Berlingske Business
17:13Mærsk-aktier sank til bunds i rødt C20

Dramatisk opgør i Færch-dynastiet

Dramatisk opgør i Færch-dynastiet - 1
Færch Holding A/S er blandt Danmarks rigeste familievirksomheder. I toppen af virksomheden sidder Lone Færch som adm. direktør for Færch Holding A/S, der bla. ejer Færch Plast A/S. Foto:

En af Danmarks rigeste familier er kastet ud i en familiefejde af hidtil usete dimensioner.

I næsten 150 år har det stærkt sammentømrede tobaksdynasti Færch holdt alle alvorlige skærmydsler om økonomi og magtfordeling indenfor familiens fire vægge.

Men nu er en af Danmarks rigeste familier ved at gå op i fugerne i en regulær fejde. Beskyldninger om urent trav og løgne fyger gennem luften og kan true Færch-dynastiets ukronede dronning, Lone Færchs mangeårige position som leder og topfigur.

Lone Færch er en af Danmarks mest magtfulde erhvervskvinder med en stribe bestyrelsesposter i bla. Danmarks Radio, Skandinavisk Tobak, Realdania og Fritz Hansen.

Utilfredsheden med Færch-ledelsen er foreløbig kulmineret i, at en gruppe på 26,3 pct. af aktionærerne i Færch Holding har forlangt en granskning af selskabets forhold. Mindretalsaktionærerne har allerede fået Erhvervs- og Selskabsstyrelsen til udpege en ekstern revisor, som skal deltage i revisionen af Færch Holding.

Mindretalsaktionærerne begrunder deres krav med generel utryghed og mistro til Lone Færch og selskabets øvrige ledelse. De er også utrygge ved et nyt holdingselskab, som hovedparten af de stemmeberettigede A-aktionærer, herunder Lone Færch, ønsker at stifte.

Færch Holdings bestyrelsesformand Thomas Hartwig afviser mindretalsaktionærernes kritik. Han siger, at han omhyggeligt har forklaret aktionærerne alle ledelsens initiativer, og betegner oprørerne som ”uimodtagelige for forklaring”.

Hemmelighedskræmmeri Oprøret mod Lone Færch, som er storaktionær og adm. direktør i Færch Holding, samt selskabets bestyrelsesformand, tidligere Accenture-direktør Thomas Hartwig, ledes af Lone Færchs grandtante, den 76-årige Tineke Færch og hendes britiske svigerfamilie og deres rådgivere.

Tineke Færch, svigerinden Grethe Limb og dennes børn er stærkt utilfredse med, hvad de opfatter som ledelsens hemmelighedskræmmeri. De mistænker Lone Færchs dominerende del af familien for at give mindretalsaktionærerne forkerte oplysninger og for at tilbageholde informationer fra dem.

Uroen i det hæderkronede tobaksdynasti tog fart ved en dramatisk generalforsamling i maj 2007, hvor dirigenten, advokat Henrik Dahl fra advokatfirmaet Jonas Bruun og bestyrelsesformand Thomas Hartwig for øjnene af de godt 50 fremmødte to gange måtte suspendere generalforsamlingen og holde ad hoc bestyrelsesmøder ved podiet.

Tineke Færchs rådgivere, advokat Steffen Olsen-Kludt fra advokatfirmaet af samme navn og konsulent Michael Teschl fra Leopoldi Management, forlangte på vegne af de oprørske mindretalsaktionærer at få gennemført en uvildig granskning af Færch Holdings forhold og at få udpeget en ekstern revisor.

Begge krav blev afvist af ledelsen på generalforsamlingen, men mindretalsaktionærerne har bragt kravene videre til de respektive myndigheder.

Kravet om granskning kom som nævnt først og fremmest på baggrund af uklarhed og hemmelighedskræmmeri om et nyt familie-holdingselskab, som Færch Holdings ledelse var i færd med at etablere. Mindretalsaktionærerne fandt det uklart, hvilken rolle dette selskab med arbejdstitlen NewCo skulle spille i Færch Holding fremover.

”Vi har mistanke om, at bestyrelsen har foretaget dispositioner, som aktionærerne burde være underrettet om. Vi vil blandt andet gerne have en forklaring på, hvorfor Færch Holdings mangeårige revisor Jesper Lund fra PriceWaterhouseCoopers skulle udarbejde et otte sider langt notat om etablering af et nyt holdingselskab.”

”Selskabet begunstiger udelukkende en håndfuld tunge A-aktionærer, herunder Lone Færch, som tilsammen sidder på 100 pct. af stemmerne i Færch Holding. Det kan vel næppe være i de øvrige aktionærers interesse,” siger Michael Teschl fra Leopoldi Management.

Om revisor Jesper Lunds rolle i etablering af NewCo forklarer Thomas Hartwig:

”Jesper Lund er chef for PriceWaterhouseCoopers i Århus og er en meget anerkendt revisor, som de store aktionærer i Færch Holding kender godt. Derfor har det været naturligt for dem at bede ham om at udfærdige notatet, som beskriver de skattemæssige forhold ved at etablere et familie-holdingselskab”, siger han.

”Det er ikke noget Færch Holding har noget med at gøre. Det er aktionærerne selv, der har betalt Jesper Lund for notatet. Det er der ikke noget mærkværdigt i”.

Thomas Hartwig oplyser i øvrigt, at han fik tilsendt notatet til orientering og som en høflighedsgestus.

Michael Teschl fra Leopoldi Management fastholder imidlertid sin kritik af håndteringen af NewCo-notatet:

”Tineke Færch blev forud for generalforsamlingen beordret til ikke at nævne NewCo overfor andre aktionærer. Når man modtager en sådan decideret ordre, så er det eneste ansvarlige at gøre at søge at få klarlagt, hvorfor ledelsen ønsker en sådan konstruktion hemmeligholdt”, siger Michael Teschl.

”Det er logisk, at sådan en ordre skaber stor mistro til ledelsens hensigter og evne til at informere selskabets aktionærer om samtlige forhold, der kan have væsentlig indflydelse på selskabets fremtid”, siger han.

Ifølge Thomas Hartwig er der er tale om en misforståelse:

”Jeg har forud for generalforsamlingen sagt til nogle af aktionærerne, at det nye holding-selskab var noget, der skulle diskuteres internt i familien. Det er åbenbart blevet opfattet som fordækt. Men hvordan de enkelte aktionærer ønsker at eje deres aktier i Færch Holding er en privat sag. Det er ikke en sag for bestyrelsen eller generalforsamlingen”, siger han.

Thomas Hartwig afviser at have givet udtryk for på generalforsamlingen, at han ikke kendte til NewCo-planerne:

”Det eneste jeg sagde, var at jeg ikke ønskede at diskutere private forhold. Jeg forsøgte at adskille tingene. Der er jo tale om private selskaber, som nogle af aktionærerne i Færch Holding påtænker at stifte med henblik på generationsskifte og af skattemæssige hensyn. Det brugte jeg ganske lang tid på at prøve på at forklare”, siger Thomas Hartwig.

Tumult på generalforsamlingen Den traditionelt fredelige generalforsamling i Færch Holding løb i 2007 mere eller mindre af sporet. Da mindretalsaktionærerne fremførte kravet om granskning, opstod der tumultlignende tilstande på Færch Holdings generalforsamling, som blev afholdt i Svane-værelset på SAS-hotellet i Københavns centrum.

Michael Teschl afviser blankt overfor Berlingske Business Thomas Hartwigs version af forløbet. Han fremstiller begivenhederne således:

”Da advokat Steffen Olsen-Kludt på vegne af mindretalsaktionærerne spurgte til planerne om etablering af familie-holdingselskabet, nægtede bestyrelsesformand Thomas Hartwig først overfor generalforsamlingen at kende noget som helst til det.”

”Mindretalsaktionærerne var imidlertid i besiddelse af et notat om etablering af NewCo, som var udarbejdet af Færch Holdings egen mangeårige revisor Jesper Lund fra PriceWaterhouseCoopers i juni 2006. Af notatet fremgik det, at det var gået i kopi til både bestyrelsesformand Thomas Hartwig og Færch Holdings advokat Per Magid hos Jonas Bruun.”

”Mindretalsaktionærerne fastholdt derfor overfor Thomas Hartwig, at de var i besiddelse af dokumentation for, at ledelsen i Færch Holding kendte til NewCo-planerne, hvorefter et signal fra Lone Færch til Thomas Hartwig førte til, at generalforsamlingen blev suspenderet.”

”Da generalforsamlingen blev genoptaget, måtte Thomas Hartwig overfor generalforsamlingen indrømme, at han havde hørt om NewCo-notatet, men han insisterede på, at det ikke havde nogen som helst relation til Færch Holding A/S, hvilket åbenlyst er usandt, da det er selskabets egen revisor, der har udarbejdet det,” siger Michael Teschl.

Ifølge Tineke Færchs rådgivere søgte Thomas Hartwig både under og efter generalforsamlingen at få kravet om granskning afblæst og tilbød Tineke Færch og hendes rådgivere ”en mindelig løsning”. Men de oprørske aktionærer var fast besluttet om at stå fast.

”Vi følte ganske enkelt ikke, at vi kunne stole på en bestyrelse, hvis formand netop havde løjet overfor generalforsamlingen”, forklarer Michael Teschl.

”Når formanden trods krystalklar dokumentation for, at han har modtaget detaljerede informationer om NewCo, alligevel valgte at tale usandt, da han blev direkte adspurgt på generalforsamlingen, så må sagen jo nødvendigvis sendes videre til rette myndighed,” siger han.

Tiden siden den stormomsuste generalforsamling i maj 2007 er gået med udveksling af dokumenter mellem skifteretten i Holstebro og de stridende aktionærer.

Kort før jul afviste skifteretten i Holstebro, hvor Færch Holding har domicil, mindretalsaktionærernes anmodning om granskning. En afgørelse, som mindretalsaktionærerne omgående har kæret til landsretten.

”Skifteretten i Holstebro lægger udelukkende Færch Holdings eget referat fra generalforsamlingen til grund for afvisningen. Referatet bliver anvendt som sandhedsvidne. Det er en grotesk situation. Det er jo netop er referatets forfattere, der ikke er tillid til”, siger Michael Teschl.

”Vi må nødvendigvis have ramt et meget ømt punkt hos Lone Færch og ledelsen, siden de kæmper så indædt for at undgå granskningen. Noget ønskes holdt skjult, men vi skal nok få det frem i lyset på den ene eller anden måde”, siger han.

Hertil siger Thomas Hartwig:

”Vi har forklaret mindretalsaktionærerne, hvordan tingene hænger sammen. Hvis de ikke forstår det, så er det fordi de ikke vil forstå det. En granskning tager tid og koster penge. Så på de 74,7 pct. af aktionærerne, som ikke har bedt om granskningen vil jeg ikke som formand anbefale, at man begynder at bruge penge på det”.

Læs portræt af Lone Færch på bagsiden af Berlingske Business fredag

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen