Berlingske Business

Presset Novo efter USA-kritik: Lad os tale om det

bernie og novo
Den amerikanske senator Bernie Sanders vil have myndighederne i USA til at gribe ind over for Novo Nordisk og de andre store medicinalkoncerner.

Den amerikanske senator Bernie Sanders vil have myndighederne i USA til at gribe ind over for Novo Nordisk og de andre store medicinalkoncerner.

Konkurrence har en besynderlig effekt på det amerikanske insulinmarked. I takt med, at de store menalkoncerner har sendt flere produkter på markedet, er den pris, som syge amerikanere må betale for insulinmedicin, steget og ikke faldet. Novo Nordisk, der nu bliver hvirvlet ind i slutspurten i den amerikanske valgkamp, skyder skylden på systemet i USA, men er klar til at tage en debat.

US-HILLARY-CLINTON-CAMPAIGNS-IN-NORTH-CAROLINA-AHEAD-OF-ELECTION

Data, som den amerikanske avis Washing­ton Post har fået beregnet, viser, at Novo Nordisk og den amerikanske konkurrent Eli Lilly siden 1996 har hævet insulinpriserne med 450 pct. De mange prisstigninger er hver gang sket stort set på samme tidspunkt.

Det er en situation, som har fået den amerikanske senator Bernie Sanders til at true Novo Nordisk og de andre store medicinalkoncerner med myndighederne.

»Eli Lilly og Novo Nordisk er tydeligvis mere interesseret i deres profit end i deres patienter. Tiden er kommet til at stoppe deres grådighed,« hed det i et tweet fra den amerikanske senator, som kæmpede mod Hillary Clinton om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Sanders opfordrer sammen med Elijah Cummings, der er medlem af Repræsentanternes Hus, forbundsmyndighederne til at indlede en undersøgelse af medicinalselskaberne Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly og Merck, som politikerne mistænker for at koordinere priser på insulin.

Kåre

Novo under pres

Kritikken fra Sanders kommer på et tidspunkt, hvor Novo Nordisk i forvejen er under hårdt pres i USA. De store indkøbere af medicin vælger billigere selskaber end Novo Nordisk, og det danske selskabs indtjening er dykket, og aktiekursen er faldet mere end 40 pct. siden årsskiftet.

Det er endnu uklart, hvad der vil ske, hvis Hillary Clinton bliver præsident, men allerede sidste år varslede hun et opgør med de store medicinproducenter.

»Hvis de vælger at ændre hele det amerikanske sundhedssystem, vil det få meget store konsekvenser for Novo Nordisk. Det er der umiddelbart lange udsigter til, fordi det vil være en meget omfattende proces. Skal priserne virkelig ned, skal der blandt andet kigges på, hvem der skal afgive deres del af fortjenesten,« siger senioranalytiker Søren Løntoft fra Sydbank.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

De priser, som Sanders fremhæver, er de såkaldte listepriser, som de store medicinalselskaber får en del af. Novo Nordisk og de andre selskaber giver indkøbsorganisationerne rabatter, men hvor meget vil Novo Nordisk ikke fortælle.

»Vi opgiver ikke indtjeningen på de enkelte produkter. Selvfølgelig er der nogle produkter, som vi har en øget fortjeneste på, men der er garanteret også produkter, hvor vi må erkende, at fortjenesten bliver mindre over årene,« siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør i Novo Nordisk til Berlingske om kritikken fra Bernie Sanders.

Billede

Prisen på Novolog (et af Novo Nordisks insulin-produkter, red.) er siden 2001 steget fra 40 dollar til 255 dollar. Hvor stor er jeres fortjeneste på det?

»Jeg kan ikke begynde at kommentere indtjeningen på enkelte produkter, for så begynder jeg samtidig at kommentere på, hvilke rabatter vi giver på vores enkelte produkter, og den information ønsker vi ikke at give til vores konkurrenter,« siger Mike Rulis.

Hvordan kan det være muligt, at jeres og Eli Lillys priser følger hinanden tæt?

»Hvis en konkurrent hæver prisen, følger vi selvfølgelig med deres prisstigning, hvis vi vurderer, at det vil betyde, at vi står lige så godt som dem i kommende forhandlinger med indkøbere.«

Jens Chr. Hansen bylinefoto byline

Har I aftalt priser med jeres konkurrenter?

»Nej, det må jeg blankt afvise. Der er ikke aftalt spil her. Vi sætter vores priser fuldstændig uafhængigt af vores konkurrenter, og vi står helt inde for vores forretningspraksis.«

Mener I, at det her system er hensigsmæssigt?

»Vi er interesseret i sammen med myndigheder, medicinindkøbere og med hele industrien at diskutere det her, og om der er andre og bedre måder, hvor vi på den lange bane kan sikre udbredelsen af ny og innovativ medicin, så flere mennesker i USA kan få adgang til den,« siger Mike Rulis, der mener, at en eventuel debat skal tages efter det amerikanske valg.

bernie

Hvirvles ind i valgkampen

Ifølge lektor Niels Bjerre-Poulsen, der er ekspert i amerikansk politik og ansat ved Center for Amerikanske Studier, bliver Novo Nordisk hvirvlet ind i den amerikanske valgkamp, fordi demokraterne og dermed Hillary Clinton er kommer under pres.

Der er nemlig varslet prisstigninger på forsikringspræmierne til Obamacare, som er præsident Barack Obamas omdiskuterede sundhedsforsikring.

»Der blev i sidste uge annonceret et hop i forsikringspræmierne i Obamacare med gennemsnitligt 25 pct. Det har været med til at give pres på Demokraterne den seneste uge, og derfor skal de her meldinger fra Sanders nok ses i sammenhæng med de prisforhøjelser. Der kommer prisforhøjelser, men det er også medicinalfirmaernes skyld, er budskabet,« vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen