Berlingske Business

Vækstteam for life science klar med nyt udspil: Mindre skat og flere midler til forskning

Brian Mikkelsen
Erhvervsminister Brian Mikkelsen er positiv overfor life science-vækstteamets anbefalinger til, hvordan der skabes vækst i branchen. Foto:

Regeringens vækstteam for life science fremlagde fredag sit udspil til regeringen, der indeholder mere end 100 anbefalinger til, hvordan der skal skabes vækst i life science industrien. Erhvervsministeren er »meget positiv« overfor udspillet, og han er klar til at indføre en lang række af anbefalingerne.

Regeringens vækstteam for lægemiddel- og medicoprodukter - også kaldet life science - er nu klar med 17 hovedanbefalinger og mere end 100 underanbefalinger til, hvordan der kan skabes vækst i life science-industrien frem mod 2025. Anbefalingerne blev fredag eftermiddag fremlagt i toppen af Mærsk Tårnet på Panum Instituttet i København, og målet frem mod 2025 er at fordoble eksporten af dansk life science.

»Hvis life science industrien kan vokse, vil det skabe økonomisk vækst i Danmark. Det vil skabe beskæftigelse, øget indkomst, bedre forhandlinger og den øgede velstand vil i sidste ende medvirke til en marginal forbedring af livskvaliteten hos danske borgere,« siger Kåre Schultz, der er formand for vækstteamet og administrerende direktør i Lundbeck.

Novo Nordisks tidligere topchef, Lars Rebien Sørensen

Han blev i juni sidste år sammen med ni andre eksperter på området bedt om at udarbejde et udspil til regeringen med en række anbefalinger til, hvordan der kan skabes vækst i industrien, som ifølge vækstteamets rapport årligt eksporterer for 107 milliarder kroner og i dag udgør 17 procent af den samlede danske vareeksport.

Skattefradrag og midler til iværksættere

Anbefalingerne centreres i høj grad om flere midler til forskning inden for life science. Det anbefales blandt andet, at der kommer skattefradrag på forsknings- og udviklingsaktiviteter, så danske virksomheder ikke flytter forskningsaktiviteter til udlandet, siger Kåre Schultz.

Derudover fokuserer anbefalingerne på lettere adgang til kapital for nyopstartede virksomheder, så industrien også har virksomheder, der kan bidrage til samfundsøkonomien i fremtiden, siger formanden. Der skal blandt andet oprettes en ny fond, der skal finansieres af blandt andet staten og pensionskasser, hvor iværksættere kan søge midler. Derudover skal det være mere attraktivt at børsnotere sig i Danmark, og derfor anbefaler vækstteamet, at beskatningen af aktier skal følge en svensk model, der kaldes aktiesparekonto.

17BUSLundbeck-aarsregnskab-.jpg

Formanden for vækstteamet vil ikke svare på, hvor meget de samlede anbefalinger vil koste, men han mener, at udgifterne vil komme tilbage i statskassen i fremtiden.

»Ved for eksempel forsknings- og udviklingsfradrag vil der være en udgift i starten, fordi man giver rabat, der omsætter sig til en lidt lavere selskabsskat, men omfanget af forskning og udvikling vil hurtigt øges, og dermed vil eksporten også øges, og så får vi pengene i kassen igen,« siger han.

Kåre Schultz mener, at vækstteamet har udarbejdet en ambitiøs rapport, men han er klar over, at det højst sandsynligt ikke er alle anbefalingerne, der bliver realiseret.

Regeringen sparker ekstra fart i  medicinalindustrien - 1

Erhvervsminister er positiv

Erhvervsminister Brian Mikkelsen er positiv overfor vækstteamets anbefalinger. Han er klar til at inddrage en stor del af anbefalingerne i efterårets forhandlinger om en ny vækstpakke.

»Det er rigtig gode forslag, som jeg har tænkt mig at følge op på. En del af anbefalingerne vil helt sikkert blive en del af det vækstudspil, vi kommer med til efteråret. Det skal være med til at bidrage til branchens meget store globale potentiale og at få skabt noget vækst i Danmark,« siger han til Berlingske.

Han ønsker ikke at udpege, hvilke forslag han ser størst potentiale i, men overfor Berlingske udtrykker han begejstring for anbefalingerne om flere midler til forskning, skattefradrag på forskningsaktiviteter, indførsel af aktiesparekonto og indførslen af en ny fond til iværksættervirksomheder.

19MAGNovo2-100210.jpg

Vækstteamet anbefaler også, at der bliver oprettet en kontor for life science med fem til ti medarbejdere i Erhvervsministeriet, der skal holde øje med, om regeringen fokuserer tilstrækkeligt på vækst i industrien. Dette forslag er Brian Mikkelsen ligeledes positiv overfor.

Selvom life science-industrien eksporterer for over 100 milliarder kroner og ifølge Kåre Schultz udgør to til tre gange af eksporten i landbrugs- og energisektoren, vil Brian Mikkelsen ikke tøve med at poste flere penge i industrien.

»Forslagene kommer til at koste mange penge. Og vi er villige til at finde penge til nogle af forslagene. Branchen gør det godt, og den skal bare blive endnu bedre, så vi får flere beskæftigede, vi eksporterer noget mere og på den måde finansierer det samfund, vi lever i herhjemme,« siger han.

»Vi præsenterer i forbindelse med efterårets forhandlinger, hvor pengene skal komme fra. Det kan jeg ikke svare på nu. Men vi skal sørge for, at flere kommer i arbejde, og at virksomheder får nogle bedre vilkår,« tilføjer Erhvervsministeren.

DF vil ikke åbne statskassen

Når anbefalinger til efteråret skal forhandles ind i regeringens vækstpakke, skal der findes et flertal hos oppositionen eller hos støttepartiet Dansk Folkeparti.

30BUSK-re-Schultz-144659.jpg

Dansk Folkeparti er umiddelbart positive overfor at investere i life science-sektoren, men de mener, at de etablerede virksomheders potentiale til at investere i nyopstartede virksomheder skal udnyttes, før statskassen skal tages i brug.

»Vi har en masse investorer, der siger, at de har penge, men ikke kan finde rigtige steder at investere dem. Så jeg ville være ked af, hvis vi går ud og siger, at nu er den offentlige kasse åben, og så behøver de private ikke at investere,« siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervs- og vækstordfører for Dansk Folkeparti.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen