Berlingske Business

Svensk færgeejer kan score 10 milliarder på medicinhandel

Stena
Det svenske selskab Stena Sessan ejer passagerfærgen, Stena Jutlandica, der sejler i fast rutefart mellem Frederikshavn og Göteborg. Stena Sessan er dog også hovedejer i medicinalselskabet Meda, der ventes at blive solgt for 66 mia. kr. Foto:

Det svenske medicinalselskab Meda står til at blive opkøbt af amerikanske Mylan for den nette sum af 66 mia. kr. Rederiet Stena Sessan, der ejer færgen Stena Jutlandica, som sejler på ruten mellem Frederikshavn og Göteborg, står til at score 10 mia. kr. på handlen.

Det svenske færgerederi Stena udkæmpede for snart 40 år siden sidste etape af en drabelig krig mod konkurrenten Sessanlinjen om at blive den dominerende spiller på ruten mellem Frederikshavn og Göteborg.

Begge rederier kæmpede med alt, hvad de havde og brølede af sted med nybygningsprogrammer, der varslede, at slaget måtte ende i et kæmpe brag.

Og det gjorde det. Opkomlingen Stena sejlede ud af røgskyerne som vinder og fejede dermed sin mere etablerede konkurrent af banen. Stena købte Sessanlinjen i 1982 og kom herefter til at sidde alene på færgeoverfarten mellem Frederikshavn og Göteborg. Det nye selskab fik siden navnet Stena Sessan.

18BUSPiller1.jpg

Her knap 35 år senere har Stena kurs mod endnu en stor i milepæl selskabets historie. Scenen er dog en helt anden en Kattegats brusende vande. Stena Sessan står nemlig til at score en gedigen gevinst på knap 10 mia. kr. på salget af det svenske medicinalselskab Meda. Stena Sessan er med en ejerandel på 20 pct. den absolutte hovedejer i Meda, der med en omsætning på godt 15 mia. svenske kroner i 2014 netop sniger sig ind i de globale medicinalselskabers top-50.

Tidligt torsdag morgen kom det frem, at amerikanske Mylan vil købe Meda for omkring 66 mia. kr. Amerikanerne har budt 165 svenske kroner pr. aktie, hvilket svarer til en præmie i forhold til onsdagens lukkekurs på 92 pct. Mylan har tilbudt at afregne 80 pct. af købssummen i kontanter, mens den resterende del bliver betalt med aktier. Torsdag eftermiddag stiger Meda-aktien med lige knap 70 pct.

USA COURT/TEVA

Mylan har været ude i et langstrakt frieri, da de første tilnærmelser mod Meda allerede blev fremsat i foråret 2014. Ved det første stævnemøde måtte amerikanere drage tilbage over Atlanten med uforettet sag, da Medas topchef Jorg Thomas Dierk på kraftigste afviste kurmageriet.

»Enten spiser du, eller også bliver du selv spist. Jeg synes, at det er ganske logisk, at vi fortsætter med at spise og ikke selv bliver spist,« skulle topchefen have sagt ifølge avisen Sveriges Näringsliv.

Nu har piben tilsyneladende fået en anden lyd. I hvert fald har Stena Sessan på visse betingelser besluttet sig for at takke ja til tilbuddet. Det samme har det italienske selskab Fidim, der er den næststørste ejer i Meda og står til at score en gevinst i omegnen af 4,2 mia. kr.

Meda er ikke en klassisk medicinalvirksomhed, der bokser rundt med molekyler, får det forvandlet det til medicin og derefter skal fuldføre den lange vej gennem myndighedernes nåleøje. Det svenske medicinalselskab bygger i stedet sin forretning på at købe rettigheder fra andre virksomheder. Det betyder, at næsten 60 pct. af Medas omkring 5200 ansatte arbejder med salg og marketing.

ALLERGAN-M&A/PFIZER

De globale medicinalselskabers fremdrift de seneste år skyldes blandt andet, at jordens befolkning bliver ældre og ældre. I Europa er gennemsnitslevetiden steget med otte år mellem 1960 og 2006 og forventes at stige med yderligere fem år frem mod 2050. Ifølge FN vil antallet af mennesker over 65 år til den tid være tredoblet. Det betyder, at medicinalbranchen alene vil vokse, fordi der bliver flere ældre. Samtidig vil der blive opfundet og udviklet nye behandlingsformer, som vil øge selskabernes muligheder for at sætte yderligere fart under salget.

ddd

I Danmark markedsfører Meda mere end 300 produkter og dækker mange forskellige behandlingsområder lige fra leukæmi til lus. Tusindvis af danskere stifter hvert år bekendtskab med et Meda-produkt ved navn Primicillin, som er af de foretrukne midler mod halsbetændelse.

Meda har omkring 30 ansatte i Danmark.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen