger sig ud og ind af retssale, håndterer den russiske mafia og omgås såvel det danske kongehus som anløbne oligarker og politikere, hvad enten det er fra det russiske eller afrikanske område.

Forfatterne begynder med en skøn prolog. De beskriver processen med at få en aftale med Bonde Nielsen. Bogens to forfattere, Michael Teschl og Birgitte Dyrekilde, arbejder oprindeligt på to forskellige projekter med hver sit forlag, men Dyrekilde rager uklar med sin oprindelige medforfatter Birgitte Erhardtsen fra denne avis. Dyrekilde forlader projektet, forsøger så en alliance med Politiken og rager uklar, hvorefter hun finder ud af, at Michael Teschl også er gået i sort med sit bogprojekt.

Hovedårsagen til alle forviklinger er Jan Bonde Nielsen, som forsøger at styre alt og alle, først med indbydende samtaler, dernæst opstilling af præmisser krydret med juridiske håndfæstninger.

Det er dømt til at gå galt, og det gør det.

Det er ikke kønt, men stærkt underholdende og bliver på sin egen særlige måde et godt indblik i, hvor farligt det er at lave aftaler med Jan Bonde Nielsen.

Ingen rygende pistol

Bogens titel hedder »Afsløret«, og forventningen er, at Bonde Nielsen for alvor afsløres, men det sker ikke. Den rygende pistol er ikke til stede, om end der er overvældende og overbevisende indicier på, at han ikke tilhører klodens pæneste forretningsmænd.

28BBMboeger-ulrik-joergense.jpg

Han vader ud og ind af retssale. Han indgår tvivlsomme forretninger, hvor det er umuligt at finde hoved og hale i aftalerne, og som ofte kommer til at koste forretningspartnerne dyrt. Til gengæld flyder pengene ifølge bogens forfattere ofte i Bonde Nielsens retning.

Det skal siges, at de, som Bonde Nielsen ifølge bogen »snyder«, ikke tilhører de pæneste og mest troværdige i klassen. Enten er de korrupte, har tilknytning til den russiske mafia, er fallenter eller tidligere dømte.

Det ensidige ønske om at »afsløre« Bonde Nielsen betyder, at bogen ikke løfter sig, men bliver en kompleks og unødig vanskelig gennemgang af alle de tvivlsomme forretninger, han har deltaget i.

Den manglende skarphed præger desværre bogens start, for efter et fremragende anslag lander vi en usædvanlig lang og kedelig gennemgang af Bonde Nielsens indgang til det danske erhvervsliv med etablering af Dansk Chrysanthemum Kultur og opkøb af skibsværftet B&W.

De fleste, der fulgte Bonde Nielsen i den periode, står tilbage med minderne om ufine metoder, en skidt forretningsmand, som forlod landet uden at stå til endeligt regnskab over for Bagmandspolitiet.

Fortællingen bliver alene anvendt til at gøre Bonde Nielsen til en anløben figur, og tesen bliver primært opretholdt med insinuationer og fortolkninger.

Dermed ikke sagt, at forfatterne kan have ret, men faktum er, at Bonde Nielsen blev frikendt, og det konkursbo, han efterlod i B&W, endte med et overskud på 40 millioner kroner, efter at kuratorerne havde fået deres betaling.

Karsten Lauritzen

En interessant oplysning er, at Eksportkreditrådet nægtede at yde Bonde Nielsen de lån, han havde brug for, men som rådet straks bevilgede, da selskabet blev overtaget af tre forsikringsselskaber, som var de største kreditorer.

Konkursen blev først anmeldt, da Bonde Nielsen var hældt ud. Det havde klædt bogen, hvis dette afgørende forhold var blevet diskuteret.

Det betyder ikke, at Bonde Nielsen er en hædersmand, men fra det tidspunkt er han reelt persona non grata i det etablerede danske erhvervsliv.

De visne kroge

Bonde Nielsens fremtid ligger herefter i de mere visne kroge af internationalt erhvervsliv.

Et andet eksempel er, at bogens forfattere gør et meget stort nummer ud af, at han har og har fastholdt en tæt kontakte til det danske kongehus. Det insinueres, at det er en medvirkende årsag til, at han har fri adgang til de bonede gulve. Det er muligt, at det er tilfældet, men igen hvordan hænger det lige sammen med bogens hovedpointe om, at han plejer omgang med hel- og halvkriminelle forretningsfolk og politikere i Rusland og Afrika.

Bogens afgørende svaghed er, at den ikke har en klar linje i fortællingen. Den udstråler research i mesterklasse, men svigter i analysen, og dermed efterlader den læserne på perronen. Vi kommer ikke med på en rejse ind i en forunderlig verden.

Vi får ikke et indtryk af, hvordan han tænker, og hvordan han på den ene side stort set kun laver forretninger i tvivlsomme regimer med tvivlsomme personer, mens han på den anden side kan pleje omgang med royale og eliten af dansk såvel som internationale samfundslag.

Vi ved stadig meget lidt om, hvordan pokker Bonde Nielsen kan opretholde en livsførelse med bopæl på en af de dyreste adresser i London, hvordan han har adgang til privatfly og kan sikre, at han og hele hans familie kan leve i luksus.

Sidst, men ikke mindst, så er han ikke afsløret og dømt, selv om han efterlader et grimt spor af forurettede forretningspartnere bag sig.

Den mest præcise analyse af Bonde Nielsen kommer fra Hew Crooks, en forretningspartner i Georgien:

»Det store problem er, at han (Bonde Nielsen, red.) aldrig kan stoppe. Han er så aggressiv. Det tjener ham vældig godt op til et vist punkt, men han går altid efter mere, og så er det, at tingene kollapser.«

Titel: Jan Bonde Nielsen – Afsløret. Forfattere: Birgitte Dyrekilde og Michael Teschl. Sider: 402. Forlag: Lindhardt & Ringhof.

Pris: 299,95 kr.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen